Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud odbio ovrhu

Fra Šimi Crkva treba platiti 98.000 kuna!

Fra Šime Nimac
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
10.03.2016.
u 11:55

Crkva je tražeći ovrhu priložila i darovni ugovor Ilke Nimac, Šimine majke

Županijski sud u Zadru uvažio je žalbu fra Šime Nimca i ukinuo rješenje Općinskog suda u Zadru, stalne službe u Benkovcu te odbio ovrhu nad maslinikom u Lišanima Ostrovičkim koju je zatražila Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode pokušavajući naplatiti dio iznosa od 9,8  milijuna kuna koje je bivši župnik podigao sa župskog računa nakon što je prodao crkveno zemljište. Uz to, Župa treba Nimcu nadoknaditi troškove postupka od 98.750 kuna.  

Naime, sve nekretnine nad kojima je predložena ovrha nisu u vlasništvu Šime  Nimca. Bivši baškovođanski župnik podigao je maslinik na zemljištu koje je dijelom u vlasništvu Republike Hrvatske, neke čestice su u vlasništvu su drugih fizičkih osoba, a neke su u suvlasništvu trećih osoba.  

Crkva je tražeći ovrhu priložila darovni ugovor Ilke Nimac, Šimine majke koja mu je poklonila dio čestica, kao i kupoprodajni ugovor sklopljen između Šime Nimca i Ante Nimca iz Lišana od kojega je kupio neke parcele. Smatrali su  kako će to, uz posjedovni list iz katastra biti dovoljno za ovrhu i istaknuli kako  je najočitiji dokaz da je riječ o nekretninama u njegovu vlasništvu činjenica  što se žalio na rješenje o ovrsi i time "priznao pasivnu legitimaciju i  vlasništvo". Međutim, Sud je ustvrdio kako se "ne radi o ispravama podobnim za upis ovršenikova prava" te je zahtjev za ovrhom odbačen. 

Odvjetnika Župe Željka Ćapina jučer nismo uspjeli dobiti, ali kada je Crkva  zatražila ovrhu, izjavio nam je kako se Nimac upisao kao katastarski  posjednik, a vlasništvo nije uknjižio na sudu vjerojatno zato da bi izbjegao  moguću ovrhu. Smatrao je da ima dovoljno dokaza kako je maslinik fra Šimin. Večernji list već je pisao o masliniku koji je podigao fra Šime. Razgovarali  smo s Marijanom Šimuncem, vlasnikom jedne od čestica na kojoj je fra Šime posadio masline. Ispričao nam je kako je nakon što je iz Zagreba došao u  rodno selo bio silno iznenađen što je na dijelu svoje djedovine zatekao maslinik, ali zbog male vrijednosti spora i dugotrajnih sudskih postupaka, nije  ga tužio.   

– Ja bih se svoje zemlje odrekao u korist Crkve, ali ni slučajno ne bih u korist  Šime Nimca, bivšeg fratra! – izjavio nam je ogorčeni Šimunac, nakon što je Crkva zatražila ovrhu.  

Maslinik je podignut 2010. godine, u vrijeme kada je Šimac bio župnik u Baškoj Vodi, a na metalnoj ogradi upisani su inicijali ŠN. Šime Nimac i bankarica Jasmina Bilonić nepravomoćno su osuđeni na Županijskom sudu u Splitu zbog 9,8 milijuna kuna koji su "nestali" nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi.

>> Fra Šime Nimac dobiva poticaje za uzgoj maslina

>> Javna dražba za passat fratra Šime koji je prodao crkveno zemljište

Komentara 20

BI
bijeliptic
12:06 10.03.2016.

ništ nisam razumio- -fra šime godinama je ispao kao pronevijeritelj 9 milijuna 800 tisuća- novac je nestao sad mu crkva treba veatiti -98-000 -zbog maslinika a di su milijuni gospođo vuković

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
13:42 10.03.2016.

uzeti od crkve nije grijeh. Crkvi ne trebaju nekretnine ni novac.

Avatar Getrib
Getrib
11:00 14.03.2016.

Muljaža Crkve s nekretninama, pronevjere njenih službenika, uloga ljubavnice i novac. Koliko takvih slučajeva ima a da nije došlo na svijetlo dana javnosi, kao ovaj slučaj fra Šime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije