Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 41 godine služenja

Fra Marinko Vukman izabran za novog gvardijana Svetišta Gospe Sinjske u Sinju

Zagreb: Fra Marinko Vukman
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
22.06.2022.
u 11:41

Nedavnom odlukom Provincijskog definitorija na Kapitulskom kongresu održanom u samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu, fra Marinko Vukman je izabran za službu gvardijana u Svetištu Gospe Sinjske u Sinju.

Poznati hrvatski misionar iz Njemačke na mjestu gvardijana nasljeđuje dosadašnjeg gvardijana fra Antu Čovu koji će tu službu fra Marinku predati 22. srpnja 2022. godine u Sinju, doznaje portal Fenix-magazin.de

Fra Marinko Vukman dolazi na mjesto gvardijana Samostana i Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske nakon 41 godine služenja po misijama u Njemačkoj, točnije u Stuttgartu, Sindelfingenu, Kelkheimu i Münchenu.

Tamo je fra Marinko Vukman ostavio neizbrisive „Tragovi vjere i ljubavi“ kako su u istoimenoj knjizi o „40 godina života i rada fra Marinka Vukmana u Njemačkoj“ zapisali autori te nedavno tiskane monografije, fra Šimun Markulin i fra Ante Akrap.

Bivši dugogodišnji voditelj hrvatskih misija i novi gvardijan fra Marinko Vukman rođen je 1954. godine u Hrvacama kod Sinja. Prije dolaska u Njemačku, a nakon ređenja za svećenika, proveo je dvije godine u Domovini, točnije u Runovićima i Zmijavcima, a potom je 1981. godine poslan na pastoralni rad među hrvatske iseljenike u Stuttgart.

-Od samog početka djelovanja u Njemačkoj, fra Marinko se nametnuo kao odličan organizator i predvodnik mladih. Rad u misiji u Stuttgartu je tada oživio, a sve više mladih je dolazilo u crkvu što je voditelju misije davalo nove ideje. Prvi je hrvatski katolički svećenik u iseljeništvu koji je počeo organizirati nogometne turnire na koje su vrlo brzo počeli dolaziti aktivni hrvatski amaterski klubovi iz Stuttgarta i okolice. Bili su to pravi prijateljski i sportski susreti naših klubova i njihovih pristaša gdje sama igra nije bila u prvom planu, napisao je fra Jozo Župić u Fenix-magazinu o fra Marinku Vukmanu koji je bio bio aktivan i kod osnivanja reprezentacije hrvatskih katoličkih svećenika, koju je početkom devedesetih godina osnovao velečasni Luka Lucić iz Rottweila, a trener je bio proslavljeni raniji igrač zagrebačkog Dinama, Karlsruhea i hrvatske reprezentacije te kasniji trener u klubovima Karlsruhe i Mannheima Srećko Bogdan.

Kao veliki ljubitelj sporta, pogotovo nogometa, fra Marinko je omiljen i među hrvatskim nogometašima i trenerima, čiju djecu je često krstio. Tako odnedavno pamtimo krštenje sina Tonija Tapalovića, trenera vratara u Bayernu, kojem je krsni kum bio kapetan reprezentacije Njemačke i jedan od ponajboljih vratara današnjice Manuel Neuer.

Komentara 1

DU
Deleted user
13:08 22.06.2022.

I to je vijest? Koga boli ku.ka za tamo nekog katolibana i njegovu sektu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije