Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠĆE

Fosilna goriva prvi put nisu više primarni izvor energije u EU-u

Solarna energija
Pixabay
27.10.2021.
u 01:00

Ministri energetike EU članica pozdravili su u utorak na izvanrednom sastanku u Luxembourgu prijedlog kratkoročnih mjera za ublažavanje udara velikog rasta cijene energenata na najsiromašnije

Novo izvješće Europske komisije objavljeno u utorak pokazuje da su obnovljivi izvori energije prvi put pretekli fosilna goriva kao glavni izvor energije u Europskoj uniji. Izvješće za 2021. pokazuje da obnovljivi izvori energije generiraju 38 posto struje u Europskoj uniji, a fosilna goriva generiraju 37 posto.

Rezultati su objavljeni dok se članice Europske unije suočavaju s velikim porastom cijene energenata.

Prilikom predstavljanja izvješća Europska komisija je poručila da je postignut napredak u brojnim područjima, ali će biti "potrebni veći napori" kako bi se postiglo smanjenje emisije CO2 za najmanje 55 posto do 2030. te kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2050.

Ministri energetike EU članica pozdravili su u utorak na izvanrednom sastanku u Luxembourgu prijedlog kratkoročnih mjera za ublažavanje udara velikog rasta cijene energenata na najsiromašnije, ali nisu uspjeli postići dogovor o srednjoročnim i dugoročnim mjerama za stabilizaciju energetskog tržišta.

Ministri su pozdravili nedavni prijedlog Komisije da se ciljanim mjerama pomogne siromašnim kućanstvima i malim poduzećima, poput potpore siromašnijim stanovnicima u plaćanju računa, privremenoj odgodi plaćanja, privremenim smanjivanjem poreza i trošarina. Riječ je o mjerama koje su u nadležnosti država članica i mnoge su već poduzele korake u tom smjeru kako bi spriječile udar rasta cijena energenata na životni standard.

Međutim, kada je riječ o mjerama koje bi se trebale donijeti na europskoj razini, stvar izgleda drukčije.

Devet zemalja članica, Austrija, Danska, Estonija, Finska, Irska, Latvija, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka odbile su prijedlog druge skupine zemalja, koju predvode Francuska i Španjolska, da se reformira način na koji se određuju veleprodajne cijene električne energije. Zajedničkoj izjavi devet zemalja naknadno su se pridružile Švedska i Belgija.

VIDEO: Predsjednik Zoran Milanović o ministru Mariju Banožiću

Komentara 2

DI
Dingo
08:59 27.10.2021.

Ono kada si siguran da je laž postala službena istina.

DU
Deleted user
20:52 27.10.2021.

Politika bogatih . primjer prvi automobil su bili na el energiju znači prije 100 godina da se automobil na el energiju razvijao 100 godina što bi imali danas ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije