Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolone vozila na granici

Finska zatvara granice za Ruse koje je Putinova mobilizacija natjerala u bijeg

Finska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.09.2022.
u 21:34

Finski granični prijelazi su jedne od ulaznih točaka u Europu za Ruse, nakon što je niz zemalja zatvorio kopnene granice i zračni prostor za ruske zrakoplove

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelomičnu mobilizaciju brojni Rusi bježe iz zemlje. Na graničnim prijelazima s Rusijom, a posebice na granici s Gruzijom, Finskom i Kazahstanom, pojavile su se kolone vozila s osobama koje izlaze iz zemlje. Za sada ni u Njemačkoj ni na razini EU ne postoje planovi za poseban program prijema ili takozvane humanitarne vize za one koji bježe od vojnog roka.

Baltičke države Estonija i Latvija, koje graniče s Rusijom, već su u srijedu najavile da neće dati azil ruskim građanima koji bježe od služenja vojnog roka. Rusima nije potrebna viza ni pri ulasku u Kazahstan, gdje je granična služba danas potvrdila da je znatno povećan broj ljudi koji ulaze iz Rusije, prenosi slovenska agencija STA.

Video: Oprez, uznemirujuć sadržaj! Tuga ruskih obitelji dok im mobiliziraju muškarce: Suze i zagrljaji na oproštaju

Finski granični prijelazi su jedne od ulaznih točaka u Europu za Ruse, nakon što je niz zemalja zatvorio kopnene granice i zračni prostor za ruske zrakoplove. Prema izvješćima Finska namjerava znatno ograničiti ulazak Rusa i izdavanje viza, javlja Finska radiotelevizija, piše Sky News. Promet iz Rusije se udvostručio u usporedbi s prošlim tjednom nakon djelomične mobilizacije koju je Putin najavio.

O ovom pitanju danas je raspravljala finska vlada, a detalji će biti objavljeni kasnije. Priopćeno je da se ograničenja neće odnositi na Ruse koji posjećuju rodbinu u Finskoj.

"Vlada je dugo željela ograničiti ruski turizam u Finskoj, ali bilo je teško pronaći valjane razloge za to. Finska je također pokušala osigurati da se ograničenja primjenjuju jedinstveno u cijelom schengenskom području", dodaje se.

Ključne riječi

Komentara 7

TU
TutoBruto
23:24 23.09.2022.

Za ovaj komentar sam dobio zuti karton- Vecernjakovci jeste li vi to Pro Rusi, Rusofili, Autokratofili? Evo opet cu ga napisati: Zatvaraj granice EU! ZATVARAJ! NEMA RUSIMA ULAZ U EU! Neka se vrate i njijovo nezadovoljstvo neka kulminira u Rusiji kako bi svrgnuli Putina sa vlasti! Rusite Putina, despota! 1917 Dr. ZIVAGO

Avatar Sidewinder
Sidewinder
21:36 23.09.2022.

Tako je, neka ginu u Ukrajini za Putinove jahte i palače.

Avatar uputnik
uputnik
21:46 23.09.2022.

Robert Valdec na aparatima,ruska nejač traži azil.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije