Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Financijski skandal trese Vatikan: Uhićena bivša suradnica kardinala kojeg je sam Papa natjerao na ostavku

Zadnjih dana talijanski mediji objavili su intervjue u kojima je Marogna rekla da je dobila 500.000 eura od Becciua za vođenje "paralelne diplomacije" za pomoć misionarima u zonama sukoba. Ona je u tim intervjuima odbacila sve što joj se stavlja na teret.
14. listopada 2020. u 08:22 6 komentara 3239 prikaza
Koronavirus u Vatikanu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Talijanka Cecilia Marogna, povezana sa smijenjenim rimokatoličkim kardinalom, uhićena je u utorak u nanovijem vatikanskom financijskom skandalu, priopćili su talijanska policija i Vatikan.

Misno slavlje u Mariji Bistrici predvodio je kardinal Josip Bozanić odluka pape franje Bozanić više nije u komisiji za vatikansku banku

Marogna (39) je radila za kardinala Angela Becciua, jednog od najviših bivših vatikanskih dužnosnika kojega je prošli mjesec smijenio papa Franjo optuživši ga za pronevjeru i nepotizam. Becciu je odbacio optužbe.

Kardinal je iznenada podnio ostavku krajem rujna. Becciu je bio prefekt Kongregacije za kauze blaženih i svetih, a uz ostavku s tog mjesta odrekao se i svih prava povezanih s kardinalskom službom. Poslije je rekao da ga je na ostavku prisilio papa Franjo. 

Dužnosnik talijanske financijske policije rekao je Reutersu da je Marogna uhićena u Rimu. Talijanski mediji izvijestili su da je uhićena na temelju međunarodne tjeralice koju su izdali vatikanski suci.

Visoki vatikanski izvor rekao je da suci Svete Stolice sumnjiče Marognu za pronevjeru i tešku malverzaciju u sudioništvu s drugima.

Zadnjih dana talijanski mediji objavili su intervjue u kojima je Marogna rekla da je dobila 500.000 eura od Becciua za vođenje "paralelne diplomacije" za pomoć misionarima u zonama sukoba. Ona je u tim intervjuima odbacila sve što joj se stavlja na teret.

Branko Roglić SVE PRIJAVIO USKOKU Branko Roglić: Tražili su da im dam 300.000 eura pa pokušali prikazati da sam ja sve to izmislio

Za njezin navodni rad za vatikansko državno tajništvo, gdje je Becciu bio na drugoj najvažnijoj poziciji do 2018. godine, nije se ranije znalo. Becciu je do 2018. bio zamjenik državnog tajnika, što je jedna od najmoćnijih funkcija u Vatikanu. 

Becciuov odvjetnik, Fabio Viglione, rekao je da je kardinal poznavao Marognu, ali da su se njegovi kontakti s njom "isključivo odnosili na institucionalna pitanja".

Marogna, koja je kao i Becciu sa Sardinije, izjavila je da je novac koji je navodno primila od Becciua došao preko tvrtke koju je pokrenula u Sloveniji.

Becciu je također upleten i vatikanski skandal oko korištenja crkvenog novca za investiranje u luksuznu zgradu u Londonu. Od 2019. godine vatikansko javno tužiteljstvo istražuje ulaganja crkvenih fondova u londonski projekt luksuznih nekretnina 2014. i 2018. godine.

ANALIZA Hrvatska je 30 godina u raljama korupcije zato što građani to ne kažnjavaju

Istraga o tom slučaju dovela je prošle godine do suspendiranja petero vatikanskih zaposlenika, ostavke šefa vatikanske policije i odlaska bivšeg čelnika vatikanskog Ureda za financijske informacije (AIF).

Becciu je tad odbacivao svoju krivnju i branio kupnju u Londonu, tvrdeći da je nekretnini narasla vrijednost.  Vatikanska policija u lipnju je uhitila Ginaluigija Torzija, talijanskog posrednika u toj kupnji, optuživši ga za iznudu, pronevjeru, prijevaru i pranje novca. Poslije je pušten, no istraga i dalje traje.

CROATIA RALLY
VIDEO Hrvatska mu ne leži: Vodeći izletio sa staze, gledatelji skočili u pomoć!
g
ISTAKNITE OSOBNOST
Upoznajte se s najboljim odjevnim komadima koji će definirati proljeće