Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bozanić više nije u komisiji za vatikansku banku

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić bio je član Kardinalske komisije od 2014. godine
11. listopada 2020. u 20:20 20 komentara 7206 prikaza
Misno slavlje u Mariji Bistrici predvodio je kardinal Josip Bozanić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Papa Franjo djelomično je obnovio sastav Kardinalske komisije za vatikansku banku IOR (Istituto per le Opere di Religione - Ustanova za vjerska djela), te se u njoj više ne nalazi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je bio njezin član od 2014. godine.

Pope Francis during of a weekly general audience in Vatican Čistka u Vatikanu Papa Franjo iz zbora izbacio više kardinala nego što ih je izbačeno u prošla dva stoljeća

Petogodišnji mandat

Od petorice dosadašnjih članova ostaju samo španjolski kardinal Santos Abril y Castelló kao predsjednik, te bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn. Osim Bozanića, iz komisije izlaze državni tajnik kardinal Pietro Parolin i kanadski kardinal Thomas Christopher Collins, nadbiskup Toronta. Umjesto njih, trojica novih članova su pročelnik Kongregacije za evangelizaciju naroda filipinski kardinal Luis Antonio Gokim Tagle, apostolski djelitelj milostinje poljski kardinal Konrad Krajewski i nadbiskup L'Aquile Giuseppe Petrocchi.

Navodno je tekst o promjenama u kardinalskoj komisiji koja nadzire rad IOR-a prihvaćen na sastanku 21. srpnja, a na temelju izmjena u statutu IOR-a koji je papa Franjo potpisao 8. kolovoza 2019. godine.

Papa Franjo je dosadašnji sastav kardinalske komisije imenovao 15. siječnja 2014., a u njemu je tada bio kardinal Jean-Louis Tauran koji je umro 2018. Kardinal Bozanić u srpnju 2014. pridodan je komisiji kao šesti član, a poslije Tauranove smrti ona je opet imala pet članova kao što treba biti.

Papa Franjo PRVI PUT Papa Franjo citirao važan dokument hrvatskih biskupa iz 1995. godine

Mandat komisije traje pet godina i može biti produljen samo jednom. Zadaća komisije je nadziranje pridržava li se IOR statutarnih normi te imenovanje članova nadzornog odbora Ustanove. Najmanje jednom godišnje treba provjeriti udovoljavaju li članovi Upravnog odbora i direkcija IOR-a svim zahtjevima za obnašanje dužnosti i postoje li sukobi interesa ili druge prepreke da nastave rad u vatikanskoj banci.

Nema objašnjenja

Zašto su Parolin, Collins i Bozanić maknuti iz komisije? Službenih, pa i onih manje službenih objašnjenja nema, sve ostaje samo na nagađanjima. Najvjerojatnije je razlog to što papa Franjo uvodi brže promjene u administraciji i Rimskoj kuriji, odnosno ne želi da netko predugo bude na istome mjestu, pa često mijenja i najbliže suradnike.

Zabava u zagrebačkom hotelu
'revolucija zabave'
Šire se snimke partyja u zagrebačkom hotelu, organizatori tvrde da ne krše propisane mjere
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • Stipan:

  Bozaniću je banka poslužila prikrivanje 100 milijuna € koji su mu prije godinu dana bili blokirani. Što je danas sa tim novcem i dali je to razlog štoje dobio otkaz ? Nisam to izmislio , već čitavu Njemačkim medijima.

 • Avatar Golum
  Golum:

  Gdje su pare?

 • vjernikdragankovačević:

  bit će zamjerili mu što je crkvenim novcem uhljebio zagorca,ivića pašalića............idemo svi kupit za ove ,,potrebite,, kako se jadni ne bi našli na ulici i propjevali o lopovlucima kojih su bili sudionici.ne daj bože mogli bi razotkrit ,,tehnomenadžere,, ,,stručnjake neopterećene ... prikaži još! ideologijom,, ,,liberale iz panorame,,.......