Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danko Sučević

Financijski savjetnik: Uvođenje eura utjecat će na smanjivanje inflacije, možemo biti optimistični

Šibenik: Građani očekuju da Vlada zaustavi rast cijena hrane
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
07.01.2023.
u 00:06

Razliku u cijenama proizvoda u Hrvatskoj i zemljama EU objasnio je na primjeru Nutelle, a sve se svodi na potražnju i ponudu

U studenom je inflacija u Hrvatskoj iznosila 13,5 posto, a podaci za prosinac još nisu objavljeni. Financijski savjetnik Danko Sučević odgovorio je na pitanja o uvođenju eura, inflaciji, te razlici u cijenama u Hrvatskoj i nekim drugim europskim državama koje su brojni građani 1. siječnja postali svjesniji.

Razina inflacije pada u zemljama Europske unije, a Sučević smatra kako će se to uskoro poćeti događati i u Hrvatskoj, no upozorio je da to ne znači da će cijene padati, već da će manje rasti. "Dugoročno će uvođenje eura utjecati na smanjivanje, odnosno nepovećavanje inflacije. Kratkoročno, o čemu sad pričamo to bi moglo imati nekakav utjecaj", rekao je za dnevnik HRT-a.

"Ne mislim da je istinita priča o velikim poskupljenjima s 31. prosinca na 1. siječnja. Mislim da su to izolirani slučajevi i nalaz državnog inspektorata vam pokazuje da oko 70 - 80 posto cijene nisu podignute" rekao je Sučević, dodajući kako je uvjeren da će inflacija biti niža u siječnju nego u prosincu i veljači. 

On kaže kako se po stopama inflacije može vidjeti da su cijene rasle 1. rujna, listopada, studenog i prosinca, no smatra da 1. se siječnja nisu dizale, "ali i da će se opet dići 1. veljače, u ožujku i u travnju". Napominje da ovdje efekt imaju i siječanjski popusti.

Razliku u cijenama proizvoda u Hrvatskoj i zemljama EU objasnio je na primjeru Nutelle, a sve se svodi na potražnju i ponudu. "Sigurno znamo da je u Njemačkoj veća ponuda zamjenskih proizvoda za Nutellu. Treba nam veća konkurencija. Ulaskom u Schengen i euro ta će konkurencija biti veća u Hrvatskoj" objašnjava Sučević. Konkurenti više neće morati preračunavati eure u kune i voditi posebne cjenovne politike, pa će im trgovanje s Hrvatskom biti utoliko lakše.

"Mislim da je uvođenje eura generalno jako dobra gesta i da možemo očekivati jako dobre vijesti i biti optimistični" zaključio je Sučević.

VIDEO HAC upozorava na vikend pred nama: Skijaši kreću prema svojim destinacijama, očekuju se velike gužve

Ključne riječi

Komentara 16

EZ
ezer
23:24 06.01.2023.

Sad nam ga je objasnio na primjeru Nutelle. Sutra nam može objasniti na primjeru Vegete zašto je u okruženju jeftinija, a kod nas skuplja. To vrijedi za sve ostale domaće proizvode.

MM
Marljivi mrav
00:45 07.01.2023.

Svašta bi "stručnjaci" trebali objasnit laicima: na primjer da nas samo zbog uvođenja eura čeka barem 5-9godina siromaštva, odnosno još bolje objasnit da onaj koji je imao malo imat će još manje,a ovi što imaju dovoljno i dalje će imat. Naj žešče su mi opravdanja kao poravnavanje cijena sa eurozonom! Pporavnaj mi i plaču sa prosjekom eurozone pa mi neče biti skupo! Što se tiče hrvatskih političara, ako vam 30godina nije jasno sa kim imate posla niti vam nikad nebude iz guzice u glavu došlo. Laku noć.

ST
stefj
23:50 06.01.2023.

Ma nisu sve cijene toliko dignute, no drastično su dignute cijene s kojima se ljudi susreću svaki dan - kruh, kava, šišanje, domaća hrana s OPG-ova i sl. Veliki proizvođači su dignuli cijene već prije, ne prilikom konverzije. Npr. Atlantic je to napravio već koji tjedan prije Nove, kao i neki drugi. Ostali veliki će napraviti žešće zaokruživanje kroz koji tjedan ili mjesec... Stvari koje koštaju 0,32 € sigurno neće ostati tako, već će u najboljem slučaju otići na 0.39, vjerojatnije na 0,49 €. I to vrlo brzo... S time da građani sigurno mogu više utjecati na cijene nego država, kao uvijek. Ako stanu s bespotrebnim kupovinama i kupuju vani, morat će se i ovdje spustiti cijene. Evo u Njemačkoj već 2. mjesec padaju cijene hrane, samo zato jer pada potrošnja. Samo prošli mjesec realna potrošnja (ona u količini) im je pala 4%...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije