Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODJECI Večernjakovci pomažu devetogodišnjem osječkom dječaku koji boluje od “krhkih kostiju”

Filipu invalidnina ipak stigla

otvo_filip.jpg
import
06.09.2005.
u 15:48

Kao i uvijek, Večernjakovi čitatelji nisu iznevjerili. Pročitavši priču o devetogodišnjem osječkom dječaku Filipu Dobriću - kojega je liječnička komisija unatoč činjenici što od rođenja boluje od “bolesti krhkih kostiju” ocijenila djetetom “dobre osteomuskularne građe” i ukinula mu osobnu invalidninu - odmah su odreagirali na pravi način.

Hitni postupak
- Kako nemamo fiksni telefon, a do moga broja mobitela također nisu mogli doći, dosta nas je ljudi kontaktiralo preko ravnatelja Filipove škole “Ivana Štarka”. Suosjećali su s nama i iskazivali veliko razumijevanje za naš problem, nudili različite vrste pomoći. Neki od njih već su i uplatili nešto novca na suprugov i moj tekući račun, koji će nam itekako dobro doći, među ostalim i za pokriće troškova terapija koje Filipa očekuju nakon operacije produljenja nožnih tetiva. Ovim im putem još jedanput svima najtoplije zahvaljujem! Nekima, na žalost, ne znam ime, no upamtila sam Josipa Posavca i njegovu obitelj - kazala nam je Filipova majka Anita Dobrić. Njezinu su obitelj, dodaje, nakon članka u “Večernjaku” odmah kontaktirali i iz ureda ministrice Jadranke Kosor. Majci su kazali da su njezin apel za pomoć zaprimili 20. srpnja, te da je ministrica “odreagirala po hitnom postupku”.

- Poslali su mi i dopise da vidim kome se sve ministrica Kosor obraćala kako bi nam se pomoglo - kaže Anita Dobrić, dodajući kako je Jadranka Kosor i od osječkoga Centra za socijalnu skrb zatražila “preispitivanje svih značajnih činjenica vezanih uz zdravstvene poteškoće” njezina sina.
Filip je u međuvremenu, dok rješenje o ukidanju 1.400 kuna invalidnine ne postane pravomoćno, nastavio primati novac. No, financijska situacija obitelji je teška, Anita ne radi, a njezin suprug, ratni vojni invalid, prima tek oko 1.900 kuna mirovine.

- Svake godine javlja nam se i problem s ortopedskim cipelama za Filipa, koje koštaju otprilike 2.500 kuna. Na takve cipele, preko doznake HZZO-a imamo pravo samo jedanput godišnje, a potrebne su i ljetne i zimske. One “druge” morate platiti iz vlastita džepa, pri čemu nitko ne pita imate li otkuda, niti ih je briga koliko brzo dječja noga raste. O invalidskim kolicima i dekubitnim jastucima također bi se dalo razgovarati - kaže Anita Dobrić.

Na Ustavni sud?
Ona je u međuvremenu kontaktirala i pučkog pravobranitelja, koji joj je rekao da će se, ukoliko i rješenje drugostupanjske komisije vezano uz Filipovu invalidninu bude negativno, moći žaliti Ustavnome sudu.
- Upoznata sam, također, i s činjenicom da dijagnoza liječničke komisije “dobra osteomuskularna građa” nikako ne može stajati uz osnovnu dijagnozu moga djeteta! - zaključuje naposljetku naša sugovornica.


Račun za pomoć

Svi oni koji žele pomoći obitelji Dobrić, to mogu učiniti na broj tekućeg računa 3203002956, otvoren na ime Anite i Ljubomira Dobrića kod Privredne banke Zagreb. Poziv na broj je 05, a broj banke 2340009-1000000072.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije