Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opozvano imenovanje

Ferenčak odbačen! Milanović traži nadzor nad svim imenovanjima

'26.01.2012., Zagreb - Konferencija za medije Zorana Milanovica i Slavka Linica nakon redovite sjednica Vlade RH na kojoj je, uz ostalo, raspravljano i o smjernicama za proracun. Photo: Patrik Macek/P
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/3
Autor
Ivanka Toma
03.02.2012.
u 10:00

Čačić se kleo da nije znao za Ferenčakovo imenovanje, no premijer mu je rekao da HNS mora sam pojesti kašu koju je skuhao

Imenovanje Srećka Ferenčaka u NO Janafa opoziva se, a pokušaj da ga se ustoliči u tu značajnu državnu tvrtku, unatoč nepravomoćnoj sudskoj presudi za kriminal, za posljedicu će imati to da će imenovanja čelnika u svim državnim tvrtkama ubuduće biti pod izravnim nadzorom Vlade.

Tko je znao, a tko ne?

U Vladi doznajemo da će se uvesti obveza po kojoj će za svako imenovanje u državne tvrtke prethodno mišljenje o kandidatima davati Agencija za upravljanje državnom imovinom. Poenta je u tome da se kadroviranja u državnim tvrtkama kanaliziraju prema Vladi, odnosno da se više ne dogodi da se rade bez znanja i privole premijera. Naš izvor tvrdi da je premijer Zoran Milanović za Ferenčakovo postavljanje u NO Janafa doznao od dvojice svojih prijatelja, a ne službenim putem od SDP-ova koalicijskog partnera HNS-a. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić navodno se trudio Milanoviću servirati priču o tome da nema veze s tim što je glavni tajnik njegove stranke Ferenčak imenovan u NO Janafa.

Naš izvor tvrdi da je Čačiću bilo neugodno, ali da je ipak pokušavao ustrajati na tome da nema veze s tim što je Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, koja ima nešto više od 26 posto Janafa, a time pravo na dva člana NO-a, svoju kvotu popunila postavljanjem Ferenčaka i Gorana Kovačevića, inače člana Središnjeg odbora HNS-a. Teško da je Milanović u to povjerovao, no poenta je da nije ni sekunde dvojio da Ferenčak zbog afere Nanbudo, odnosno sudske presude da je preprodaja zemljišta namijenjenog za gradnju centra za skrb invalida bila kriminalni čin, treba biti opozvan. Premijer smatra da zbog te afere i presude Ferenčak nije politički prihvatljiv za bilo koju državnu funkciju. Budući da je njegovo instaliranje u Janaf aranžirano u HNS-u, premijer je, prepričava se u Vladi, Čačiću jasno stavio do znanja da HNS treba sam pojesti kašu koju je skuhao. Milanović je navodno rekao da nema ništa protiv toga da mu HNS ovakvim skandalima želi pomoći da pokazuje odlučnost.

Stop strančarenju

Prije tjedan dana bliski Milanovićev suradnik u neformalnom je razgovoru rekao da će Milanović i SDP inzistirati da pri imenovanjima u javna poduzeća, državne tvrtke i institucije ne bude strančarenja te da se od toga principa neće odustati.

Komentara 107

CA
cro.army
13:46 03.02.2012.

Bežao si ti smradu pred ovim lažnjakom koliko te traktor terao.. Smradu srpski. I opet ćeš pičko četnička

OB
-obrisani-
17:27 03.02.2012.

Ma nije to još sve šta se kuha u odKUKURIkavaca, Čerupanje je počelo, pripremjte juhu od stare KOKE. ha, ha, ha, ha, ha, ha,

IS
istima
10:50 03.02.2012.

Hm..... Ako se Milovanović bude imao snage ovako postaviti i u predmetu Gazimir..... morti i bude nešto od njega.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije