Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Leteći napasnici

Evo kako sami građani mogu spriječiti najezdu komaraca

Komarci
Foto: Robert Anić/PIXSELL
26.08.2016.
u 14:39

"Najžešći" su u prigradskim naseljima koja graniče s netretiranim područjima izvan Osijeka, pa je tako u Višnjevcu izmjereno 109 uboda u 15 minuta, a u Sarvašu čak 156

Aktivnost komaraca u Osijeku poprilično je visoka za kolovoz pa i stručnjaci imaju pune ruke posla s tretiranjem. "Najžešći" su u prigradskim naseljima koja graniče s netretiranim područjima izvan Osijeka, pa je tako u Višnjevcu izmjereno 109 uboda u 15 minuta, a u Sarvašu čak 156.

Dobra je vijest da su vodostaji Dunava i Drave u opadanju pa je i potencijalno poplavno područje u osječkom kraju suho. No, iz Odjela za biologiju apeliraju na građane da i sami pomognu u borbi protiv napasnika, tako da najmanje jednom tjedno prazne ilimijenjaju vodu u vazama, kantama i bačvama, spremnike s vodom zatvore poklopcima ili gustim mrežama, a mreže treba staviti i na ventilacijske otvore šahtova.

- Preporuka je iz okoliša ukloniti nepotrebne predmete u kojima se može zadržavati voda, limenke, bačve, kade, automobilske gume i druge vrste krupnog otpada. Vaze s cvijećem, svježim ili umjetnim, na grobljima najbolje je ispuniti vlažnim pijeskom.

Vaze i ostale posude na groblju koje se povremeno koriste potrebno je odložiti s otvorom prema dolje da se izbjegne nakupljanje vode u slučaju kiše – navodi doc.dr.sc. Mirta Sudarić Bogojević, glasnogovornica Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta. 

Apelira i na vulkanizerske radionice, da gumedrže na zatvorenom ili natkriju, a savjetuje se i da ih slože u piramidu i zaštite nepropusnom folijom.

>> 'Komarci su veće ubojice od morskih pasa, zbog njih umiru milijuni ljudi'

Komentara 4

QO
qoxo
18:50 26.08.2016.

Dovoljna je jedna konzerva od paštete s ustajalom vodom da se iz nje izlegne komaraca za cijeli kvart

OG
Oger
08:48 27.08.2016.

Ovo znaci kratko i jasno: gradjani - napravite reda oko sebe!

DU
Deleted user
14:57 26.08.2016.

Pitajte vi nadležne zašto više ne zašpricavaju?? Sumnjam da je to više otrovno od onih napravica iz kojih hlape otrovi, od silnih repelenata kao Autan i sl, od sprayeva protiv tih čudovišta. Zašto ne zaprašuju kao nekada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije