Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi se žale na leteće krvopije

Bodu non–stop, pa i kroz odjeću, a ostaju kvrge

08.05.2013., Zagreb -   Najezda komaraca na zagrebackom podrucju Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
17.08.2016.
u 16:51

U "Štamparu" kažu da komaraca nema više nego lani, no probleme rade tigrasti, čijem širenju pridonose građani

Iako je grad Zagreb ove godine za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju predvidio 13,5 milijuna kuna, što uključuje i uništavanje larvi komaraca koje je počelo još u travnju, mali leteći vampiri svakodnevno napadaju Zagrepčane.

Stanovnici iz svih dijelova grada zbog komaraca ne smiju otvarati prozore, a na otvorenom je, tvrde, neizdrživo. Mnogima se, pišu na društvenim mrežama, čini da ih ima više nego prethodnih sezona, pa se pitaju jesu li komarci postali otporni na zaprašivanje ili ih manje tretiraju.

– Više i ne vidim ovog domaćeg komarca od tigrastih. Vrlo su agresivni i bodu cijeli dan – požalio se Siniša, dok je Zagrepčanin Saša dodao kako ih je pun Mirogoj. – Drugi dan samo se pojave kvrge. Doslovno. A mjesto uboda užasno svrbi i boli – pojasnio je. Ništa im nije prepreka da dođu do krvi, primijetila je Nevenka, jer bodu i preko odjeće.

Okućnice i vrtovi kritični

No, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, koji nadzire stanje na terenu i provodi zaprašivanje, kažu da na temelju praćenja tijekom srpnja i kolovoza nije zabilježen povećan broj komaraca u odnosu na prethodne godine. A pitanja građana vezana uz leteće krvopije tijekom ta dva mjeseca upravo su, dodaju, vezana uz tigraste komarce.

– Na njihov broj i širenje, pak, najviše utječu građani, koji odgovornim ponašanjem mogu pridonijeti manjem broju komaraca u svojem okruženju. Iako kontinuirano provodimo suzbijanje i ličinki i letećih komaraca, najučinkovitija je metoda pronaći i ukloniti mjesta razvoja njihovih legla – kazala je mr. sc. Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u “Štamparu”.

Tigrasti komarci razvijaju se i u raznolikim posudama s vodom: bačvama i kantama za zalijevanje u dvorištima i vrtovima, predmetima u okolišu u kojima se zadržava kišnica, vazama na grobljima, začepljenim olucima i slivnicima... – Tijekom ljeta najviše ih je u područjima obiteljskih kuća jer su legla komaraca najčešća na okućnicama i u vrtovima – dodala je mr. Klobučar.

Ako ne možete izdržati...

Tako je zamagljivanje sa tla tek privremena mjera, a najmanje učinkovito je tretiranje iz zraka avionom. – U Hrvatskoj je na snazi Odredba o zabrani primjene pesticida toplim ili hladnim zamagljivanjem iz zrakoplova nad naseljenim područjima, nacionalnim parkovima i ostalim zaštićenim područjima. Provodi se samo u izvanrednim situacijama – pojasnila je mr. Klobučar.

Suzbijanje odraslih krilatica, prema programu mjera preventivne i obvezne preventivne dezinsekcije komaraca na području Zagreba za 2016. godinu, provodi se samo kada su komarci izrazita smetnja građanima. A oni koji od letećih napasti ne mogu živjeti trebaju se javiti na broj 4696-210. 

Komentara 5

TB
taras.buljba
17:17 17.08.2016.

taj sam sto goli ljudi i jedan komanc ujest ce mene faken 0 krvna grupa.

DU
Deleted user
11:55 18.08.2016.

Nego što da bodu. K tomu, ako ih i uspiješ lupiti i zgnječiti kada slete s tim zlim nakanama, čuješ kako im kosti pucaju - toliko su veliki. Strašno. Uzgred; ma kada su to iz Zavoda uništavali ličinke?? Nešto sese uopće ne sjećam upozorenja građanima s dišnim problemima da izbjegavaju izlaske jer Zavod šprica ličinke komaraca? Zar nas ne bi upozorili?

TH
than
22:25 19.08.2016.

Kome ovaj prodaje maglu da ih nema vise nego lani ?!?!?! Jos imam tu pokraj mene visoku travu, a komunalni redar zivi blizu. Nitko nista. Vjerojatno ga je potplatio da suti. Komaraca nenormalno puno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije