Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Eurozastupnica Petir: Hrvatska se nalazi u vrhu rada nedjeljom

Istraživanje koje je proveo ured Marijane Petir utvrdio je da čak 50 % zaposlenih radi prekovremeno.
19. veljače 2019. u 12:07 6 komentara 166 prikaza
Marijana Petir
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Jučer se u prostorima Europskog parlamenta održao događaj u organizaciji Europskog saveza za nedjelju pod nazivom "Work-free Sunday and decent working hours in Europe: Which way forwards?". Na poziv zastupnice Marijane Petir na događaju su sudjelovali fra Vuleta, kao predstavnik Hrvatskog saveza za nedjelju, i gđa Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

HDZ Prve projekcije Pogledajte koje hrvatske stranke ulaze u Europski parlament

Zastupnica Petir u svom je govoru istaknula kako se nada da će razgovori o Direktivi o radnom vremenu krenuti prema rješenju te će tema slobodne nedjelje doći na dnevni red.

- Više puta do sada pozvala sam Vladu Republike Hrvatske da izmjeni zakonsku regulativu i u tom smislu surađujem i s hrvatskim Savezom za slobodnu nedjelju. Pojedini načelnici i gradonačelnici sami su krenuli u razgovore s vlasnicima trgovinama kako bi ih privolili da dogovorno zatvore trgovine nedjeljom i neki su u tome i uspjeli. To su pozitivni pomaci, no još je uvijek puno posla pred nama stoga sam uvjerena da upravo zajedničkim aktivnostima možemo doprinijeti promijeni zakonodavstva, ali i promjeni navika potrošača - istaknula je zastupnica Petir u svom govoru.

Prema istraživanju o ravnoteži privatnog i poslovnog života u Hrvatskoj, koje je proveo ured Marijane Petir po uzoru na istraživanje European Sunday Alliance, 50% zaposlenih u Hrvatskoj radi prekovremeno.

Nacionalni skup Mosta Motivacijski skup Most na velikom skupu potvrdio smjer udesno

Prema dobivenim rezultatima istraživanja, kao najčešći razlog prekovremenog rada je velika količina posla kojeg moraju obaviti u kratkom roku.

Izrazito loše stanje zabilježeno je u sektoru trgovine gdje prema podacima Sindikata trgovine prosječno svaki prodavač, blagajnik odradi najmanje pola sata duže od registriranog odrađenog rada, svakog radnog dana.

Stručnjaci iz Europske agencije za zdravlje i zaštitu na radu i Europske zaklade za poboljšanje života i radnih uvjeta iznijeli su statistike koje pokazuju kako se na prvom mjestu razloga za izbivanje s posla nalaze mišićno-koštane bolesti, psihosocijalne bolesti i stres.

Okrugli stol Večernjeg lista Što nam donose izbori za Europski parlament VEČERNJAKOV OKRUGLI STOL Živi zid na europske izbore ide s talijanskim Pokretom pet zvijezda

U veljači 2003. Franjevački institut za kulturu mira pokrenuo je inicijativu za slobodnu nedjelju kojoj su se pridružila nacionalna središnjica Nezavisnih hrvatskih sindikata, Sindikat trgovine, Hrvatski Caritas i Centar za promicanje socijalnoga nauka Crkve.

Uz brojne medijske nastupe i snažna lobiranja, inicijatori su Vladi RH uručili peticiju s više od 300.000 potpisa, što je rezultirao donošenjem Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini. Ponovnim inzistiranjem inicijatora spomenute kampanje donesen je novi Zakon o trgovini, 2009. godine, a Ustavni je sud svojom Odlukom ukinuo odredbe Zakona.

Iredentizam Peticija za smjenu Antonija Tajanija prikupila više od 8000 potpisa

Ukinute odredbe kasnije nisu nadomještene niti jednom normom te od tada trgovine u Hrvatskoj nemaju ograničenja, odnosno mogu raditi od 0h do 24h, svih 365 dana u godini.

Iz inicijative navode da postojeći Zakon o trgovini ne samo da nije u skladu s Međunarodnim ugovorom već je i u suprotnosti s Europskom direktivom o radnom vremenu jer Hrvatska pripada zemljama koje nemaju ograničenje rada trgovina i rada nedjeljom.

Živi zid obratio se građanima i podijelio donacije samohranim roditeljima

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  HSSovci ,opametite se !!! Hitno skrušeno zamolite Petir neka preuzme čelništvo Hrvatske seljačke stranke. Jedino ona može vratiti HSS na pravi put.

 • Stjepan2103:

  Marijana pridruži se Ruži i Bruni da maknemo ove zlotvore sa vlasti sdp1 i sdp2 (hdz)

 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Zato ona ne radi prekovremeno.