Naslovnica Vijesti Hrvatska

Peticija za smjenu Antonija Tajanija prikupila više od 8000 potpisa

I strani politički čelnici poput austrijskog europarlamentarca Josefa Weidenholzera i talijanske europarlamentarke Barbare Spinelli potpisali su peticiju.
15. veljače 2019. u 20:24 8 komentara 920 prikaza
Nakon sastanka Antonio Tajani i Aleksandar Vučić dali izjavu za medije
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Peticiju koju su pokrenuli slovenski ljevičari i kojom se traži  ostavka predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija zbog izjava prigodom obilježavanja dana sjećanja u Basovizzi do petka je potpisalo više od 8000 ljudi, a ispriku i povlačenje izjave zatražili su čelnici konzervativaca i socijaldemokrata u Europskom parlamentu.

Nakon sastanka Antonio Tajani i Aleksandar Vučić dali izjavu za medije Europski parlament Tajani katalonskim separatistima onemogućio sudjelovanje na konferenciji

Tajani je u nedjelju u Basovizzi kod Trsta, na obilježavanju dana sjećanja na stradale u fojbama, na kraju svoga govora kazao: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

U peticiji koju su ovoga tjedna pokrenuli slovenski socijaldemokrati traži se "neopoziva ostavku Antonia Tajanija", a u petak ima gotovo 6000 potpisnika, od europarlamentaraca do političara i javnih osoba iz Hrvatske, Slovenije ali i cijele Europe . 

"Revizionističke izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija, koje opravdavaju fašizam, potaknule su nas da kao građanke i građani pojedinih država Europe zatražimo njegovu neopozivu ostavku s mjesta predsjednika iznimno važne institucije Europske unije, budući da nije pokazao vjerodostojnost potrebnu za obnašanje takve časne funkcije. Tajani je svojim izjavama u Basovizzi izvršio reviziju povijesti i, služeći se potpuno nedopustivom retorikom, pozdravima talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji iskazao fašističke teritorijalne tendencije, za koje u Europi 21. stoljeća nema mjesta. Također zahtijevamo da se Europsko vijeće i Europska komisija ograde od takvih izjava predsjednika Europskog parlamenta, budući da smatramo da visoki dužnosnici Europske unije ne bi smjeli odobravati takvu retoriku", stoji u tekstu peticije.

Antonio Tajani Nino Raspudić Viva l’Italia, živjela Hrvatska!

Među potpisnicima su hrvatski europarlamentarci iz redova socijaldemokrata (S&D), Biljana Borzan i Tonino Picula, zastupnik Zelenih Davor Škrlec te bivši i aktualni hrvatski i slovenski političari Jadranka Kosor, Stjepan Mesić, Davor Bernardić, Milan Kučan, Ciril Ribičič, Danilo Türk i drugi.

Peticiju, koja ima veliki broj popisnika i iz drugih europskih zemalja, potpisali su, među ostalim, austrijski europarlamentarac Josef Weidenholzer, potpredsjednik kluba S&D-a, i talijanska europarlamentarka Barbara Spinelli iz Ujedinjene europske ljevice/Nordijska zelene ljevice (GUE/NGL).

Peticiju možete potpisati na ovoj stranici.

Antonio Tajani Mate Mijić Glas za HDZ glas je za 'talijansku Istru i Dalmaciju'

Biljana Borzan je nakon Tajanijeve isprike u srijedu ocijenila kako je ipak napravljen "korak naprijed" iznuđen pritiskom prvenstveno s ljevice. "Zbog toga ne mogu biti nezadovoljna, no jako mnogo ljudi je potpisalo  peticiju za njegovu ostavku i to je prilično obvezujuće za sve nas", rekla je.

Čelnik Europskih konzervativaca i reformisti (ECR) Syed Kamall je u srijedu ispred svog zastupničkog kluba kojem pripada hrvatska europarlamentarka Ruža Tomašić, od Tajanija zatražio da povuče dio govora iz Basovizze.

Britanski konzervativac Kamall je u pismu Tajanija upozorio da su njegove izjave o Istri i Dalmacije uznemirile mnoge u Hrvatskoj i Sloveniji.

Kolinda Grabar-Kitarović Stigao odgovor Tajani se u pismu ispričao predsjednici, premijeru i građanima

"Siguran sam da se slažete da je unatoč pozitivnoj i mirnoj Europi u kojoj danas živimo, još uvijek važno komemoracijama određenih događaja pristupiti s nužnom senzibilnošću, posebice stoga što je sukob često tumačen na različite načine", stoji u pismu Syeda Kamalla ispred ECR-a.

"Kako bi se sačuvala potrebna razina povjerenja, budući da snosite odgovornost kao predsjednik Europskog parlamenta, koji predstavlja i instituciju i njezine članove koji su izabrani, skupina ECR poziva vas da povučete dio vašeg govora koji je bio uvredljiv", stoji u Kamallovu pismu.

Šef zastupničkog kluba Socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu Udo Bulmann pozvao je u četvrtak predsjednik Europske komisije Antonija Tajanija da se ispriča zbog svojih izjava o "talijanskoj Istri i Dalmaciji".

Gordan Jandroković IREDENTIZAM Jandroković: Tajanijev govor je neprihvatljiv

"Komentari koje je dao Tajani duboko su zabrinjavajući i neprihvatljivi za jednog predsjednika Europskog parlamenta. Osoba na njegovu položaju trebala bi imati političkog i povijesnog znanja i razumijevanja kako ne bi davala tako krive i nacionalističke izjave. Umjesto da potpiruje plamen podjela, on bi trebao raditi na zbližavanju zemalja i zajednica", kaže Bulmann, njemački socijaldemokrat, u svojoj izjavi.

Bulmann dodaje da je dužnost Europljana prisjećati se i pokolja i nasilja koje su počinile sve zemlje i da se Tajani mora osobno ispričati za uvrede. "Predsjednik Tajani treba se iskupiti što je moguće prije", poručio je Bulmann.

Okrugli stol VL-a: Što nam donose izbori za EU parlament

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • BakaMraz:

  Zanimljivo HDZ Eurozastupnici nisu potpisali, onda se oni slazu da su Dalmacija i Istra talijanske? I zasto su Slovenci ovo povukli a ne mi, kad smo mi ovim izjavama znatno vise pogodjeni, mislim teritorijalno, nego Slovenci?!

 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Sva sreca da i Slovencima pripadaju 3 km Istre. Inace se nebi nista dogodilo jer Hrvati su navikli da ih svaki dan netko vrijedja. Jedan dan Pupovac drugi dan Tajani. To u Hrvatskoj nasim parlamentarcima i nije neki problem.

 • Deleted user:

  Kako ide ona: "Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj".