Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OP-ED

Europsko jedinstveno tržište - punih trideset godina postojanja

Zagreb: Konferencija o smanjenju zdravstvenih razlika u Hrvatskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.01.2023.
u 11:38

EU treba učiti na pogreškama i pripremiti se za sljedeće izazove. Zato će instrument za hitne slučajeve jedinstvenog tržišta, na kojem radimo u Europskom parlamentu, spriječiti situacije poput zatvaranja granica, kakve smo vidjeli tijekom pandemije. Novi će mehanizam također pripremiti opskrbne lance za moguće buduće ugroze i osigurati da europski građani imaju jednak pristup robi koja im je potrebna tijekom krize, što je posebno važno za manje države članice poput Hrvatske.

Ove godine jedinstveno tržište navršava 30 godina. 1988. Jacques Delors rekao je da se nitko ne zaljubljuje u jedinstveno tržište. Međutim, upravo zahvaljujući jedinstvenom tržištu europski se građani mogu slobodno kretati, studirati, zapošljavati i poslovati u različitim državama članicama, navodi se u priopćenju kojeg potpisuju hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol i njemački europarlamentarac Andreas Schwab.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Povijest jedinstvenog tržišta je posebna: nakon paralizirajuće „stagflacije“ ranih 1980-ih, Jedinstveni europski akt iz 1987., a potom i Ugovor iz Maastrichta dali su novi poticaj gospodarskoj integraciji EU-a. Od tada je jedinstveno tržište uskladilo stotine zakona o proizvodima i postavilo minimalne standarde zaštite potrošača za sve europske građane. Tijekom posljednjih petnaest godina, jedinstveno tržište odigralo je ključnu ulogu u tome da EU postane globalni predvodnik u digitalnoj regulativi.

Nakon rascjepkane prošlosti, jedinstveno tržište ujedinilo je Europu. Otvorilo je pristup robi, uslugama, radnim mjestima, poslovnim mogućnostima i kulturnom bogatstvu na cijelom kontinentu. Stvorilo je prosperitet i postalVVo jamac novih sloboda.

Ipak, u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu i geoekonomskih napetosti, prosperitet i sloboda više se ne mogu uzimati zdravo za gotovo. Štoviše, s obzirom na to da Sjedinjene Države štite i protekcionistički subvencioniraju svoje domaće industrije, iznimno je važno zadržati jedinstveno tržište otvorenim, smanjiti prepreke i poticati slobodnu trgovinu te ga učiniti atraktivnim ulagačima i građanima.
Važno je produbiti integraciju jedinstvenog tržišta u idućih deset godina. Prednosti jedinstvenog tržišta za 440 milijuna europskih građana su jasne. Potrošači sada mogu uživati u većoj ponudi proizvoda nego ikad u povijesti EU-a! Povrh toga, kupnja proizvoda iz bilo koje države članice EU-a postala je jednostavnija, a građani znaju da su sigurnosni standardi svugdje isti. Štoviše, samo zajednički, na jedinstvenom tržištu, uspjeli smo osigurati da se isti standardi zaštite potrošača primjenjuju online i offline. Naša nova digitalna pravila, Zakon o digitalnim tržištima i Zakon o digitalnim uslugama predstavljaju prekretnicu za novu digitalnu ekonomiju, sa sigurnijim internetskim platformama i poboljšanim internetskim iskustvima za potrošače, kao i pravednim online natjecanjem za poduzetnike. Era digitalnog 'divljeg zapada' je završila.

To može samo Europa i to je ono za što smo se mi iz Kluba zastupnika EPP-a izborili. Sada ćemo inzistirati na učinkovitoj provedbi novih zakona. Uz to, zahvaljujući jedinstvenom tržištu, u Europskoj uniji uvodi se jedinstveni punjač za mobitele, prijenosna računala i druga elektronička oprema što će smanjiti nakupljanje elektroničkog otpada i dovesti do značajnog smanjenja troškova za potrošače. Međutim, moramo učiniti još više kako bi se osiguralo da poslovni modeli vođeni podacima, kvantno računarstvo, umjetna inteligencija i energetska tržišta mogu imati koristi od snage jedinstvenog tržišta bez prepreka s ciljem da EU postane globalni lider.

Trenutno geopolitičko okruženje puno je izazova. Pandemija uzrokovana bolešću COVID-19 i ruska agresija na Ukrajinu ponovno stvaraju poteškoće u trgovini, a sloboda Europljana da rade ili žive u drugoj zemlji drastično je ograničena. EU treba učiti na pogreškama i pripremiti se za sljedeće izazove. Zato će instrument za hitne slučajeve jedinstvenog tržišta, na kojem radimo u Europskom parlamentu, spriječiti situacije poput zatvaranja granica, kakve smo vidjeli tijekom pandemije. Novi će mehanizam također pripremiti opskrbne lance za moguće buduće ugroze i osigurati da europski građani imaju jednak pristup robi koja im je potrebna tijekom krize, što je posebno važno za manje države članice poput Hrvatske.

Klub zastupnika EPP-a smatra da na trenutne izazove treba odgovoriti s više europske suradnje i manje prepreka, uz pametna pravila prilagođena novoj digitalnoj stvarnosti. Samo zajednički, uz snažnu gospodarsku osnovu, mi Europljani možemo ostvariti puni potencijal jedinstvenog tržišta. Stoga u potpunosti prihvaćamo izazov sljedećeg desetljeća da ojačamo tržište i osiguramo da svaki građanin od njega ima koristi. Možda će tada, za 10 godina, dosjetka Jacquesa Delorsa biti malo manje istinita", stoji u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije