Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI 2. OBLJETNICE

Europski sud čeka stav EK o sporu Hrvatske i Slovenije

Savudrija
Foto: Goran Kovacic/pixsell
29.06.2019.
u 23:27

Hrvatska ipak ustraje u tumačenju i stavu da je riječ o bilateralnom pitanju te da Europski sud nije nadležan

Europski sud zatražio je od Europske komisije mišljenje o hrvatskoj tvrdnji da taj sud ne smatra nadležnim za bilateralni spor između Hrvatske i Slovenije. Pravna služba EK poslat će Sudu mišljenje svoje pravne službe o tom pitanju, doznajemo.

To je pozadina jučerašnje šture objave Europske komisije u kojoj kažu da su dobili određeni upit iz Europskog suda, institucije koja osigurava provođenje europskih zakona, te da će im odgovoriti pisanim putem, ali nisu željeli specificirati o čemu je riječ.

Novi razvoj događaja došao je dan uoči današnje druge obljetnice objave odluke arbitražnog suda u slučaju razgraničenja dviju država, koju Hrvatska ne želi implementirati jer je izašla iz procesa zbog kršenja pravila arbitraže za što su bili odgovorni slovenski sudac i agentica koji su utjecali na suce te podmetali dokaze.

I dok Hrvatska nudi razgovor i dogovor o granici, Slovenija inzistira na primjeni odluke po kojoj joj je pripalo dvije trećine Piranskog zaljeva i tvrdi da Hrvatska ovime krši europsko pravo. Na svoju su stranu pokušali dobiti EK, no on se držao neutralno, ocijenivši spor bilateralnim pitanjem te nije podržao namjeru Slovenije da tuži Hrvatsku na Europskom sudu.

Stoga je tehnička vlada tada odlazećeg premijera Mire Cerara sama podnijela tužbu koju temelje na četiri točke: ribarstvu, prostornom planiranju na moru, Schengenu te kršenju Temeljnih ugovora o funkcioniranju Unije, odnosno članka 4 (3) koji se tiče suradnje država članica.

Hrvatska, pak, ustraje u tumačenju i stavu da je riječ o bilateralnom pitanju te da Europski sud nije nadležan, što je i službeno iznijela sudu. U podnesku sudu Zagreb traži da potpuno odbace tužbu budući da se spor između Hrvatske i Slovenije treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava. Europski sud zakazao je usmenu raspravu u slučaju tužbe Slovenije protiv Hrvatske za 8. srpnja.

28. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu

Komentara 7

NE
Nepokolebljiv
06:13 30.06.2019.

Inzistirati na medunarodnom pravu o razgranicenju na moru ali PRIJE toga zahtjevati vracanje kopnene granice prijasnjim prirodnim tokom dragonje koje je pomaknuti da omoguci gradnju piranske zracne luke! Dovesti bager i buldozer te opremu za zabijanje stupova i postaviti zicanu ogradu preko piste uzletista da se zastiti Sloveniju od najezde ilegalnih imigranata s bliskog istoka!

BA
Barbasmora
10:47 30.06.2019.

Nekako mi ovo zvuci na onu tradicionalnu balkansku..."ne priznajem ja ovaj sud!"

BA
Barbasmora
10:28 30.06.2019.

Ako traže politicki stav odlicno za nas! Ali ako se umijesa pravna sluzba komisije....gotovi smo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije