Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVENI DEEPFAKEOVI

Europski gradonačelnici mislili da razgovaraju s Kličkom, radilo se o prevari: 'Nije bilo nikakvih znakova'

FILE PHOTO: Mayor of Kyiv Vitali Klitschko visits a checkpoint of the Ukrainian Territorial Defence Forces in Kyiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/2
25.06.2022.
u 18:33

Nažalost, realnost je da se rat vodi svim vrstama sredstava, uključujući i internet, da bi se digitalnim sredstvima potkopalo povjerenje i diskreditirali partneri i saveznici Ukrajine - kazala je Griffey

Gradonačelnici nekoliko europskih gradova održali su sastanke putem video-veze s osobom za koju su mislili da je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, da bi se uspostavilo da se radilo o prevari. 

Jedna od njih je i gradonačelnica Berlina Franziska Giffey koja je jučer održala razgovor s osobom za koju je mislila da je Kličko. 

- Nije bilo nikakvih znakova koji bi upućivali na to da se ne radi o stvarnoj osobi - piše u priopćenju, prenosi The Guardian

Tek nakon 15 minuta razgovora gradonačelnica je postala sumnjičava nakon što je navodni ''Kličko'' počeo pričati o tome kako ukrajinske izbjeglice pokušavaju prevariti njemački sustav socijalne skrbi. Za vrijeme kratke pauze, gradonačelnica je kontaktirala ukrajinskog veleposlanika u Njemačkoj koji joj je potvrdio da osoba na sastanku nije pravi Kličko. 

- Izgleda da se radilo o deepfakeu - piše u priopćenju. 

Deepfakes koriste oblik umjetne inteligencije koji se zove duboko učenje kako bi se stvorile slike lažnih događaja ili za stvaranje animacija političara koji drže lažne govore.

- Nažalost, realnost je da se rat vodi svim vrstama sredstava, uključujući i internet, da bi se digitalnim sredstvima potkopalo povjerenje i diskreditirali partneri i saveznici Ukrajine - kazala je Griffey.

Ured gradonačelnika Madrida također je podnio prijavu policiji zbog nekoga tko se lažno predstavlja kao Kličko u videopozivu s Joséom Luisom Martínezom-Almeidom.

Prema riječima njegovog glasnogovornika Daniela Bardavía Colebrooka, gradonačelnik je ubrzo nakon početka razgovora postao sumnjičav i prekinuo razgovor.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig objavio je u srijedu na Twitteru da je video pozivom razgovarao s Kličkom, bivšim boksačem teške kategorije. Tvit je obrisan u subotu. Ubrzo nakon toga, službeni račun austrijske prijestolnice objavio je izjavu da se činilo da je Ludwig bio žrtva “ozbiljnog slučaja kibernetičkog kriminala”.

>> VIDEO Ruski špijun pokušao se infiltrirati na sud u Haagu: Desetljećima je radio na lažnom identitetu

Komentara 1

RE
realisticki
05:04 26.06.2022.

Gradonačelni se osjećaju prevareno i razočarani su da promašili razgovor sa "pravim" Klićkom. Ja osobno smatram sa nisu bolje niti zavrijedili, jer političari na nivou gradonačelnika nemeju što raditi u mrđunarodnoj politici, nego se brinuti o svom gradi u njegovim građanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije