Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPRLI PRSTOM

EK: Za petnaestak godina mirovina će vam biti 27% plaće

Jean-Claude Juncker
Foto: Sven Hoppe/DPA/Pixsell
1/2
10.03.2015.
u 11:29

Komisija je tražila od Vlade da se za produljenje radnog vijeka do 67 godina ne čeka 2031. te da se u to krene deset godina prije

Hrvatska ima stabilan i dugoročno održiv mirovinski sustav, riječi su ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića koji je s analitičarom Ekonomskog instituta Danijelom Nestićem predstavio projekcije koje pokazuju da će i uz skroman rast od 1,5% Hrvatska idućih 40 godina moći isplaćivati mirovine za 1,2 milijuna umirovljenika. No, Europska komisija s Jean-Claudeom Junckerom na čelu ne dijeli taj optimizam pa je u posljednjem dokumentu o Hrvatskoj mirovinski sustav ocijenila nedovoljno efikasnim. Komisija je tražila od Vlade da se za produljenje radnog vijeka do 67 godina ne čeka 2031. te da se u to krene deset godina prije. Rani odlazak u mirovinu u kombinaciji s brojnim zaštićenim kategorijama odveo nas je među zemlje s najnižim mirovinama u odnosu na plaću. Dr. Marijana Bađun s Instituta za javne financije ističe da je EK vrlo dobro detektirao glavne probleme.

– Građani će morati sami preuzeti odgovornost za ostvarivanje zadovoljavajućih primanja u starosti različitim oblicima osobne štednje – ističe Bađun. EK problematizira to što kod nas samo 13% korisnika mirovina ima 40 i više godina radnog staža pa je i udio prosječne bruto mirovine u prosječnoj bruto plaći samo 31%. Predviđa se da će 2030. taj udio biti 27, a 2060. 22% (s pravima iz 2. stupa).

– Mirovine će biti gotovo 30% niže nego danas, što će biti velik društveni izazov – navodi dr. Bađun. Projekcije Ministarstva rada su optimističnije i govore o prosječnoj mirovini od 60% prosječne plaće, no one su uzele u obzir primanja samo onog dijela umirovljenika koji odrade puni staž, a takvih je sada 13%. Njihove su mirovine i sada iznadprosječne i iznose 4116 kuna, dok je prosječna mirovina (bez međunarodnih ugovora) 2474 kuna.

Komisija je u izvještaju kao pozitivnu činjenicu izdvojila smanjenje broja novih korisnika invalidskih mirovina – lani ih je bilo 7%, dok je 2008. svaki četvrti novi umirovljenik odlazio u invalidsku mirovinu. No, njihovo je mišljenje da bi trebali jače penalizirati prijevremene mirovine, a i mirovine po posebnim propisima trebalo bi što više približiti općim mirovinama.

>> HZMO: Osiguranika je u siječnju bilo samo četiri tisuće manje nego lani

>> Nejednakosti između zemalja EU rastu kao nekad u Jugoslaviji

Komentara 36

AN
anticenzura
12:20 10.03.2015.

A ovaj ministar laze gradjane, znaju i mala djeca da u drzavi gdje ima vise umirovljenika nego radno sposobnog stanovnistva, nema sanse da sistem izdrzi, i to svaki iole obrazovan covjek zna bez da ista racuna, mora da je i taj kupio diplomu. A osim toga svi obrazovani mladi ljudi napustaju zemlju, sto bi mu trebao biti signal za alarm, ali ma kakvi, to su Balkanske glave, oni skapiraju da su propali samo kada cvrsto siknu glavom od pod.

SJ
Sve je uzalud
11:59 10.03.2015.

.....neće je biti a ne 27%................kraj...............a Mrsić kaže 9000 kuna.......

DI
Diners
13:44 10.03.2015.

Neće mirovina ni biti! Osim saborskih i predsjedničkih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije