Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EU uvodi obveznu oznaku hranjivosti na pakiranjima hrane

Bilo kakve grickalice i zaslađeni sokovi ne testiraju se i ne mogu dobiti oznaku “Živjeti zdravo”
11. ožujka 2021. u 21:44 5 komentara 352 prikaza
Biljana Borzan
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Radi boljeg informiranja građana te borbe protiv pretilosti i povezanih bolesti, Europska komisija predložit će do kraja 2022. jedinstveni sustav označavanja proizvoda za cijelo europsko tržište, kazala je jučer hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju “Od polja do stola”.

Obvezne oznake hranjivosti na prednjoj strani pakiranja hrane i pića pomoći će kupcima da na policama lakše nađu zdravije proizvode, primjerice da među 10 pakiranja kukuruznih pahuljica izaberu one hranjivije, kazala je Borzan te dodala kako oznake moraju biti uočljive, lako razumljive i temeljene na znanstvenim spoznajama.

Istraživanje Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede pokazuje da potrošnja ribe raste, na sredini smo ljestvice EU Svaki građanin pojede 20 kg ribe na godinu: Najviše se jedu ove vrste

Zbog nezdrave prehrane, uglavnom od srčanih bolesti i raka u EU je 2017. umrlo više od 950 tisuća ljudi, a Hrvatska stoji puno gore od prosjeka, rekla je. Jedan od osam sustava oznaka koji se trenutačno dobrovoljno upotrebljavaju u EU (semafor, ključanica, nutri-score...) – koji razmatra EK – i hrvatski je jamstveni žig “Živjeti zdravo” HZJZ-a.

Voditeljica projekta Sanja Musić Milanović kazala kako je on dio Nacionalnog programa i temelji se na pozitivnom označavanju proizvoda koji nutritivno zadovoljavaju najviše kriterije. Postupak dobivanja žiga, zelenog oblačića s logom “Živjeti zdravo”, za proizvođače je besplatan, a kad ga potrošač vidi na proizvodu, znak je da je proizvod najbolji u svojoj kategoriji.

Bilo kakve grickalice i zaslađeni sokovi ne testiraju se i ne mogu dobiti oznaku “Živjeti zdravo”.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • sisavac:

  čim vidite i znate da se o označavanju hrane, podrijetla hrane, desetljećima vode rovovske borbe industrije i države, tj. političara, znate da se ništa neće dogoditi. čim vidite borzanicu da priča o hrani, zdravoj hrani, i znate da joj je ... prikaži još! ovo drugi mandat u eu parlamentu, znate i da ništa po ovom pitanju nije napravila, kad ima još tolko 'posla'. da eu birokracija želi kvalitetno označavanje hrane, to bi napravila u par tjedana. ne 25 godina kolko njima treba da uspiju nagovoriti industriju da na proizvod stave 4 slova i 2 brojke više.

 • Avatar Krabat
  Krabat:

  ma kakvi oblačići, a zakon koji omogućuje neoznačavanje GMO hrane?????????????

 • bluescreen:

  dakj ne seri s glupostima. Realnost je ovdje, a ne na 8000 eura plaće.