Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EU planira propisati jasnije označavanje porijekla hrane, Borzan i Sokol upozoravaju na manjkavosti

EU strategija “Od polja do stola” predviđa donošenje niza mjera kojima bi se poboljšala kvaliteta hrane i, u skladu s Europskim zelenim planom, potaknuo prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju
23. veljače 2021. u 23:23 2 komentara 295 prikaza
Foto: Pixabay

EU planira uvesti izmjene u načinu označavanja porijekla prehrambenih proizvoda kako bi taj podatak bio transparentniji te se potrošači mogli detaljnije informirati o proizvodu.

Zastupnici u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta u utorak su u raspravi o tom prijedlogu, koji je dio EU-ove strategije “Od polja do stola”, ocijenili da je kvaliteta hrane predugo bila prepuštena uglavnom tržišnim interesima, što je naštetilo njenoj kvaliteti, a samim time potrošačima i okolišu.

German Chancellor Merkel speaks on government's response to COVID-19 pandemic, in Berlin Kritike na plan IRK-a U medije iscurio plan za otključavanje Njemačke, Merkel: Već smo u 3. valu!

Mišljenja su iznijeli i hrvatski zastupnici Biljana Borzan i Tomislav Sokol, koji su u odboru za tu strategiju izvjestitelji svojih parlamentarnih skupina, socijaldemokrata i pučana, .

Borzan je naglasila da će Strategija donijeti značajne promjene u načinu označavanja namirnica te je upozorila na mogućnost manipulacije oznakama porijekla sastojaka.

“Strategija predviđa izmjene u sustavu označavanja podrijetla hrane, u kojem postoje rupe za koje smatram da dopuštaju dvojbene marketinške prakse. Na tržištu nalazimo proizvode čija pakiranja 'vrište' domaće, hrvatsko, slavonsko itd., a u njima glavni sastojci uvozni. Jedini način da potrošač to shvati je da pročita deklaraciju na kojoj je propisana veličina slova tri milimetra. Mislim da je to diskriminacija na štetu građana”, rekla je Borzan istaknuvši da je problem u tome što proizvođač može svoj proizvod označiti kao domaći, iako su neki od sastojaka iz uvoza.

Navođenje zemlje podrijetla je trenutno obavezno za proizvode poput svježeg i smrznutog mesa, ribe i jaja, a strategija razmatra proširenje obveze označavanja zemlje podrijetla za prehrambene proizvode na kojima za koje je sada dovoljna oznaka „proizvedeno u EU“.

Oko 10.000 objekata još čeka prvi pregled Kuća završena u samo pet dana: Krov nad glavom hitro dižu Austrijanci i Slovenci

Podrijetlo hrane je jedna od glavnih odrednica koje utječu na izbor potrošača, stoga podržavam maksimalnu transparentnost”, rekla je Borzan, navodi se u priopćenju ureda zastupnice.

Sokol upozorava na negativne posljedice koje strategija može imati za proizvođače mesa, s obzirom na to da propagira smanjenje konzumacije mesa u korist hrane biljnog porijekla. “Potrošačima treba omogućiti pravo na izbor”, istaknuo je Sokol, te dodao da odluke o tim pitanjima moraju biti donesene na temelju stvarnih činjenica kako implementacija Strategije ne bi dovela do smanjenja proizvodnje ali i povrede prava potrošača.

"Neki dijelovi Strategije stoga se mogu tumačiti i kao slabljenje pozicije naših tradicionalnih proizvođača, obiteljskih gospodarstava i malih i srednjih poduzetnika. Smatram da je to nedopustivo stoga sam uložio amandmane sa ciljem da osiguram da prelazak na prehranu s većim udjelom namirnica biljnog podrijetla, što se predviđa Strategijom, nikako nema za posljedicu stavljanje naših tradicionalnih proizvoda na svojevrsnu listu nepoželjnih proizvoda, a pogotovo ako bi to značilo manje novca iz europskih fondova za naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom tradicionalnih mesnih proizvoda", rekao je Sokol za Hinu.

HDZ-ov europarlamentarac ističe kako je u svojstvu izvjestitelja europskih pučana prvi hrvatski zastupnik koji je uložio amandmane na Strategiju kojima se traži i pojašnjenje deklaracija o podrijetlu meda.

MLADE GENERACIJE SUDACA Tko je sutkinja Višnja Strinić koja je osudila Zavadlava: 'Prati je glas da je hladnokrvna i smirena'

Sokol navodi da je zatražio "da označavanje podrijetla meda bude jasno i precizno kako bi potrošači prilikom kupnje proizvoda nedvojbeno mogli utvrditi podrijetlo meda, nevezano za to dolazi li med iz Europske unije ili trećih država".

Na označavanje proizvoda poput meda upozorava i Borzan. "Smatram kako bi se za mlijeko i mliječne proizvode te meso u mesnim prerađevinama također trebala navoditi točna zemlja podrijetla. Isto se odnosi i na med, koji se trenutno može označavati kao „mješavina EU i ne-EU“ sirovine, bez označavanja omjera i zemlje podrijetla, što otvara prostor za lov u mutnom", smatra hrvatska eurozastupnica.

EU strategija “Od polja do stola” predviđa donošenje niza mjera kojima bi se poboljšala kvaliteta hrane i, u skladu s Europskim zelenim planom, potaknuo prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju. Između ostaloga, plan je da se do 2030. upotreba pesticida u poljoprivredi smanji za 50 posto te da se za 25 posto povećaju površine pod ekološkim uzgojem.

Za pripremu stajališta Europskog parlamenta spram strategije "Od polja do stola" nadležni su odbori Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te poljoprivredu i ruralni razvoj. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača pozvan je dati svoje mišljenje prije no što se o prijedlogu u travnju izjasne nadležni odbori.

BEZ IMALO MUKE
Otkrila kako se riješiti plijesni na rubovima tuš-kabine, a svi su oduševljeni
Argentum
Ljeto u svim bojama
Znate li da je fotogeničnost samo mit? Otkrivamo kako zapravo uvijek možete biti 'lijepi'
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sisavac:

    sve floskula do floskule, borzanica nešto vidi, ukazuje na moguće probleme, al se zna da će strategija biti donesena u obliku kakvim ga je izradila ekipa, koju znamo pod raznim trgovačkim markama. ne treba biti naivan, pa misliti da tu ... prikaži još! prste nemaju najjači, tipa nestle, kelloggs, unilever, abf, mars, danone, pepsico, coca cola, mondelez... njihovi ljudi pišu zakone, pravilnike o hrani. svima odgovara da je u proizvodu (pazite, govorimo o hrani, a oni to vode pod proizvod) dovoljan jedan sastojak iz države u kojoj je fizički tvornica, pa da čitav proizvod može dobiti oznaku 'domaći'. da se ne zavaravamo, svi tako rade, ne samo naši, ne samo naši proizvođači i trgovci. ulje, med, lijekovi, tekstil, su najčešće krivotvorena roba. kad vidite na naljepnici od naših pčelara, med iz eu i zemalja koje nisu u eu, bježite. ovo je namjerno tako napravljeno. i kad kupujete npr. domaći, navodno domaći, pršut, znajte da jedan od deset pršuta je od svinje koja je zrak udisala u hrvatskoj. sve ostalo je španjolska, mađarska, poljska. domaći, moš mislit.