Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU I NATO ZGROŽENI

Detalji incidenta: 'Prije nego što je Lukašenko poslao MIG na nas, novinar se htio riješiti mobitela'

Aleksandar Lukašenko
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
24.05.2021.
u 12:39

Na incident je reagirala i američka veleposlanica u Bjelorusiji, Julie Fisher

Glavni tajnik NATO-a osudio je u nedjelju "ozbiljan i opasan" incident i tražio pokretanje "međunarodne istrage" nakon što je Bjelorusija natjerala zrakoplov Ryanaira da sleti u Minsku kako bi uhitila oporbenog novinara koji je bio u zrakoplovu.

"To je ozbiljan i opasan incident koji zahtijeva međunarodnu istragu. Bjelorusija mora jamčiti siguran povratak posade i svih putnika u Vilnius, početnu destinaciju leta", napisao je Jens Stoltenberg na Twitteru prije nego što je Bjelorusija dopustila zrakoplovu Ryanaira da nastavi put.

Zrakoplov kompanije Ryanair bio je na letu između Grčke i Litve, dvije zemlje članice Saveza. U međuvremenu je zrakoplov poletio iz Minska i sigurno sletio u Vilniusu.

Bjelorusija je poslala lovca presretača (MIG-29 iz vremena SSSR-a) za Boeingom 737. Oporbeni medij Nexta naveo je da je njihov bivši glavni urednik Roman Protaševič uhićen nakon hitnog slijetanja u zračnu luku u Minsku, što je kasnije potvrdila bjeloruska televizija.

"Kada je objavljeno da ćemo sletjeti u Minsk, Roman je ustao, otvorio prtljagu i svoje računalo i mobitel predao djevojci", rekao je sinoć jedan litvanski putnik koji se agenciji Reuters predstavio samo kao Mantas.

"Mislim da je pogriješio. Mogao je stvari predati meni ili drugim putnicima, a ne djevojci, koja je, mislim, također uhićena".

Po dolasku u Minsk Protašević je odmah izdvojen iz kolone i uhićen. 

"Vidjeli smo kroz prozor da Roman stoji sam te da ga je detaljno pretresao jedan policajac sa psom", ispričao je očevidac za Reuters.

Nedugo nakon incidenta nanizale su se negativne reakcije europskih i svjetskih čelnika.

"To je potpuno neprihvatljivo. Smatramo bjelorusku vladu odgovornom za sigurnost svih putnika i posade zrakoplova", reagirao je šef diplomacije EU Josep Borrell uoči summita EU u Bruxellesu.

U odvojenim porukama, Borrell, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvali su Minsk da "omogući svim putnicima nastavak putovanja".

Foto: Pixsell/Reuters

Incident je izbio dok je Bjelorusija i dalje pod sankcijama EU i Sjedinjenih Država, nakon predsjedničkih izbora u kolovozu 2020., koji su ocijenjeni kao lažirani, i vladine represije prosvjeda koji su uslijedili. 

Borrell je rekao 10. svibnja da se EU sprema pojačati te sankcije.

Šefovi država i vlada Europske unije, koji se sastaju u ponedjeljak i u utorak na samitu u Bruxellesu, razgovarat će o "mogućim sankcijama" EU prema Bjelorusiji, koja je prisilila linijski zrakoplov da sleti u Minsk, najavio je glasnogovornik Europskog vijeća. 

Predsjednik vijeća Charles Michel stavit će na dnevni red summita incident Boeinga Ryanaira i "bit će razmotrene moguće sankcije", naveo je glasnogovornik na Twitteru u nedjelju navečer. 

Na incident je reagirala i američka veleposlanica u Bjelorusiji, Julie Fisher.

"Lukašenko i njegov režim danas su ponovno pokazali prezir prema međunarodnoj zajednici i njezinim građanima. Lažna prijetnja bombom i slanje MiG-a 29 kako bi prisilili Ryanairov avion da sleti u Minsk zbog uhićenja novinara kuće Nexta pod politički motiviranim optužbama, opasno je i grozno", objavila je na Twitteru.

Komentara 113

Avatar oxi
oxi
12:59 24.05.2021.

2 srpnja 2013. godine je zrakoplov predsjednika Bolivije Eva Moralesa prizemljen u Beču jer je režim Baracka Obame sumnjao da se u njemu nalazi Edward Snowden i tamo je zadržan 14 sati. Ne vidim da su ovi slobodoljubivi EU birokrati dizali frku zbog toga.

BR
brandogdjejemarija
13:40 24.05.2021.

Ako ovo postane praksa neće biti dobro.

FR
franjo
14:26 24.05.2021.

Veleposlanica reagirala ... treba cijeli normalni demokratski svijet prekinuti diplomatske odnose i povuci osoblje sve dotle dok je ovaj tiranin i diktator na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije