Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomozi, Bože

Etiku uče u Hercegovini

'karlovac veleposlanik poljske wieslaw tark sa gradonacelnikom karlovca damirom jelicem i dogradonacelnicom marinom kolakovic u posjeti crkve majke bozje snjezne i pavlinskog samostana na kamenskom,02
'dominik grguric'
11.01.2011.
u 17:45

Bit će riječi o etici, nenasilnoj komunikaciji; komunikaciji srcem, odgovornosti u poslovnim i međuljudskim odnosima, objašnjavaju u Gradu

Ravnatelje karlovačkih osnovnih i srednjih škola, direktore gradskih tvrtki i ustanova, domova i Centra za socijalnu skrb, karlovački gradonačelnik Damir Jelić od danas do petka navečer vodi na drugu duhovnu obnovu u karmelićanski samostan sv. Ilije na Buškom jezeru u Hercegovini. U ovogodišnjoj grupi od 43 polaznika je i karlovačka dogradonačelnica Marina Kolaković i samo jedna pročelnica, nova čelnica Odjela za društvene djelatnosti Andreja Navijalić. Na lanjsku su obnovu išli ravnatelji gradskih tvrtki i škola, te svi pročelnici i dva dužnosnika. U gradskoj su upravi tada ostali samo dogradonačelnik Dubravko Delić i pročelnica za komunalne poslove Vesna Ribar.

 Troškove snose donatori

 – Nije riječ o duhovnoj obnovi, već o team buildingu, odnosno stručnom usavršavanju djelatnika. Nitko nema obavezu ići na seminar, gradonačelnik je najavio team building, a prijavio se tko je htio – objasnila je Andreja Barberić, glasnogovornica gradske uprave. Rekla je i da troškove organizacije stručnog usavršavanja, putovanja i smještaja koji iznose oko 25.000 kuna neće platiti iz gradskog proračuna, nego da će ih podmiriti donatori. Tko su oni, nije željela otkriti. Taj podatak zna Damir Jelić, koji će sudjelovanjem na seminaru završiti trotjedni godišnji odmor.

 – Sudionici seminara neće uzimati godišnje odmore, bit će im to plaćeni radni dani koje će provesti na stručnom usavršavanju. Svi imaju pravo na dnevnice, a hoće li ih i tražiti ovisi o svakoj ustanovi. Lani ih nitko od sudionika nije iskoristio – rekla je Andreja Barberić.

 Hoće li se dužnosnici, ravnatelji i direktori na Buškom jezeru moliti za Karlovac, vlastite položaje i što će naučiti, pitaju se ovih dana mnogi Karlovčani.

 No, A. Barberić kaže da odlazak u karmelićanski samostan nema direktne veze s vjerom, te da onamo nitko ne odlazi na molitve, odnosno da je to osobna stvar svakog ‘đaka’.

 – Tema seminara je ‘Etičko sagledavanje profesionalnog rada’. Bit će riječi o osobnoj i poslovnoj etici, nenasilnoj komunikaciji; komunikaciji srcem, odgovornosti u međuljudskim i poslovnim odnosima, te o izradi elemenata etičkog kodeksa – rekla je A. Barberić.

Puni pansion

 O tome će govoriti profesor sa zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta otac Jakov Mamić, profesorica psihologije Ljubica Duspara i mr. sc. Teodora Živković, izvršna direktorica u Poslovnoj banci. No, slične seminare i duhovne obnove moguće je organizirati u našoj županiji, u pavlinskom samostanu u Sveticama, gdje jednodnevni puni pansion stoji 100 kuna, ili u Novigradu na Dobri za 130 kuna po danu.

 – Tečajeve duhovne obnove i seminare sa sličnim temama iz etike, kulture, možemo organizirati s vanjskim predavačima. Imamo multimedijalnu dvoranu i smještajne kapacitete za 44 osobe – kazao je pater Filip Vicić iz župe u Novigradu na Dobri. Dragutin Mikša, direktor Mladosti, koji ide drugi put na seminar, kaže da je karmel moderno uređen, gotovo da ne nalikuje na samostan, te da je cijena smještaja povoljna.

Na put su pozvani i ravnatelji karlovačkih srednjih škola, ali tijekom dana u gradskoj upravi nisu znali koji će se od njih i odazvati Jelićevu pozivu. Županija, koja je osnivač srednjih škola, to odobrava.

 Na obnovi i ravnatelji

– Svaka je edukacija dobrodošla, cjeloživotno je učenje danas važno. Ne sumnjam da će ravnatelji koju odu u Tomislavgrad naučena znanja primijeniti u radu. To je jedan u nizu seminara na koje odlaze tijekom godine, za njega ne trebaju odobrenje Županije, niti im mi isplaćujemo dnevnice – komentirao je Željko Šančić, pročelnik za školstvo u Županiji. Na put su pozvani i ravnatelji karlovačkih srednjih škola, ali tijekom dana u gradskoj upravi nisu znali koji će se od njih i odazvati Jelićevu pozivu. Županija, koja je osnivač srednjih škola, to odobrava.

 

– Svaka je edukacija dobrodošla, cjeloživotno je učenje danas važno. Ne sumnjam da će ravnatelji koju odu u Tomislavgrad naučena znanja primijeniti u radu. To je jedan u nizu seminara na koje odlaze tijekom godine, za njega ne trebaju odobrenje Županije, niti im mi isplaćujemo dnevnice – komentirao je Željko Šančić, pročelnik za školstvo u Županiji.

Komentara 2

WO
Wolf34
14:05 14.01.2011.

Vrag se u janjeću kožu oblači i odlazi na hodočašće. Nemaju oni ni moralnosti ni poštenja, o etici netrebamo ni pričati. Na kraju svi mi financiramo njihovi \"zabavu\" a oni nisu čak ni godišnji uzeli.

MA
madas
08:32 16.01.2011.

Dok Karlovac propada i trune, oni ostavljaju pare u Hercegovini. Ako je g. Jelicu do samostana, postoji jedan na Kamenskom, samo neka dode do Koranskog mosta i neka pita bilo koga, svi cemu znati reci gdje je tocno. Znam da njemu iz Duga Rese vjerovatno nije lako snaci se u gradu, a pogotovo u tako bliskoj okolici ali dobri ljudi ce mu pomoci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije