Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Etičko povjerenstvo: Bandić, Ressler i Plenković nisu prekršili etički kodeks

Povjerenstvo smatra da se oglašavanje ususret danu grada Zagreba nije dokaz o aktivnostima i namjeni izborne promidžbe
17. svibnja 2019. u 22:15 9 komentara 464 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Etičko povjerenstvo zaključilo je u petak da kandidacijska lista Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti nije povrijedila Izborni etički kodeks postavljanjem jumbo plakata na kojima ističu uspjehe Grada Zagreba, a koincidiraju s kampanjom za EU izbore, a izborni kodeks nisu povrijedili ni Andrej Plenković ni Karlo Ressler.

SDP u Varaždinu PREDIZBORNI SKUP SDP u Varaždinu: Ni jedna plaća u Hrvatskoj ne bi trebala biti ispod 4000kn

Povjerenstvo je, naime, zaključilo da premijer Andrej Plenković i HDZ-ov kandidat za EU parlament Karlo Ressler u "slučaju korištenja djece u kampanji za izbore" također nisu povrijedili izborni kodeks.

Očitovanje Etičkog povjerenstva "u slučaju korištenja djece u kampanji za izbore" zatražio je GONG, navodeći da se na javnom događaju u povodu obilježavanja Dana Europe, 11. svibnja, kandidat i nositelj liste HDZ-a za EU parlament Karlo Ressler pojavio sa svojom kćeri. GONG je tvrdio da je prema objavama na društvenim mrežama, HDZ-ov kandidat iskoristio događaj za svoju predizbornu kampanju.

Po istoj osnovi su zatražili očitovanje na dolazak premijera Plenkovića s kćeri na isti događaj, "s obzirom da se na spomenutom događaju nije pojavio samo 'u publici', već je držao govor u dijelu službenog programa manifestacije, a imajući u vidu kako je Plenković ujedno i šef stranke HDZ-a".

Merkel i Plenković PREDIZBORNI SKUP Oko 6000 HDZ-ovaca napunit će dvoranu za Merkel i Webera

"Etičko povjerenstvo zaključuje da iz sadržaja prijave ne slijedi da je povrijeđen lzborni etički kodeks s obzirom na to da se opisano postupanje ne može podvesti ni pod jednu od njegovih važećih odredaba", stoji u priopćenju tog tijela nakon danas održane sjednice, kojeg je potpisao predsjednik Povjerenstva akademik Velimir Neidhardt.

U suprotnosti s interesima djece koristiti se njima u političkim aktivnostima

No, pritom načelno ističu da je, bez obzira što u konkretnom slučaju nije povrijeđena niti jedna odredba Kodeksa, etički dvojbeno i potencijalno u suprotnosti s najboljim interesima djeteta (npr. zaštitom privatnosti) koristiti se djecom ne samo u promidžbene svrhe, već općenito u političkim aktivnostima. Povjerenstvo stoga poziva sve političke stranke i pojedince koji su uključeni u izbore za Europski parlament, a osobito dužnosnike, da se suzdrže od takvih postupanja.

Karlo Ressler PIJETET HDZ-ov Karlo Ressler poklonio se žrtvama komunizma u Bleiburgu

Prigovor zbog kršenja lzbornog etičkog kodeksa protiv kandidacijske liste "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti" podnio je glavni tajnik Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Stanko Kordić, a u njemu spornim navodi  jumbo  plakate na području Zagreba financirane iz gradskog proračuna, koji su se pojavili u jeku predizborne kampanje za izbor članova Europskog parlamenta, a oglašavaju uspjehe Grada. 

U prigovoru podsjeća da stranka "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti" nosi ime zagrebačkog gradonačelnika, da je prva kandidatkinja na toj listi direktorica Turističke zajednice Martina Bienenfeld te da je jedan od plakata  posvećen uspjesima "Zagrebačkog  adventa" čija organizacija je pod izravnom odgovornošću kandidatkinje Bienenfeld kao direktorice TZ-a.

Etičko povjerenstvo zaključilo je da kandidacijska  lista "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti" opisanim postupanjem nije povrijedila lzborni etički kodeks.

Konfernecija za medije Milana Bandića ispred porte Uljanika Napao IDS Bandić o Uljaniku: To je dugogodišnja pljačka pod zaštitom države

Povjerenstvo je utvrdilo kako iz odredbi Statuta Grada Zagreba slijedi da se tisak i isticanje plakata temelje na pozitivnim propisima, a ne na diskreciji ili  arbitrarnoj  odluci nadležnih tijela. Etičko povjerenstvo je također utvrdilo da je na spornim plakatima istaknut grb Grada Zagreba, službena Internet adresa i logo ("Za  Zagreb - grad sa srcem")  i da se ni na jednom od plakata ne spominje ni kandidacijska  lista Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti,  ni kandidati s te liste, ni izbori za Europski parlament.

Eventualni dojam, bez drugih odgovarajućih dokaza, nije dovoljan 

"Premda bi dio sadržaja nekih od plakata na razini dojma mogao sugerirati da se radi o svojevrsnom prikrivenom izbornom oglašavanju  (npr.  isticanje uspjeha  zagrebačkog adventa moglo bi na razini dojma asocirati na direktoricu TZ Grada Zagreba Martinu Bienenfeld koja je ujedno i kandidatkinja na listi za izbore za Europski parlament, Povjerenstvo smatra da takav eventualni dojam, a bez drugih odgovarajućih dokaza, nije dovoljan  za nedvojbeno utvrđenje kako se u ovom slučaju radi o aktivnostima i namjenama izborne promidžbe kao konstitutivnom elementu članka 4. lzbornog etičkog kodeksa", stoji u priopćenju.   

Andrej Plenković Sudbina brodogradilišta Plenković: Stečaj nije likvidacija, to je novi korak, radnici će dobiti plaće i naknade

Povjerenstvo također smatra da vremensko preklapanje izborne promidžbe s obilježavanjem Dana Grada Zagreba 31. svibnja "u povodu kojeg se svake godine (ne samo izborne) tradicionalno informira javnost o radu i uspjesima  gradskih tijela i službi, a što je i dužnost na temelju odredaba Statuta", nije samo po sebi dokaz da je riječ o aktivnostima i namjeni izborne promidžbe.

"Međutim, Povjerenstvo je svjesno da se i u onim situacijama u kojima na temelju pozitivnih propisa postoji dužnost lokalne samouprave na informiranje javnosti, pojedini sadržaji i poruke koji se upućuju mogu kod dijela javnosti stvoriti  dojam da se radi o svojevrsnom prikrivenom izbornom oglašavanju", ističe se u priopćenju tog tijela koje stoga poziva sve sudionike izbora, a osobito dužnosnike, da o ovoj okolnosti vode računa u vremenu izborne promidžbe i da tome  prilagode način i sadržaje izvještavanja javnosti o svom radu.

Milan Bandić na predstavljanju priručnika NATAŠA NOVAKOVIĆ Žalit ćemo se na odluku Upravnog suda koja osporava odluku Povjerenstva

Etičko povjerenstvo najoštrije je osudilo manifestacije govora mržnje oštećivanjem plakata pojedinih sudionika izbora i isticanjem poruka i napisa koji se mogu kvalificirati kao govor mržnje, "odnosno u najmanju ruku kao izraz netrpeljivosti i netolerancije". To se odnosi na oštećivanje plakata Samostalne demokratske srpske stranke, što je, ističu, u suprotnosti s demokratskom praksom i odredbama lzbornog etičkog kodeksa.

Pozvali su sve sudionike izbora, osobito dužnosnike, medije i javnost na poštovanje kulture dijaloga i izbjegavanje poruka koje po svom sadržaju predstavljaju govor mržnje i potiču na netrpeljivost i netoleranciju.

Demograf Šterc: Bojim se da će ova situacija još nekoliko godina ići u negativnom smjeru

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Deleted user:

  Nama puno majki koje su rodile ovakve od mržnje pomahnitale manijake kao što su ovi iz Gonga!!!

 • Avatar Narod
  Narod:

  Sigurno nisu prekršili etički kodeks, prijave povjerenstvu su obicno politicke naravi. Najgore je bilo u Vrijeme Dalije Oreskovic, sjetimo se kako je teretila Karamarka za nista i opet nista, SPDu i HNSu gledala kroz prste, pa i Bozi Petrovu koji ... prikaži još!ji je upisao, izmislio veci broj obitelji kako bi mu drzava subvencirala veci broj kvadrata.

 • Avatar Krckan
  Krckan:

  Kladim se da gongovci i kad spavaju škrguću zubima.