Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska i dalje ‘in’

EnterCroatia: U samo četiri dana dolazak najavilo 140.000 stranaca

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
18.06.2020.
u 19:41

Hrvatska ima odličan način prihvata turista pa na granici nije bilo zastoja, kažu gosti

Turista je malo, ali zato turističke vijesti prestižu jedna drugu. Koliko se željno očekuje normaliziranje u svijetu putovanja, za to potvrde stižu sa svih strana, a za domaći turizam jedna je od najvažnijih i ono što se iščitava iz MUP-ove aplikacije EnterCroatia. Preko nje stranci mogu još u svom domu upisati sve potrebne podatke za ulazak u Hrvatsku i tako maksimalno skratiti čekanje na granici. Otkako je 28. svibnja aplikacija u funkciji, zaprimljeno je 181.268 prijava koje se odnose na 388.943 osobe. Samo u posljednja četiri dana, pak, na taj je način najavljen dolazak oko 140.000 stranaca. Neki su već došli proteklog vikenda vezanog za Tijelovo, neki dolaze i ovoga vikend, a očekuje se da brojke osjetnije porastu u srpnju. Trenutačno se kod nas odmara oko 115.000 turista, od čega je 92.000 stranih. Od početka lipnja do jučer, pak, gostiju je bilo 257.000 tisuća (188.000 stranih), a ostvareno je i prvih 1,3 milijuna noćenja nakon otvaranja granica.

TUI se vraća na scenu

Goste na Jadranu dočekuje sad već više od 500 otvorenih hotela, 275 kampova i brojni obiteljski iznajmljivači, a svakodnevno se otvaraju i novi smještajni i ugostiteljski objekti kao i svi drugi turistički sadržaji.

Vodeći europski turoperator TUI objavio je, kako javlja Hrvatska udruga turizma, da planira djelomično obnoviti ovogodišnji program ljetnih putovanja, uključujući destinacije u Hrvatskoj. Ljetna odredišta TUI će imati u ponudi od srpnja. Postkorona gosti koji trenutačno borave u Hrvatskoj nemaju pak primjedbi.

– Dolazimo već 13 godina u kamp Stoju. Jako smo sretni što smo tu jer smo mislili da ove godine nećemo moći doći. Ali, bili smo u kontaktu s kampom i, kad smo vidjeli da je situacija u Hrvatskoj pod kontrolom, odlučili smo se na put. Higijena je u kampu na visokoj razini, uvijek je čisto i osjećamo se sigurno. Hrvatska ima odličan način prihvata turista, podatke smo prije polaska unijeli u aplikaciju EnterCroatia.hr i na granici nije bilo zastoja – kažu gosti pulskog kampa Sabine i Berta Baschin iz Karlsruhea.

Njemački par Krista i Horst Struck iz Berlina, vjerni gosti medulinskog kampa Arena Grand Kažela, također uživa kod nas.

– Dok nismo ponovno postavili kamp-kućicu na svoju omiljenu parcelu, nismo ni shvaćali koliko nam je nedostajao taj ambijent, ljepota obale i osjećaj da opet možemo uživati u blagodatima kampiranja – izjavili su Nijemci Krista i Horst, koji se ubrajaju među najbrojnije strance na Jadranu.

Nakon Nijemaca, drugi su po brojnosti gosti iz Slovenije, koja se od prekjučer može pohvaliti s čak šest restorana s Michelinovim zvjezdicama. Pri tom, “Hiša Franko” sa svojom cheficom Anom Roš dobila je čak dvije zvjezdice, dok su “Hiša Denk”, “Pri Lojzetu”, “Vila Podvin”, “Dam” i “Atelje” dobili po jednu.

Staničić potaknuo suradnju

Slovenska je gastroscena time prestigla Hrvatsku, koja se zasad može pohvaliti s pet restorana s po jednom zvjezdicom. No, konkurencija nije loša, a od te činjenice mogu profitirati obje strane. Tijekom virtualnog susreta profesionalaca o turizmu u regiji, Smart Tourism 5.0, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić slovenskoj je kolegici Maji Pak, s obzirom na sad već poveći broj restorana s Michelinovom zvjezdicom na relativno malom prostoru, predložio i zajednički projekt: gastroture koje bi obuhvaćale obje zemlje. Uskoro joj šalje i službeni prijedlog. Inače, slovensko-hrvatske turističke veze su brojne, a od slovenskih turista puno u 2020. očekuju i Hrvatska i Slovenija, koja svojim građanima dijeli vaučere od 200 eura za odmor u zemlji. Slovenci u normalnim godinama čine polovicu gostiju u Sloveniji i država želi povećati udio na 60-70 posto. Kod nas ih je lani bilo više od 1,5 milijuna, a ove godine jadranski domaćini u njih posebno polažu nade. 

Ključne riječi

Komentara 9

ST
Stipan
20:19 18.06.2020.

Dali neki Čovik i viruje u ove brojeve? U mom mistu stranca ni za lik.

MA
max
20:08 18.06.2020.

Jel možda opet iz Srbije i BiH zaraženi?

IM
imamohrvatsku
20:16 18.06.2020.

Fasovali smo ga. Skupo ćemo platiti zimmer frei.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije