Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Struka poziva na odgovornost

Energetski stručnjak Julije Domac iznosi kritičke poruke na CIGRE skupu

CIGRE skup
Foto: CIGRE
1/3
06.11.2023.
u 12:24

Na sinoćnjem otvaranju skupa Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave (CIGRE), ugledni stručnjak za energetiku, Julije Domac, naglasio je nužnost stručne zajednice u suočavanju s izazovima i promjenama u sektoru energije. Domac je iznio ključne poruke o trenutačnom stanju energetike u Hrvatskoj i potrebi za bržom tranzicijom prema obnovljivim izvorima energije.

Svi ovdje večeras okupljeni svjesni smo važnosti energije u njenom gospodarskom, geopolitičkom, vojnom, socijalnom, demokratskom, razvojnom, strateškom, sigurnosnom smislu, istaknuo je Domac na CIGRE skupu, dodajući da se mijenja struktura potrošnje energije. Ove godine u kolovozu trošili smo 3,1% više energije nego u kolovozu godine prije te je potrebno više investicija u energetiku i obrazovanje budućih stručnjaka u tom području kojih nam opasno nedostaje.

Foto: CIGRE

Domac je istaknuo da se Hrvatska suočava s nedostatkom obnovljivih izvora energije, a da su elektroenergetska mreža i distribucijski sustav ključni za tranziciju prema zelenoj energiji. Bez mreže nema obnovljivih izvora niti zelene tranzicije, istaknuo je Domac, pozivajući na podršku operatorima u izgradnji mrežne infrastrukture.

U svom govoru, Domac je također naglasio potrebu za konkretnim akcijama i bržom gradnjom mreže te implementacijom pametnih tehnoloških rješenja. Povijest nam je već pokazala greške koje ne bismo trebali ponavljati. Temeljiti svoju budućnost na energiji koja dolazi iz uvoza je pogubno. Bez vlastite energije nema budućnosti, upozorio je Domac.

U izlaganju je otvorio i nekoliko ključnih pitanja. Zašto Hrvatska još uvijek troši više od 70 % ukupne energije iz fosilnih izvora? Zašto se ne razgovara o reverzibilnim hidroelektranama? O jednoj do 2030, a drugoj do 2040. godine, snage svaka +/-600 MW? Zašto više ne razgovaramo o baterijama? Zašto ne o vodiku za dugoročnu fleksibilnost?

Foto: CIGRE

Domac je također pozvao politiku da od struke čuje što je potrebno učiniti te istaknuo da tehnološki napredak omogućuje energetsku tranziciju. Odgovornost je, dame i gospodo, upravo na nama, zaključio je Domac.

CIGRE, Međunarodno vijeće za velike elektroenergetske sustave, okuplja stručnjake iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o problemima elektroenergetskih sustava i komponenti. Hrvatski ogranak HRO CIGRE preko 800 članova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije