Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene na čelu kartela (3)

Od najbrutalnijeg klana ona je napravila uspješan biznis

Enedina Arellano Felix
30.08.2017.
u 12:20

Enedina Arellano Felix zvana La Jefa (Šefica) do danas nije pala u ruke pravde

Rođena je 1961. u obitelji trgovaca drogom. Imala je šestero braće. A kada joj je bilo 17 godina, sve što je željela bilo je da postane kraljica karnevala u Mazatlanu. No od toga sna morala je odustati jer se ispostavilo da Amerikanci i meksička vlada zbog trgovine drogom traže njezinu braću Ramona i Benjamina. U to vrijeme, njezin najstariji brat radio je za Miguela Angela Felixa Gallarda, meksičkog kuma, koji se spremao njezinoj braći prepustiti narkokoridor uz američko-meksičku granicu te Tijuanu. Zbog toga je Enedina Arellano Felix, sa samo 17 godina, morala odustati od svojih snova i povinuti se željama svoje obitelji. Jer njezinu obitelj činilo je šestero braće, koji će uskoro ustrojiti jedan od najmoćnijih, najozloglašenijih i najkrvavijih narkokartela u Meksiku.

Riječ je o kartelu Tijuana, moćnoj narkoobitelji koja je iza sebe ostavljala krvavi trag. Nasilje, krv i torture bile su zaštitni znak tog kartela dok na prazni stolac šefa nije zasjela Enedina Arellano Felix. Zbog toga je dobila nadimak La Jefa (Šefica), a još je zovu La Madrina (Kuma) i La Narkomami (Narkomama). DEA je opisuje kao hladnu i proračunatu ženu koja ne voli nasilje, ali ga se ne libi upotrijebiti kada mora. Uz to, ona je obrazovana žena, ekonomistica, koja je puno prije stupanja na scenu i javnog preuzimanja jednog od najpoznatijih meksičkih kartela, vodila računa o financijama kartela.

Pekli protivnike na roštilju

Kako su ostali članovi obitelji Arellano Felix bili uhićeni, najlogičnije se činilo da na prazno mjesto šefa kartela Tijuana zasjedne Enedina, koja je ionako od 2000. vodila financije kartela. U to vrijeme smatralo se da će ta ekonomistica, za razliku od svoje braće i rođaka, biti manje usredotočena na zabavljanje i sadističko ubijanje, a više na poslovne transakcije. Uostalom, na brizi o financijama kartela ona je i izgradila karijeru, ostvarivši nešto gotovo nemoguće u šovinističko-mačističkom svijetu meksičkih kartela. Jer iako su od 1920-ih u Meksiku postojale žene koje su bile na čelu obitelji koje su se bavile trgovinom drogom, Enedina Arellano Felix postala je prva žena u Meksiku koja zaista upravlja cijelim kartelom.

I to ne bilo kojim kartelom, već kartelom koji se proslavio kako organiziranjem divljih kokainskih zabava tako i brutalnim ubojstvima kao što su prženje i pečenje oponenata na roštilju. Dok su njezina braća preuzimala noćne klubove i trgovinu drogom uz američko-meksičku granicu, pri tome sadistički mučeći i ubijajući svakoga tko im se suprotstavio, Enedina je studirala ekonomiju na privatnom sveučilištu. Tako obrazovana, mogla je pomoći kartelu svojim znanjem, a DEA smatra da je upravo ona od 2000. vodila sve operacije pranja novca kartela Tijuana. Novac koji je kartel zarađivao na drogi, Enedina je prala kroz tvrtke koje su se bavile raznim poslovima i bile su paravan za stvarne aktivnosti kartela Tijuana. Kompanije koje je Enedina osnovala najviše su se bavile farmacijom, a kolike je razmjere sve to poprimilo postalo je jasno 2002. kada je SAD zbog njezinih aktivnosti donio zakon prema kojem je svaki američki državljanin koji posluje s Enedinom Arellano Felix ili nekom od njezinih tvrtki mogao biti kažnjen globom od milijun dolara.

A 2006. “priznanje” joj je odao i meksički državni tužitelj, koji je kazao da je postala šefica svih financijskih operacija kartela Tijuana. DEA smatra da ona sve konce unutar kartela vuče još od 2003., odnosno da je na neki način bila suvladarica iz sjene svojoj braći i sinu, a javno je kao šefica kartela Tijuana označena tek 2014. nakon uhićenja njezina sina. Meksička vlada sada samo može žaliti što je nakon uhićenja Benjamina Arellana Felixa 2002. propustila potpuno uništiti kartel Tijuana. Jer Enedina je u međuvremenu napustila brutalni stil vladanja svoje braće te se orijentirala na malo poslovniju viziju, skovala je savezništva s ostalim kartelima stvarajući dobre poslovne veze s mnogim narkobosovima uključujući i El Chapa Guzmana.

Prva žena šefica kartela

- Enedinina uloga je nešto sasvim novo u svijetu meksičkih narkokartela. Ona je prva žena na čelu cijelog narkokartela, i to žena koja je normalizirala poslovanje tog kartela osnaživši ga savezništvima s drugim kartelima. Iz svijeta nasilnih taktika njezinih prethodnika, Enedina je kartel Tijuana prevela u svijet biznisa. Ona je žena koja nije samo preživjela uhićenja i ubojstva svoje braće, već je gledala i kako se krvavo preuzimaju prazna mjesta šefova drugih kartela. La Jefa je posljednja žena ili muškarac koja još uvijek opstaje - kazao je o Enedini meksički novinar Javier Valdez, autor knjige “Gospođica Narko”, u kojoj je opisan život žena šefica narkokartela.

Komentara 5

DU
Deleted user
12:24 30.08.2017.

Kakvi glupostima se vi zamarate

OB
ObrenM
12:29 30.08.2017.

Znaci VL je poceo pisati i o uspjesno-poslovnim zenama.Nazdravlje!

Avatar indigo25
indigo25
12:40 30.08.2017.

Ahh... Žena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije