Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Od najbrutalnijeg klana ona je napravila uspješan biznis

Enedina Arellano Felix zvana La Jefa (Šefica) do danas nije pala u ruke pravde
30. kolovoza 2017. u 12:20 5 komentara 5649 prikaza
Enedina Arellano Felix

Rođena je 1961. u obitelji trgovaca drogom. Imala je šestero braće. A kada joj je bilo 17 godina, sve što je željela bilo je da postane kraljica karnevala u Mazatlanu. No od toga sna morala je odustati jer se ispostavilo da Amerikanci i meksička vlada zbog trgovine drogom traže njezinu braću Ramona i Benjamina. U to vrijeme, njezin najstariji brat radio je za Miguela Angela Felixa Gallarda, meksičkog kuma, koji se spremao njezinoj braći prepustiti narkokoridor uz američko-meksičku granicu te Tijuanu. Zbog toga je Enedina Arellano Felix, sa samo 17 godina, morala odustati od svojih snova i povinuti se željama svoje obitelji. Jer njezinu obitelj činilo je šestero braće, koji će uskoro ustrojiti jedan od najmoćnijih, najozloglašenijih i najkrvavijih narkokartela u Meksiku.

La China ŽENE NA ČELU KARTELA Ubijala je iz zabave, bila je kraljica smrti, a izdao ju je ljubavnik

Riječ je o kartelu Tijuana, moćnoj narkoobitelji koja je iza sebe ostavljala krvavi trag. Nasilje, krv i torture bile su zaštitni znak tog kartela dok na prazni stolac šefa nije zasjela Enedina Arellano Felix. Zbog toga je dobila nadimak La Jefa (Šefica), a još je zovu La Madrina (Kuma) i La Narkomami (Narkomama). DEA je opisuje kao hladnu i proračunatu ženu koja ne voli nasilje, ali ga se ne libi upotrijebiti kada mora. Uz to, ona je obrazovana žena, ekonomistica, koja je puno prije stupanja na scenu i javnog preuzimanja jednog od najpoznatijih meksičkih kartela, vodila računa o financijama kartela.

Pekli protivnike na roštilju

Kako su ostali članovi obitelji Arellano Felix bili uhićeni, najlogičnije se činilo da na prazno mjesto šefa kartela Tijuana zasjedne Enedina, koja je ionako od 2000. vodila financije kartela. U to vrijeme smatralo se da će ta ekonomistica, za razliku od svoje braće i rođaka, biti manje usredotočena na zabavljanje i sadističko ubijanje, a više na poslovne transakcije. Uostalom, na brizi o financijama kartela ona je i izgradila karijeru, ostvarivši nešto gotovo nemoguće u šovinističko-mačističkom svijetu meksičkih kartela. Jer iako su od 1920-ih u Meksiku postojale žene koje su bile na čelu obitelji koje su se bavile trgovinom drogom, Enedina Arellano Felix postala je prva žena u Meksiku koja zaista upravlja cijelim kartelom.

I to ne bilo kojim kartelom, već kartelom koji se proslavio kako organiziranjem divljih kokainskih zabava tako i brutalnim ubojstvima kao što su prženje i pečenje oponenata na roštilju. Dok su njezina braća preuzimala noćne klubove i trgovinu drogom uz američko-meksičku granicu, pri tome sadistički mučeći i ubijajući svakoga tko im se suprotstavio, Enedina je studirala ekonomiju na privatnom sveučilištu. Tako obrazovana, mogla je pomoći kartelu svojim znanjem, a DEA smatra da je upravo ona od 2000. vodila sve operacije pranja novca kartela Tijuana. Novac koji je kartel zarađivao na drogi, Enedina je prala kroz tvrtke koje su se bavile raznim poslovima i bile su paravan za stvarne aktivnosti kartela Tijuana. Kompanije koje je Enedina osnovala najviše su se bavile farmacijom, a kolike je razmjere sve to poprimilo postalo je jasno 2002. kada je SAD zbog njezinih aktivnosti donio zakon prema kojem je svaki američki državljanin koji posluje s Enedinom Arellano Felix ili nekom od njezinih tvrtki mogao biti kažnjen globom od milijun dolara.

Sandra Avila Beltran ŽENE NA ČELU KARTELA (2) Kraljica pacifika na zabave je išla s kalašnjikovom

A 2006. “priznanje” joj je odao i meksički državni tužitelj, koji je kazao da je postala šefica svih financijskih operacija kartela Tijuana. DEA smatra da ona sve konce unutar kartela vuče još od 2003., odnosno da je na neki način bila suvladarica iz sjene svojoj braći i sinu, a javno je kao šefica kartela Tijuana označena tek 2014. nakon uhićenja njezina sina. Meksička vlada sada samo može žaliti što je nakon uhićenja Benjamina Arellana Felixa 2002. propustila potpuno uništiti kartel Tijuana. Jer Enedina je u međuvremenu napustila brutalni stil vladanja svoje braće te se orijentirala na malo poslovniju viziju, skovala je savezništva s ostalim kartelima stvarajući dobre poslovne veze s mnogim narkobosovima uključujući i El Chapa Guzmana.

Prva žena šefica kartela

- Enedinina uloga je nešto sasvim novo u svijetu meksičkih narkokartela. Ona je prva žena na čelu cijelog narkokartela, i to žena koja je normalizirala poslovanje tog kartela osnaživši ga savezništvima s drugim kartelima. Iz svijeta nasilnih taktika njezinih prethodnika, Enedina je kartel Tijuana prevela u svijet biznisa. Ona je žena koja nije samo preživjela uhićenja i ubojstva svoje braće, već je gledala i kako se krvavo preuzimaju prazna mjesta šefova drugih kartela. La Jefa je posljednja žena ili muškarac koja još uvijek opstaje - kazao je o Enedini meksički novinar Javier Valdez, autor knjige “Gospođica Narko”, u kojoj je opisan život žena šefica narkokartela.

meksiko policija nasilje narkokartela Izrešetali svećenika, to je treći ubijeni svećenik u tjedan dana carlos rosales mendoza Meksiko Izrešetan bivši osnivač kartela La Familia Michoacana i još trojica muškaraca Marihuana sve manje trave u optjecaju Legalizacija marihuane u SAD-u šteti narkokartelima u Meksiku

Njezin prethodnik uhićen na utakmici Meksiko - Hrvatska

Na mjesto La Jefe, Enedina Arellano Felix službeno je dospjela nakon što je dotadašnji šef kartela Tijuana – Luis Fernando Sanchez Arellano – uhićen 2014., i to dok je gledao utakmicu Meksiko – Hrvatska na SP-u u Brazilu. Prije njegova uhićenja, raniji su šefovi klana ubijeni. Francisca Rafalea atentatori su izrešetali na jednoj zabavi, a njegova brata Rafaela, poznatog po brutalnim metodama mučenja, policija je ubila tijekom jednog karnevala.

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?