Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova izazivačica Trumpa

Elizabeth Warren - radnička heroina protiv bogataša

Elizabeth Warren
Foto: Jonathan Bachman/REUTERS/PIXSELL
1/4
06.11.2018.
u 14:43

Elizabeth Warren, senatorica koju Trump ironično zove Pocahontas, predvodnica je nove struje, ljevije orijentirane Demokratske stranke

Donald Trump 2016. pobijedio je na predsjedničkim izborima Hillary Clinton, a čini se da bi se 2020. mogao suočiti s još jednom ženom. 

– Amerikanci su borci. Mi smo žilavi, izdržljivi, spretni i kreativni te imamo šansu boriti se na višoj razini. I nitko nas neće moći zaustaviti – riječi su 69-godišnje senatorice i pravnice Elizabeth Warren, koju neki na ljevici vide kao jednu od rijetkih svijetlih točaka američke politike.

Prva predsjednica

Senatorica iz Massachusettsa predvodnica je nove struje, ljevije orijentirane Demokratske stranke, žestoka je oponentica Trumpu, najveća kritičarka establišmenta s Wall Streeta, a uz to je vodeći autoritet za trgovačko pravo i bankrot. Dobila je reputaciju velikog borca protiv nejednakosti u društvu, za prava radnika, ili pak zaštitnice srednje klase i zagovornice veće regulacije financijskih tržišta. Zbog toga je mnogi vide kao moguću prvu ženu predsjednicu SAD-a. I sama je potvrdila moguću kandidaturu 2020.

– Vrijeme je da žena ide u Washington i popravi slomljenu vladu – poručila je Elizabeth Warren, obećavajući da će se time pozabaviti nakon što završe sutrašnji međuizbori na kojima se biraju predstavnici za Kongres SAD-a. Na njima se senatorica Warren natječe za svoj drugi mandat (prvi je put izabrana 2013.), a u uvjerljivom je vodstvu ispred svog republikanskog rivala Geoffa Diehla.

Ankete pokazuju da je podržava 54, a njega 32 posto birača. U jednoj anketi čak je 64 posto glasača reklo da Warrenino sudjelovanje u predsjedničkoj utrci 2020. neće utjecati na to da joj daju svoj glas i za mjesto u Senatu. Zanimljivo je pritom da se čak 59 posto glasača izjasnilo da će podržati kandidata čiji je prioritet “svrgnuti” Trumpa, a po tomu bi Warren, izgleda, bila i više nego idealna. Pogotovo nakon nedavnog ponovnog okršaja s američkim predsjednikom Trumpom, koji je na svoj karakterističan način zove “Pocahontas” jer smatra da su Warrenine tvrdnje da ima indijanske pretke neistina.

– Donirat ću milijun dolara njezinoj omiljenoj humanitarnoj zakladi ako se podvrgne testu i dokaže da je Indijanka – nedavno ju je izazvao Trump koji se na Warren okomio još 2016. nazivajući je “rasisticom jer je izmislila svoje podrijetlo”. Napade je na nju tijekom utrke za Senat 2012. pokrenuo njezin protukandidat, republikanac Scott Brown, optuživši je da se pretvara da je Indijanka kako bi napredovala u akademskoj karijeri. Naime, i Brown i Trump argumente su za napade izvukli iz njezina izjašnjavanja da je pripadnica manjine, odnosno “Native American” (politički korektan naziv za Indijance) još u 1990-ima tijekom profesorske karijere na studiju prava na Harvardu i prilikom ulaska u Asocijaciju američkih pravnih škola.

Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL

– Kao djevojčica nikada nisam mamu tražila dokaze kada bi meni i braći pričala o našim indijanskim precima. Pa koje dijete to radi? Ali znala sam da nešto nije u redu jer tatina obitelj nije odobravala što moja mama ima indijanske krvi plemena Cherokee i Delaware tako da su moji roditelji, kada su se zaljubili, morali pobjeći – rekla je Warren koja je u listopadu pokazala DNK test u kojem se analizom gena potvrđuje njezino indijansko podrijetlo.

– Vrlo sam ponosna na svoje podrijetlo. Ovo je moja obiteljska priča i otuda su moji korijeni – poručila je Trumpu. No taj potez mogao bi joj se obiti o glavu jer istodobno je njeno korištenje DNK testa za političke probitke žestoko kritizirao dio indijanske zajednice u SAD-u.

– Sve ovo radi sprdnju iz DNK testova i njihovih legitimnih upotreba te pritom sramoti legitimne plemenske vlasti i njihove građane čiji su preci jasno dokumentirani (Indijanci, op. a.) i čije je nasljeđe dokazano. Senatorica Warren potkopava plemenske interese – kritizirao je Warren Chuck Hoskin Jr., jedan od lidera plemena Cherokee. Tek će se vidjeti koliko je ovaj sukob Warren i Trumpa koristio ili naštetio njenim ambicijama. Inače je senatorica poznata po svojoj direktnosti, kritičkom stavu i hrabrosti da se suprotstavi neistomišljenicima.

Rođena je 1949. u Oklahomi, kao četvrto dijete kućanice Pauline i prodavača Donalda Jonesa Herringa, a kad je imala 12 godina, njezin otac je preživio srčani udar. Obitelj se našla na granici siromaštva pa se mama morala zaposliti u telefonskoj prodaji, a Elizabeth je povremeno pomagala čistiti i postavljati stolove u tetinu restoranu. Djevojčica je sanjala o tome da postane učiteljica, dok su trojica njezine starije braće završila u vojsci. Iako roditelji nisu imali novaca za studij, Elizabeth se pokazala vrsnom u debati zahvaljujući kojoj je zaradila stipendiju na Sveučilištu George Washington. No s 19 godina prekida studij zbog braka s Jimom Warrenom, u kojem su dobili dvoje djece: kćer Ameliju i sina Alexa.

Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Zapošljava se kao učiteljica za djecu s posebnim potrebama, a diplomu iz prava stekla je na Sveučilištu Rutgers.Tu počinje njezina profesorska karijera i nastavlja se zadnjih dvadesetak godina na Sveučilištu Harvard, gdje Warren postaje jedna od najvećih američkih stručnjakinja za bankrot i financijske probleme srednje klase. Zanimljivo je da je do 1995. Warren podržavala republikance:

– Glasala sam za republikance zato sto su tamo bili političari koji su podržavali slobodno tržište. Toga više nema – kazala je. Veliki uspjeh postiže nakon propasti Lehmann Brothersa, kada dolazi na čelo Komisije za nadgledanje programa sanacije banaka, a potom i kao savjetnica u administraciji bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, gdje osniva Ured za financijsku zaštitu potrošača (Consumer Financial Protection Bureau).

U borbi protiv, kako kažu kritičari tog sustava, surove politike banaka i njihovih trikova u naplati, uspijeva vratiti čak 12 milijardi u džepove prevarenih. Zbog žestine borbe s bankarima i ostalim moćnicima nije ni čudo da su je nazivali “šerifom s Wall Streeta”, a prozvali su je i idejnim vođom pokreta “Occupy Wall Street”, i to premda ga nije ni pokrenula niti u njemu sudjelovala.

– Moguće je doći do pobjede i bez pomoći banaka. Velike banke žele svoje predstavnike u Washingtonu i da političari rade za njihovo dobro, a nikako da stave javne interese na prvo mjesto – izravna je bila u svojim napadima.

Foto: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL

Ima još žena

Tako je isključivo od simpatizera prikupila 39 milijuna dolara 2012. u senatorskoj utrci, a u jeku predsjedničkih izbora 2016. bankarska je elita poručila demokratima “da je obuzdaju jer da im više neće tako široke ruke donirati za njihove kandidate”. Zbog tog poštenja u Americi je omiljena, pogotovo među siromašnima i srednjom klasom, ali i zato što ne pripada “starim i bogatim političkim obiteljima poput Bushovih i Clintonovih”.

Nakon poraza Hillary Clinton, koju je senatorica Warren podržala u predsjedničkoj kampanji, neki se nadaju da će 2020. Amerika napokon biti spremna za ženu predsjednicu. No u tom natjecanju Elizabeth Warren neće biti sama: očekuje se da se u utrku za nominaciju Demokratske stranke za čelnu ženu SAD-a uključe senatorica Kamala Harris iz Kalifornije i senatorica Kirsten Gillibrand iz New Yorka, a ne treba podcijeniti ni muške kandidate kao što su senatori Bernie Sanders i Cory Booker te bivši potpredsjednik Joe Biden.

>> Pogledajte što Tomislav Krasnec kaže o jednoj od afera Donalda Trumpa

Komentara 7

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
16:12 06.11.2018.

pocahontas ima ispod 0.1% indijanskih gena, sto je ispod americkog prosjeka, na temelju izjave da je indijanka upisala fakultet. Slika i prilika tragikomicnih demokrata.

DU
Deleted user
16:01 06.11.2018.

Dosadni ste sa ovakvim smiješnim navijačkim tekstovima. Trumpu svakako zahvaljujemo na dosadašnjim rezultatima u borbi protiv pomahnitalog liberalno anarhističkog ludila. I naravno vjerujemo i očekujemo novi mandat.

DU
Deleted user
16:49 06.11.2018.

Čak su je se i demokrati sramili kad je objavila rezultate DNK testa jer očito tako potkapacitirana kakva je nije ukapirala da je rezultati opovrgavaju. I, ona će se boriti za radnička prava?! Jedino ako je cilj da izgubi bitku, ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije