Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko stoji iza Peruće? 'Ne mogu vam reći njegovo ime jer je u sukobu interesa'

Razgovarao sam s ljudima iz Elektroprojekta i znam da se to desilo. Ali oni nikada nisu imali naručeni projekt od HEP-a i nikada nisu razvijali ni za koga taj projekt osim za nas - kaže Zoran Burić
15. prosinca 2017. u 10:13 5 komentara 1118 prikaza
Peruća
Foto: Nova TV
Pogledajte galeriju 1/6

Zoran Burić, muž ministrice vanjskih poslova i suvlasnika tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine koja razvija projekt Vis Viva, komentirao je dokument o plinskoj elektrani na Perući tvrtke Elektroprojekt iz 2010. u kojem stoji kako je investitor – HEP. Tadašnji direktor proizvodnje, saznaje „Provjereno“ u razgovoru s Burićem, danas je povezan s ovim projektom, no ne samo on nego i njegov sin.

Dalić i Bulj Izgubila živce Dalić se izderala na Bulja: 'Ne mogu slušati više ove laži!'

- Elektroprojekt je ugledna firma, tada je bila projektant, a HEP je bio naručitelj. Nakon toga dešava se prevrat. HEP više nije zainteresiran za taj projekt. Isti ljudi koji su razvijali taj projekt su se sada pojavili kao investitori. To je samo po sebi problematično i vjerojatno je ideja da se poslije, kada se taj projekt razvije, opet HEP- u ponudi da ga otkupi. Netko radi u korist štete HEP-a - kaže Ante Čikotić, nekadašnji tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koji je reporterki Ani Malbaši ustupio prezentaciju plinske elektrane na Perući tvrtke Elektroprojekt iz 2010., dokument kojim je nedavno uzburkao strasti na županijskoj sjednici i u kojem se jasno vidi kako je kao investitor naveden HEP.

Peruća
1 / 17
Split: Prosvjed članova inicijative Ne daj se Cetino uoči sjednice Županijske skupštine

- Ta je sastavnica slučajno ušla unutra. Razgovarao sam s ljudima iz Elektroprojekta i znam da se to desilo. Ali oni nikada nisu imali naručeni projekt od HEP-a i nikada nisu razvijali ni za koga taj projekt osim za nas - kaže Zoran Burić.

Iz Elektroprojekta su potvrdili da su za projekt Vis Viva projektirali i izradili studiju utjecaja na okoliš i da nikada ugovor s HEP-om nisu imali. To isto kažu iz HEP-a.

- Hrvatska elektroprivreda nikada nije od tvrtke Elektroprojekt naručila niti s njom ugovorila izradu tehničko-tehnološkog koncepta kombi elektrane 400 MWe Peruča niti bilo kojeg drugog dokumenta ili studije te stoga i ne posjeduje nikakvu dokumentaciju u vezi s tim projektom - poručuju iz HEP-a.

Hrvace: Ekopiknik i ekoprosvjed protiv termoelektrane Peruća Pobuna razuma 14 znanstvenih argumenata protiv elektrane Peruća

U to je vrijeme direktor proizvodnje u HEP-u bio Željko Dorić. Njegov sin Vicko je suvlasnik tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine. „On je suvlasnik 50 posto, a Željko Dorić je konzultant što se tiče ovog projekta“, kaže Burić, dodajući da Dorić nije u sukobu interesa.

Sinjanin Ivan Poparić, koji je nekad radio kao električar u HEP-u, za „Provjereno“ je priznao je da je na ideju plinske elektrane još davno došao njegov kolega iz HEP-a.

- Moj kolega je došao na ideju da bi tamo trebalo napraviti plinsku elektranu koja je sigurno potrebna Dalmaciji jer mi imao nekoliko hidroelektrana, a nemamo nijedan stabilan izvor energije - kaže Poparić koji ime osobe nije želio otkriti zbog, kaže, objektivnog razloga.

- U tom je momentu bio u sukobu interesa jer je radnik HEP-a, a ne može raditi na privatnom projektu - rekao je Poparić.

Pogledajte i video novog rotora u Zagrebu:

Prosvjed protiv termoelektrane Peruća ne termoelektrani Građani protiv Peruće: Hoćete li nas osuditi da pijemo otrov? Prosvjed protiv termoelektrane Peruća Preokret Termoelektrana Peruća nije prošla! Borislav Đukić SUĐENJE U SPLITU Preslušana snimka u kojoj Ratko Mladić naređuje miniranje brane Peruća
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • Avatar Gilles Auguste Kremer
  Gilles Auguste Kremer:

  Neinformiranost naroda je gadna stvar

 • kruti195:

  jel opet peruĆa???? itko PISMEN u smeću zvanom večernji list???????????????????????????

 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Mafija Politika Narod što nas briga netreba im dati struje ako sve blokiraju meka si iz Bosne ili Crne Gore kupe struju i neka sami plati mislim da je problem riješen.