Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Građani protiv Peruće: Hoćete li nas osuditi da pijemo otrov?

Sljedećeg tjedna sastaje Savjetodavno povjerenstvo u vezi Studije zaštite okoliša
09. prosinca 2017. u 17:45 8 komentara 311 prikaza
Prosvjed protiv termoelektrane Peruća
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Više stotina žitelja Cetinske krajine okupilo se u subotu na prosvjednom skupu u Sinju tražeći da se zaustavi realizacija projekta termoelektrane Peruća te su pozvali državno vodstvo da se angažira na zaustavljanju tog projekta koji će, kako je poručeno, otrovati pitku vodu u Peručkom jezeru i rijeci Cetini.

Hrvace: Ekopiknik i ekoprosvjed protiv termoelektrane Peruća Pobuna razuma 14 znanstvenih argumenata protiv elektrane Peruća

Prosvjednici su istaknuli višemetarski transparent s natpisom "Hoćete li nas osuditi da pijemo otrov".

Ante Janković, aktivist građanske inicijative "Ne daj se Cetino" koja organizira aktivnosti protiv gradnje termoelektrane Peruća, poručio je kako je današnji prosvjed organiziran da bi se još jednom upozorilo na pogubnost termoelektrane Peruća uoči sastanka Savjetodavnog povjerenstva u utorak 12. prosinac na kojem će se odlučivati o Studiji utjecaja na okoliš u vezi te termoelektrane.

"Ekološka vojsko digni glavu, jer ako se bude gradila termoelektrana Peruća - ona će proizvoditi trajno zlo. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić može odlučiti i suprotno ako to Savjetodavno povjerenstvo prihvati tu Studiju utjecaja na okoliš i mi od ministra Ćorića to i očekujemo", kazao je Janković.

Po njegovim riječima, znakovito je kako je ova studija najprije plasirana prošle godine uoči Božića, a ove godine ponovno uoči Božića rješava se njena sudbina.

"Tako 'oni' čekaju da mi odustanemo od protivljenja izgradnji termoelektrane, ali mi ni pod koju cijenu nećemo odustati," poručio je Janković.

Miro Bulj Zanimljivo u Saboru Bulj vikao: Ne damo Cetinu! Pernar pitao: Di su pare?

Fizičar Mislav Cvitković, jedan od organizatora prosvjeda, istaknuo je kako nas sljedećeg tjedna, kada se sastaje Savjetodavno povjerenstvo u vezi Studije zaštite okoliša, zapravo "čeka sud o tomu kakvu ćemo vodu piti i odakle ćemo piti." Cvitković je o konačnoj odluci o termoelektrani Peruća govorio s jasnim aluzijama na, kako se izrazio, "onaj nedavni" sud, odnosno nedavnu Haašku presadu nakon koje je general Slobodan Praljak popio otrov.

"I na ovom sudu, kao i na 'onom nedavnom', sucima je važnije spustiti zavjese da se ne vidi što se događa nego hitno pozvati pomoć i spasiti što se može. I na ovom sudu, kao i na 'onom nedavnom', žele nas osuditi da pijemo otrov koji će nam oni, nevidljivi suci, i njihova termoelektrana, skuhati tako što će nam skuhati Cetinu!", poručio je Cvitković.
Istaknuo je kako je više od 60 znanstvenika i sveučilišnih profesora uputilo otvoreno pismo predsjednici Republike Kolindi Grabar- Kitarović tražeći da se zauzme protiv gradnje termoelektrane Peruća.

"Predsjednice, premijeru, Hrvatski sabore, zaklinjem vas i molim zaustavite ovaj projekt i nemojte osuditi ovaj narod da još jednom nedužan pije otrov nepravedne presude. Nemojte suditi ovaj narod jer ovaj narod više taj otrov neće piti," istaknuo je Cvitković u svojem govoru.

On je upozorio kako je projekt termoelektrane Peruća u suprotnosti s direktivama Europske unije koje je Hrvatska potpisala

"U tim direktivama se navod ako Europska unija 'ni pod kojim okolnostima ne dozvoljava, izravno ili neizravno, bilo kakvo smanjenje postojeće kvalitete pitke vode namijenjene za ljudsku potrošnju, ili bilo kakvo povećanje onečišćenja vode koja se rabi za proizvodnju pitke vode'."

Po Cvitkovićevim tumačenju, takve odredbe iz direktiva Europske unije, zabranjuju gradnju bilo kakvih energetskih objekata na pitkim vodama.

"Peruća ima 564 milijarde litara pitke vode prve klase i zbog toga je Peruća s rijekom Cetinom najveći hrvatski resurs pitke vode, a to znači kako izgradnja termoelektrane Peruća predstavlja ugrozu strateških nacionalnih interesa," upozorio je Cvitković.

On je također kazao kako će termoelektrana Peruća zaposliti 40-ak ljudi, ali će kao posljedicu imati uništenje više od 600 radnih mjesta ljudi koji bi bili angažirani na proizvodnji zdrave hrane. Pri tomu je upozorio kako bi termoelektrana Peruća tijekom ljetnih mjeseci zagrijavala vodu u Cetini za nekoliko desetaka stupnjeva što bi uništilo biološki sustav Cetine.

Prosvjed protiv termoelektrane Peruća
1 / 9
Potpredsjednica Vlade Martina Dalić izgubila je živce danas u Saboru.
Split: Prosvjed članova inicijative Ne daj se Cetino uoči sjednice Županijske skupštine PROSVJED Protiv TE Peruća: 'Fizički ćemo zaustaviti gradnju' Dalić i Bulj Izgubila živce Dalić se izderala na Bulja: 'Ne mogu slušati više ove laži!' Ispred Sabora održan mirni prosvjed protiv termoelektrane Peruća Ispred Hotela Cornaro U Splitu prosvjed protiv TE Peruća
JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Neznam kakovu bi oni struju najbolje bi bilo da se uvezu sami koja im paše što sve žele extra neka sami plate.

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Danima najavljuju veliki prosvjed, i na kraju dođe 20 čobana? Naravno, na čelu s akademikom Mirom Buljem. Pa više vas 20 čobana zagađuje Cetinu pišajući i serući u propusne septičke jame, nego što će to napraviti ovaj projekt.

 • josip:

  peno nije Peruća nego Peruča! E svatko može biti novinar....