Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snijeg zabijelio unutrašnjost

Ekstremni minusi, snijeg stiže i na obalu. Evo kako se zaštititi od hladnoće!

Snijeg u Zagrebu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/21
22.02.2018.
u 21:18

Predstojeći dani mogu se usporediti s prošlim siječnjem. Zime su blaže, ali ekstremi postaju sve češći, kaže Mazzocco Drvar

Snijeg je, kako je i najavljivano, prekrio većinu Hrvatske pa je promet u prijepodnevnim satima bio djelomice otežan u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji te u unutrašnjosti Dalmacije. Zbog snijega i olujnog vjetra otkazana je nastava u školama u Delnicama i Brodu na Kupi, a pročelnica Primorsko-goranske županije za odgoj i obrazovanje Edita Stilin najavila je da vjerojatno danas nastave neće biti ni u školama u Skradu i Moravicama, ali i u Hreljinu kraj Rijeke, gdje je bura iščupala ogradu ispred škole.

Vojska pomaže

Vojska je jučer pomagala u Karlovcu i Vukovaru, a Ministarstvo obrane RH priopćilo je da je za izlazak na teren i pružanje pomoći lokalnom stanovništvu spremno tisuću pripadnika Oružanih snaga RH s odgovarajućim inženjerijskim strojevima.

– Riječ je o pripadnicima Hrvatske vojske različitih specijalnosti, od izvidničkih, spasilačkih, medicinskih, logističkih i inženjerijskih timova. U skladu s razvojem situacije, broj pripadnika Hrvatske vojske na terenu može se i povećati – priopćeno je iz MORH-a.

Zbog brojnih kritika građana da se autoceste ne čiste od snijega, oglasili su se i iz Hrvatskih autocesta. Poručili su da se ceste redovito čiste, ali i da velike količine snijega mogu pasti i u desetak minuta nakon prolaska ralice, pa zato mole vozače za oprez i razumijevanje.

Snijeg u Zagrebu
1/20

– Ponavljamo da vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice na cesti, ali kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće. Nastao bi kolaps jer bi ralice cijelom dužinom autocete bile jedna iza druge – tvrde u Hrvatskim autocestama.

I željeznički promet ujutro je tekao otežano kroz Liku i Gorski kotar, vlakovi na relaciji Split - Zagreb neko vrijeme morali su stajati dok snijeg nije očišćen, otkazane su pojedine autobusne linije, a autobusi iz svih smjerova malo su kasnili, no u poslijepod- nevnim satima promet se ipak normalizirao. Iz HAK-a pak poručuju da zbog najavljene olujne bure očekuju u cestovnom prometu ograničenja za pojedine skupine vozila na dionicama autocesta A1 između Svetog Roka i Posedarja, A6 Rijeka - Zagreb između Delnica i Kikovice, u podvelebitskom dijelu Jadranske magistrale (DC8), na Krčkom i Paškom mostu.

– Preporuka je svima koji planiraju putovanje da pozorno prate prometnu situaciju, na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje zbog najavljenih loših vremenskih uvjeta – naglašavaju u HAK-u.

Rekordi neobični za veljaču

Ni u predstojećim danima ne očekuje se smirivanje vremena, snijeg će nastaviti padati u kopnenoj Hrvatskoj i danas, a oslabiti bi trebao tek u noći na subotu kada se seli na Jadran.

– U nedjelju i ponedjeljak snijeg bi trebao padati na većem dijelu obale, moglo bi ga biti čak i na samom jugu Hrvatske – kaže nam meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar te dodaje kako se taj snijeg na obali ipak ne bi trebao dulje zadržati jer će ga eventualno biti centimetar ili dva. Nakon snijega stiže hladnoća, odnosno veliki minusi.

– Veće zahlađenje očekivalo se od subote, no sve se malo pomiče pa nas prvi veći minusi očekuju u nedjelju ili ponedjeljak. Vrhunac zahlađenja očekujemo u srijedu i četvrtak – objašnjava Mazzocco Drvar.

Ti minusi ipak neće biti nekakvi rekordi, ali je činjenica da nisu tako jako česti u ovo doba godine, dodala je Mazzocco Drvar.

– Predstojeći dani mogu se usporediti s prošlim siječnjem. Zime su sada blaže, ali ekstremi postaju sve češći – zaključila je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

 

Komentara 3

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:52 22.02.2018.

Vremenska prognoza samo za ovršenu sirotinju, evo kako se zaštititi od hladnoće, duge gaće pod obavezno, tri para čarapa na noge plus bičve, dvi najlon trenirke i jedna pamučna poviš da bude još toplije, gumene čizme zalipit trakom oko kolinaina pod obavezno, dvi potkošulje tri majice jedna košulja i dva babina džempera te jedna yasina perjana jakna, fantomka plus kapuljača, vutexovu deku nikako zaboravit, koštice u džep i čekaj sljedeće izbore.

DU
Deleted user
11:33 23.02.2018.

Rakija, kiselo zelje i suho meso. Poslije vino i nema problema.

M3
Miške 3
06:36 23.02.2018.

"Zima, zima, e , pa šta ? Javio se rudar, delija neka" Sjećate li se još te školske literature>?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije