Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zapis razgovora

Ekskluzivno: Transkript tajne snimke sastanka Vlade i MOL-a!

Ivan Vrdoljak
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
Autor
Marko Biočina
30.07.2014.
u 12:58

Večernji list donosi sadržaj tajne snimke

Hrvatska vlada smatra kako je trenutni model upravljačkih prava u Ini, odnosno konsolidacija kompanije u sastav mađarskog MOL-a posljedica koruptivnog djela, a smatra i neprihvatljivim novi model upravljanja Inom koji je predložio Nadzorni odbor kompanije na čelu sa Sinišom Petrovićem.

Mađarski MOL, pak, voljan je pregovarati o promjenama međudioničarskog ugovora, ali ne i priznati njegovu ništavnost te želi zadržati poziciju strateškog upravljanja u Ini. Ovi zaključci proizlaze iz zapisa razgovora pregovarača Vlade i MOL-a na posljednjem njihovu sastanku održanom u Zagrebu prošlog petka, a koje Večernji list ima u posjedu.

Vrdoljak je bio u pravu

Prvi je to put da šira javnost ima izravni uvid u tijek pregovora o budućnosti Ine, a otkrivene informacije pokazuju i kako je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak bio u pravu kad je ustvrdio da MOL u svojim izvještajima za javnost iznosi informacije koje ne odgovaraju istini.

Ipak, možda i najvažnije, stavovi izneseni od strane hrvatskih pregovarača na sastanku potvrđuju kako su pozicije hrvatske strane u pregovorima u potpunosti determinirani pravosudnom sudskom presudom bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina/MOL. Pojednostavljeno rečeno, Vlada smatra kako je Međudioničarski ugovor o Ini, sklopljen u doba vladavine Ive Sanadera, posljedica koruptivnog djela. Taj stav sasvim jasno iznosi ministar Vrdoljak.

"Postojeći dioničarski ugovor je nastao na temelju koruptivnog djela"

Konsolidacija će biti ili neće biti po zakonima. Naša pregovaračka pozicija je potpuno jasna: Postojeći dioničarski ugovor je nastao na temelju koruptivnog djela i moramo potpisati novi. Naša pregovaračka pozicija govori da želimo dio upravljanja – tako je Vrdoljak odgovorio na izravno pitanje Mađara o tome hoće li Vlada inzistirati na dekonsolidaciji Ine iz MOL-a. Iz njegovog odgovora jasno je da trenutnu konsolidaciju Ine u poslovnoj bilanci MOL-a drži nezakonitom. Naime, prema važećim hrvatskim zakonima i međunarodnim računovodstvenim standardima postoje samo dva uvjeta po kojima jedna tvrtka može konsolidirati drugu – ili većinski vlasnički udjel ili važeći ugovor o upravljanju. Kako MOL nema više od 50 posto dionica Ine, a Vrdoljak tvrdi da je ovaj dioničarski ugovor posljedica korupcije i traži sklapanje novog, evidentno je da trenutni odnos Ine i MOL-a Vlada smatra protupropisnim. Isto u svom izlaganju potvrđuje i drugi hrvatski pregovarač Mladen Pejnović.

– Ova konsolidacija je posljedica ugovora koji je potpisao Sanader i mi tu ne možemo drukčije nego po zakonu i računovodstvenim standardima. Međutim, presuda Sanaderu i njezina pravomoćnost daju nam dovoljno elemenata za promjene po tom pitanju – kaže Pejnović. Ova Pejnovićeva izjava značajna je i zato jer dokazuje kako ne postoji disonanca unutar hrvatskog pregovaračkog tima po pitanju stavova u pregovorima ili načina njihovog vođenja. Pojedini mediji i analitičari su tijekom posljednjih dana – temeljem izjava nekih SDP-ovih ministara – spekulirali o sukobima u Vladi po pitanju Ine, te nezadovoljstvu premijera Milanovića načinom na koji Vrdoljak vodi pregovore. Pejnovićev nastup u pregovorima – a radi se o članu SDP-a i jednom od najbližih Milanovićevih suradnika – pokazuju kako su takve spekulacije bespredmetne. Dapače, i sam Pejnović izričito je odbio mogućnost da Vlada prihvati prijedlog novog modela upravljanja Inom koji je prije nekoliko tjedana donio NO kompanije na čelu sa Sinišom Petrovićem, inače bliskim prijateljem i savjetnikom premijera.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Pokušaj diskreditacije?

– Nadzorni odbor je o ovoj inicijativi odlučivao prije pravomoćnosti presude (Sanaderu op.a.). Ja osobno nakon pravomoćnosti njihov prijedlog nisam ni tretirao, jer smatram u uvjetima pravomoćnosti da je to jedna sasvim drukčija situacija – sumira Pejnović nakon Vrdoljakovog zaključka kako je Vladi taj prijedlog neprihvatljiv jer je ‘u suprotnosti s Vladinim pregovaračkim okvirom’. Taj dio zapisa u suprotnosti je s informacijama koje je MOL naveo u svom priopćenju nakon sastanka, a koje su izazvale žestoku Vrdoljakovu reakciju i pozivanje javnosti da ‘ne vjeruje ljudima koji lažu’. MOL je tako u svom priopćenju ustvrdio kako im Vrdoljak ‘nije mogao prenijeti službenu poziciju Vlade vezanu uz prijedlog korporativnog upravljanja koji je predložio Inin Nadzorni odbor, niti je mogao potvrditi je li dekonsolidacija Ine iz MOL-ovih financijskih izvješća uvjet hrvatske Vlade’.

Zapisi sa sastanka pokazuju kako je bar u dva navrata mađarskim pregovaračima izravno priopćeno kako je model korporativnog upravljanja Vladi neprihvatljiv, te u tri navrata objašnjena pozicija Hrvatske vlade o dekonsolidaciji Ine iz MOL-a. Utoliko, ispada da je Vrdoljak bio u pravu kad je tražio da MOL demantira tvrdnje svoje press službe. Ako se radilo o slučajnoj pogrešci, ova činjenica je od periferne važnosti. Ipak, ukoliko se radilo o pokušaju da se ‘ad personam’ diskreditira Vrdoljaka kao glavnog hrvatskog pregovarača – kao što tvrdi sam ministar – onda je evidentno da ta strategija neće uroditi značajnijim plodom. Iz uvida u razgovore pregovarača, evidentno je kako među stranama postoji duboki razdor koji će se teško premostiti. Kako u više navrata navodi glavni MOL-ov pregovarač Joszef Molnar tvrtka nije spremna prepustiti pravo upravljanja Inom, niti priznati ništavost postojećeg ugovora.

– Spremni smo pregovarati o promjenama postojećeg ugovora, ali ne na način da postojeći prestane postojati (...) Za nas je ključno zadržati poziciju strateškog upravljanja. Da želimo biti financijski ulagači kupovali bismo državne obveznice – rekao je Molnar. Ipak, ako MOL ne želi priznati postojeći ugovor i stanje nelegalnim – možda zato i jer bi to značilo priznanje odgovornosti Hernadija – a Hrvatska vlada nakon presude taj ugovor mora smatrati ništavnim – gdje je uopće prostor za mogući kompromis?

>>'Ako MOL ne demantira svoje priopćenje, spreman sam pustiti u javnost cijelu snimku'

Komentara 92

Avatar guten_tag
guten_tag
20:45 29.07.2014.

veliki "uspjeh" vlastodržaca je da su nas uspjeli zavaditi s jedinim susjedom s kojim nismo imali nikakvih spornih pitanja. ono što bi trebalo ispitati i izvesti pred lice pravde je prodaja za tričavih 500 milijuna USD 25% INE uz veće upravljačka prava (ta klauzula ugovora je bila tajna) i nanošenje nepopravljive štete hrvatskim interesima prodajom naftnih polja u Rusiji. to je ključ problema a ne žrveni jarac Sanader i hajka na investitore koji su pošteno platili udjele u INI. gangsteri koji su sudjelovali u toj prijevari i pljački su još uvijek na slobodi.

EU
eurobanana
20:16 29.07.2014.

Prodali INU u neistini ,,a samo sibirska polja vrijedila 20 miljardi eura ...da bih se INA prodala 505 sa ili bez crte . najmasovnija placka Hrvatistana u novije doba ,,,

EU
eurobanana
20:17 29.07.2014.

Nije Problem MOL nego izdajise hrvatistana a oni danas setaju slobodi Rijekom i Zagrebom..par njih su u Swizzi i jedan dio u ameriki ..i ludome dosta o INI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije