Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ekologija, moda i mediji: Izabrani najbolji radovi hrvatskih školaraca na nagradnom eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša - Modna lasta

Modna lasta
22.04.2024.
u 14:49

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske stiglo je na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni danas, povodom Dana planeta Zemlje. Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić. Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru“, izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na pobjedu i osvojeno 1. mjesto u kategoriji nižih razreda osnovne škole osvrnula se i mentorica Bojana Habjanec, razrednica 4.b razreda zagrebačke Osnovne škole Vjenceslava Novaka, iz čijeg razreda dolazi pobjednička skupina.

"Oduševljena sam što su naši učenici likovne skupine 4.b razreda prepoznali važnost zaštite okoliša te su kroz svoju kreativnost uspjeli poslati snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i njenih negativnih utjecaja na naš planet. Ova nagrada nije samo priznanje za njihov trud i angažman, već i potvrda da mladi imaju moć i sposobnost utjecati na pozitivne promjene u svijetu oko sebe. Ponosna sam na njihovu predanost i nadam se da će ova nagrada biti inspiracija za daljnje istraživanje i aktivno djelovanje u očuvanju našeg okoliša", poručila je mentorica Bojana Habjanec.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Broj prijava i kreativnih rješenja hrvatskih školaraca svjedoči o njihovoj zainteresiranosti za ekološke teme i veseli me što sam upravo ja imala tu čast biti dijelom žirija koji je odlučivao o najkreativnijim eko radovima. Vjerujem da svatko od nas može usvojiti jednu održivu naviku koja koristi ne samo društvu, već i Planetu, a ujedno dajemo dobar primjer mladima koji od nas uče“, rekla je Matea Frajsberger, influencerica i članica žirija.

Više detalja o obrazovno-ekološkom nagradnom natječaju saznajte na službenoj stranici: www. modnalasta.com.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije