Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporni poticaji

EK će ispitati posao ako Vlada proda brodogradilišta fondovima

\'05.10.2009.,Rijeka - Ocajni radnici brodogradilista \'3.maj\' Photo: Goran Kovacic/VLM/PIXSELL\'
Goran Kovačić/Pixsell
05.05.2012.
u 12:00

Ne želim to komentirati. O tome ću razgovarati kada za to dođe vrijeme – rekao je Radimir Čačić na pitanje hoće li Škegrini fondovi preuzeti škverove.

Hrvatska Vlada nije nas obavijestila o namjeri da proda brodogradilišta investicijskim fondovima koje sufinancira i država – odgovorio je jučer glasnogovornik opće uprave za tržišno natjecanje u Europskoj komisiji na naše pitanje o Čačićevoj i Linićevoj namjeri da 3. maj i Brodotrogir prepusti fondovima predvođenima Quaestusom Borislava Škegre.

Vlada pregovara s njima kao jedinim zainteresiranim ulagačima, ali dogovor očito još nije postignut pa Vlada nije ni obavijestila EK, koja mora odobriti sve što se dogovori. U slučaju da Vlada Bruxellesu i službeno uputi prijedlog da neki od pet tzv. fondova za gospodarsku suradnju (FGS) preuzme Končarov plan restrukturiranja, Komisija bi najviše provjeravala ima li u tom poslu neizravnih državnih poticaja za škverove s obzirom na to da se kao kupci pojavljuju FGS-ovi.

Vremenska stiska

A svaku njihovu investiciju prati i državni novac preko HBOR-ova kredita u jednakom iznosu koji uplaćuje i fond.

– Ako se Vlada odluči na tu mogućnost i proda brodogradilišta fondovima, mi ćemo analizirati ima li u toj transakciji državnih poticaja – rekao je Antoine Colombani, Komisijin glasnogovornik.

Državni poticaji za brodogradilišta smatraju se ilegalnima u EU i Hrvatska, prema pristupnom ugovoru, ne smije više u njih uložiti ni kune u obliku državnih poticaja. Procijene li eurobirokrati da je riječ o državnim poticajima, vjerojatno ne bi dopustili ulazak fondova u škverove.

Drugi izvor iz Bruxellesa, dužnosnik koji se bavi pitanjima proširenja, objašnjava zašto već sada hrvatskoj Vladi vremenski gori pod petama iako je rok za privatizaciju brodogradilišta tek polovica 2013.

– Privatizacija škverova nije nešto što se događa preko noći. Potrebni su mjeseci da bi se došlo do uspješnog rezultata. Stoga Vlada to mora rješavati bez odgode – kaže izvor iz Komisije. Vremenska stiska u kojoj Milanovićeva vlada mora djelovati predstavlja još jedan razlog zašto se Čačiću i Liniću čini da bi FGS-ovi bili najbolji kupci (prvi je razlog zato što nema drugih zainteresiranih). Odobri li Komisija njihov ulazak u 3. maj i Brodotrogir, ti isti fondovi moći će nakon srpnja 2013., možda i uz pomoć države, opet dalje tražiti nekog ulagača. U tom slučaju neće ih obvezivati nikakvi rokovi. Sve dok budu ulagali prema prihvaćenom planu restrukturiranja, moći će u miru čekati, pregovarati s ozbiljnijim ulagačima, i zatim im prodati.

U Banskim dvorima šute

– Ne želim to komentirati. O tome ću razgovarati kada za to dođe vrijeme – rekao je jučer Radimir Čačić na pitanje hoće li Škegrini fondovi preuzeti škverove.

Zanimljivo, u Vladi nam jučer nitko nije želio čak ni neslužbeno reći koliko su ozbiljni pregovori Vlade i FGS-ova s jedne te Vlade i Europske komisije s druge strane.

Komentara 2

ZO
zook
22:15 05.05.2012.

nekužim što se njih tiču naša brodogradilišta, pa imaju oni svoje probleme

SP
spartak
14:38 06.05.2012.

zook, ne kužiš igru. Svaki član EK je prikriveni lobist nekog banksterskog kruga. On mora dobiti upute od svojih poslodavaca želi li hrvatska brodogradilišta što jeftinije, po mogućnosti badava (to jest bez plaćanja strih dugova) ili ne žele. Ako je nekome od njihovih fondova zanimljivo to zgrabiti, onda će EK reći da Hrvatska ne može to dati Škegrinom fondu; ako nisu zainteresirani, e onda će reći: može. Hrvatska kao samostalna zemlja više ne postoji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije