Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASAD NEMA OPASNOSTI

DZRNS: U Hrvatskoj za sada nije pronađen radioaktivni jod

IAEA, nuklearna energija, radioaktivnost
Reuters/PIXSELL
12.11.2011.
u 09:30

Mjerenja se trajno automatski provode u Svetom Križu te u Batini, izvijestio je Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Nakon što je u petak UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila o vrlo niskoj razini radioaktivnog joda (131I) u atmosferi iznad Češke i drugih područja u Europi, javilo se i hrvatski Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Za sada u Hrvatskoj ipak nije zabilježena prisutnost radioaktivnog joda, a mjerenja se trajno automatski provode u Svetom Križu, u općini Marija Gorica, te u Batini, u općini Draž. Rezultate mjerenja moguće je pratiti ovdje, a DZRNS je pokrenuo i postupke preciznijeg mjerenja koncentracije radioaktivnog joda, o čemu će naknadno izvijestiti.

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
10:51 12.11.2011.

Ajde DZRNS, ... objavite rezultate u javnosti o cezijumu 137 (polu život 30 tis god. ...... otpad od proizvodnje materijal za atomsko oružje) i cezijum 135 ...... sa par miljuna god. polu života ...

OB
-obrisani-
15:09 12.11.2011.

Posto tvrde da ovo nije zagadjenje iz Fukusime,odakle je onda. Negdje isjtece a Europa nema pojma odakle .Zaista bijedno. Ne vjerujem bas da vam govore istinu i o radijaciji iz Fukusime. Kod nas se povecala i za 7 puta visee a sasvim sigurno je dospjela i do vas. Bilo bi pametno ,barem djeci, davati kapljicu joda dnevno, naravno onog koji se moze konsumirati ( food grade)

OB
-obrisani-
15:57 12.11.2011.

U Hrvatskoj nisu u stanju pronaci \"izgubljene\" milijarde eura, a kud da nadju cestice joda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije