Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

DZRNS: U Hrvatskoj za sada nije pronađen radioaktivni jod

Mjerenja se trajno automatski provode u Svetom Križu te u Batini, izvijestio je Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.
12. studenoga 2011. u 09:30 5 komentara 47 prikaza
IAEA, nuklearna energija, radioaktivnost
Foto: Reuters/PIXSELL

Nakon što je u petak UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila o vrlo niskoj razini radioaktivnog joda (131I) u atmosferi iznad Češke i drugih područja u Europi, javilo se i hrvatski Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Za sada u Hrvatskoj ipak nije zabilježena prisutnost radioaktivnog joda, a mjerenja se trajno automatski provode u Svetom Križu, u općini Marija Gorica, te u Batini, u općini Draž. Rezultate mjerenja moguće je pratiti ovdje, a DZRNS je pokrenuo i postupke preciznijeg mjerenja koncentracije radioaktivnog joda, o čemu će naknadno izvijestiti.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Ugo Kajvez:

    Ajde DZRNS, ... objavite rezultate u javnosti o cezijumu 137 (polu život 30 tis god. ...... otpad od proizvodnje materijal za atomsko oružje) i cezijum 135 ...... sa par miljuna god. polu života ...

  • -obrisani-:

    Posto tvrde da ovo nije zagadjenje iz Fukusime,odakle je onda. Negdje isjtece a Europa nema pojma odakle .Zaista bijedno. Ne vjerujem bas da vam govore istinu i o radijaciji iz Fukusime. Kod nas se povecala i za 7 puta vise ... prikaži još!e a sasvim sigurno je dospjela i do vas. Bilo bi pametno ,barem djeci, davati kapljicu joda dnevno, naravno onog koji se moze konsumirati ( food grade)

  • -obrisani-:

    U Hrvatskoj nisu u stanju pronaci \"izgubljene\" milijarde eura, a kud da nadju cestice joda.