Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasno i glasno

Dvostruka mjerila

19.10.2005.
u 18:10

Venecija i Trst bliži su nam nego Zagreb. Po mom mišljenju, granice države povijesna su slučajnost! Te riječi izrekao je Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, govoreći o tome kako će Istra i Primorje ući u Euroregiju zajedno s dvije talijanske pokrajine, Slovenijom i austrijskom pokrajinom Koruška, u kojoj je vlast Ju00F6rg Haider.Riječi primorsko-goranskog župana Komadine potpisuje i Ivan Jakovčić, istarski župan koji je u Hrvatskoj poznat kao prekaljeni borac za što veću samostalnost svoje županije od Zagreba.

Na te Komadinine riječi nitko od vlasti u Zagrebu nije trepnuo. A one bi se, slobodno tumačeći, mogle pročitati kao “secesionističke”, jer jedan predstavnik hrvatske vlasti govori kako su mu glavni gradovi talijanskih regija bliži od glavnog grada države u kojoj živi, a o državnim granicama govori kao o povijesnoj slučajnosti.

Istina, on je poslije tih rečenica dodao još jednu, i to: “Zagreb je naš glavni grad i uvijek će to biti!”Tu hrvatsku priču pokušajmo preslikati na Bosnu i Hercegovinu. Da je netko od hrvatskih političara rekao kako mu je bliži Split i Zagreb od Sarajeva i da je granica između istog naroda u dvije države povijesna slučajnost, sasvim bi sigurno završio iza rešetaka jednog istražnog zatvora u Sarajevu. Na njega bi se obrušili svi “domoljubni” mediji jednog i najbrojnijeg naroda, a međunarodnoj zajednici postao bi element destabilizacije Bosne i Hercegovine.

No, Istra i Primorje mnogo su dalje od bilo koje regije na talijanskom sjeveru ili austrijskom jugozapadu nego što je Hercegovina od Dalmacije ili Hrvati iz BiH od Hrvatske. Zašto se jednoj dobroj ideji u jednom dijelu Europe plješće i pozdravlja je, a na drugom se kraju bilo kakva primisao o sličnoj ideji sasijeca u korijenu, a njezinim se inicijatorima sudi za veleizdaju.

Možda su u krivu oni koji tu ideju nisu znali izraziti na “europski” način i javnosti je podariti kao regiju, a ne kao samoupravu.Bez obzira ne sve to, činjenica ostaje da je manja razlika između Mostara i Splita nego između Mostara i Sarajeva. Ne samo u kilometrima, nego u svjetonazoru, načinu života... I zato bi u Sarajevu, kao što u Zagrebu imaju sluha za Istru i Primorje, trebali imati više razumijevanja za Hrvate koji gledaju u svoje susjedstvo preko granice, a priznaju Sarajevo kao glavni grad.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije