Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO

Dvorac koji je dvaput izgorio i postao ruševina otvara vrata u potpuno novom ruhu

Dvorac koji je dvaput izgorio i postao ruševina otvara vrata u potpuno novom ruhu
Foto: Kristijan Toplak
1/11
03.09.2020.
u 15:36

Uskoro počinje i obnova četvrtog dvorca u Virovitičko-podravskoj županiji u krugu od samo 20 kilometara.

Nekada velebni Dvorac Janković u Suhopolju kod Virovitice, inače zaštićeno kulturno dobro, do prije samo tri godine bio je ruševina. Spašen je doslovce u posljednji tren. Temeljita obnova započela je 2017. novcem iz EU fonda, a u četvrtak će suhopoljski dvorac otvoriti svoja vrata kao moderni Centar za posjetitelje. Obnovljen je i povijesni perivoj s kojim dvorac čini nedjeljivu pejzažno-graditeljsku cjelinu.

5D kino s 20 sjedećih mjesta

– Sam dvorac proteže se na 3000 kvadrata, a perivoj na sedam hektara. Opremljeno je 15 dvokrevetnih soba, a u budućnosti će ih biti još toliko, čime će se nuditi smještaj za ukupno 60 osoba, s pomoćnim ležajevima. Obnova je vrijedna gotovo 40 milijuna kuna, od čega su 33,4 milijuna stigla iz EU – govori Helena Hegediš, koordinatorica na projektu obnove koji je, pak, provela Virovitičko-podravska županija s partnerima.

Jankovići su gospodarili suhopoljskim krajem od kraja 18. do tridesetih godina 20. stoljeća. U smiraj Prvog svjetskog rata plemići se sele u Mađarsku. Dvorac je kasnije postao dom za siročad, a odrastala su u njemu djeca koja su u Drugom svjetskom ratu izgubila roditelje. Spavali su tamo, potom, i sezonci iz Bosne koji su u vrijeme Jugoslavije kopali repu na virovitičko-podravskim poljima... Dvaput je gorio i 90-ih je već bio potpuno devastiran. Županija ga je kupila 2012. i napisala projekt obnove koji je prijavila na EU fondove.

Sufinanciranjem Ministarstva turizma u 2018., nadalje, realiziran je i projekt “Suhopoljski vremeplov”.

Foto: Kristijan Toplak

– Time je napravljeno najmodernije 5D kino s 20 sjedećih mjesta u prizemlju zapadnog krila, u kojem će se prikazivati kulturni, turistički i edukativni filmovi vezani za obitelj Janković, suhopoljski kraj i Virovitičko-podravsku županiju. Pripremljena su i tri 5D filma, a to su “Niz rijeku Dravu”, “Kroz šumu” i “Igre u dvorcu”. Usto,

lani je, također sufinanciranjem Ministarstva turizma počela realizacija projekta “Čudesan svijet grofa Jankovića”, čime se ulaže u multimedijalno opremanje Centra za posjetitelje – navodi naša sugovornica.

Svoju adresu u dvorcu imaju i kreativni laboratoriji, radionice u suradnji s lokalnom kreativnom udrugom “Kreda”, multimedijalna soba, ugostiteljski sadržaji...

- Na EU projekte bit će, nadalje, prijavljeno i opremanje saune, unutarnjeg bazena, vanjskog hidromasažnog bazena, wellnessa i vinoteke, što će biti mamac za turiste ne samo iz Hrvatske, nego i regije – zaključuje Helena Hegediš.

Centar za kulturu zdravlja

Inače, Virovitičko-podravska županija prepoznatljiva je po obnovi kurija i dvoraca uz pomoć europskog novca, a kreirala je i turističku plemićku rutu. Na njoj je i Dvorac Janković u Cabuni, čija će obnova tek početi i postat će Centar za kulturu zdravlja, a investicija je to od 56,5 milijuna kuna. Nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru, koja je europskim i županijskim sredstvima postala Hotel baština s četiri zvjezdice, zatim Dvorca Pejačević u Virovitici te onoga u Suhopolju, cabunsko će zdanje biti četvrti obnovljeni dvorac u Virovitičko-podravskoj županiji u krugu od samo 20 kilometara.

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
16:51 03.09.2020.

Bravo!Svaka čast!

HA
hacker
20:16 03.09.2020.

Ovdje je riječ o rekonstrukciji jer je stari dvorac srušen i potom izgrađen novi, orginal je samo ovaj ulaz s mini kulama.

Avatar Asterix
Asterix
17:52 03.09.2020.

Izvana izgleda vrhunski. Unutra nedostaje ekskluzivnosti. Ovakvi dvorci mi se čine idealni za turizam više dodane vrijednosti. Što li je to moderni Centar za posjetitelje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije