Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sjaj zagorskog ljepotana

Hotel i restoran Dvorac Gjalski dobio je četvrtu zvjezdicu i status hotela heritage

Dvorac Gjalski
Foto: Dvorac Gjalski
1/9
23.12.2019.
u 08:00

Raskošni dvorac Gjalski rodno je mjesto poznatog hrvatskog pisca s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće Ksavera Šandora Gjalskog

Oj, kako ju je ljubio! — Svim čuvstvom svojim obavio je to gnijezdo svojih starih i svoje. Gotovo ju je obožavao; svaki trunak, svaki prašak stare te kuće bijaše za nj svetinja“ pisao je Gjalski u svojem najpoznatijem djelu Pod starim krovovima. Danas su ovi i mnogi drugi stihovi utkani u raskošne, mekane tepihe soba u dvorcu Ksaver Šandor Gjalski, povijesnom dragulju Hrvatskog zagorja.

Udaljen svega dvadesetak minuta vožnje od Zagreba, smješten na ulazu u Zabok, već s ceste ćete primijetiti novi sjaj i svu raskoš hotela i restorana Dvorca Gjalski. Čuveni dvorac prošle je godine u potpunosti obnovljen, a investitor Tihomir Vorih je prilikom renoviranja osobitu pažnju posvetio očuvanju njegovog kulturnog i povijesnog identiteta. Obnovljena je fasada, restoran i unutarnje prostorije hotela osvježene su i dotjerane u klasičnom stilu. U podrumu je prostrana vinoteka koja može primiti 140 ljudi i može se prenamijeniti u prostor za održavanje konferencija i različitih događanja. Vinoteka je možda zadržala svoj povijesni izgled, ali je potpuno opremljena za održavanje poslovnih susreta, team buildinga, kao prostor za različite proslave i zabave. Uz postojeće sadržaje, u planu je i izgradnja sale za vjenčanja, dječjeg igrališta i vanjskog bazena.

Foto: Dvorac Gjalski

Na hodnicima su fotografije Ksavera Šandora Gjalskog i njegove obitelji uz crtice iz njihovih života i mnoštvo pomno odabranih detalja koje svjedoče o bogatoj povijesti dvorca i nekadašnjeg načina života. Kapelica na podestu stepeništa, voćnjak ispred zgrade, vinoteka… sve su to detalji koji pričaju priču o zagorskom načinu življenja i tradiciji. Upravo u tim detaljima sadržana je posveta svemu onome što čini kulturnu i povijesnu baštinu zagorskog kraja. Hotel raspolaže s ukupno 20 soba, uređenih kao funkcionalna i elegantna simbioza stilskog i modernog namještaja. Da je tome doista tako, potvrđuje i činjenica da je hotelu upravo dodijeljena četvrta zvjezdica i status hotela heritage, odnosno hotela baštine, čime je postao prvi hotel s tim statusom u ovom dijelu Hrvatske.

„U projektu obnove imao sam podršku cijele obitelji, posebno mojeg šogora Miljenka Grileca koji nosi najveće zasluge za to što smo upravo dobili i četvrtu zvjezdicu i status heritage hotela“, kazao nam je Tihomir Vorih. Zagorski poduzetnik rođen je Gregurovcu kod Krapinskih Toplica, a za dvorac Gjalski vezan je od mladosti. „Godinama sam maštao o potencijalu dvorca i što bi se s njim sve moglo napraviti. Kada se ukazala prilika za kupnju, odlučio sam dati dvorcu i cijelom ovom području priliku za novi kulturni i turistički procvat“, ističe. Restoran koji radi u sklopu hotela može primiti osamdesetak gostiju, a vrhunski kuhari pobrinut će se da posjet Gjalskom pamtite, između ostalog, i po fantastičnom gurmanskom iskustvu s naglaskom na tradicionalnu zagorsku kuhinju.

Foto: Dvorac Gjalski

Poduzetnik Tihomir Vorih otprije je poznat po dobroj suradnji s investitorima Kineske jugoistočne europske poslovne asocijacije (CSEBA) koji su zahvaljujući njegovom angažmanu dokapitalizirali teretnu Luku Zadar d.d. Osim Luke Zadar, u planu je još nekoliko velikih infrastrukturnih projekata kineskih investitora na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. No, naš sugovornik je osobito ponosan što je temeljitom obnovom ovog veličanstvenog dvorca odao počast jednom od najvažnijih književnika i velikana zagorskog kraja.

Foto: Dvorac Gjalski

Legendarni književnik i političar Ksaver Šandor Gjalski rođen je i umro u dvorcu Gredice, koji je kasnije dobio njegovo ime. Ksaver Šandor Gjalski u svojim djelima i političkom angažmanu nikad nije skrivao ljubav prema rodni kraj i privrženost prema zagorskim bregima. Ljubomil Tito Josip Franjo Babić, rođen je 1854. godine kao sin zagorskog plemića Tita Pavla Matije i Helene Babić, također plemkinje i kćeri vlastelina i odvjetnika Franje Ksavera Šandora Gjalskoga, po kojem je Ljubomil uzeo pseudonim. Bio je književnik i urednik časopisa Vienac. U aktivnu politiku se uključuje početkom 20. stoljeća, kao zastupnik u Hrvatskom saboru. U periodu od 1917. do 1919. godine na funkciji je velikog župana Zagrebačke županije i grada Karlovca, a od 1919. do 1920. član je privremenog narodnog predstavništva novostvorene jugoslavenske države. Umirovljen je 1920. godine i od tada pa sve do smrti živi u dvorcu. Dvorac Gredice za Ksavera Šandora Gjalskog predstavljao je dom u punom smislu te riječi i inspiracija za poetične opise kojima je u svojim književnim djelima vjerno prenosio okruženje, interijere i atmosferu svojeg doba. Ostavština ove zagorske plemićke obitelji, a napose samog Ksavera Šandora Gjalskog realizacijom ovog projekta očuvana je za generacije koje dolaze i predstavlja još jedan razlog za posjet zagorskim bregima.

Sadržaj je nastao u suradnji s Dvorcem Gjalski

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije