Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJEDOK NIKOLIĆ:

'Dvojica su tražila da podmetnem dokaze koji terete Štelu'

Vinko Martinović Štela (1)
Marko Lukunic/PIXSELL
11.02.2013.
u 17:50

Mladići sa značkom hrvatske policije navodno su od bivšeg načelnika mostarske policije tražili da podmetne dokaze

- Nakon što je Jasmina Đukić ubijena, meni su došla dva momka. Pokazali su mi značku hrvatske policije. Kazali su zbog čega su došli te su mi rekli da se za to ubojstvo mora optužiti Štela. Čak su me tražili da tijekom očevida u nađene tragove ubacim čašu i opuške na kojim su bili Martinovićevi otisci. Ja sam to odbio, a oni su otišli. No prije toga su mi poručili da ću tek vidjeti hoću li podmetnuti tragove - iskazivao je danas Dragan Nikolić, na zagrebačkom Županijskom sudu na suđenju Vinku Martinoviću Šteli. Štelu se tereti da je 1996. ubio Jasminu Đukić u Mostaru, a u vrijeme inkriminirano optužnicom, Nikolić je bio načelnik policijske postaje u Mostaru.

- Desetak dana nakon što su bili i otišli ti dečki s hrvatskim policijskim značkama, smijenjen sam ja i kompletna tadašnja rukovodeća garnitura MUP-a. No moram reći, da dok sam ja bio načelnik, ništa nije upućivalo da je Martinović ubio J. Đukić - kazao je svjedok.

Suđenje ga dočekalo nakon Haaga

Inače, ovo suđenje je jedno od intrigantnijih jer je riječ o postupku u kojem su presude ukidane, a Štelu je suđenje “dočekalo” nakon što je odslužio kaznu koju mu je zbog ratnog zločina nad civilima dosudio sud u Haagu. Iako su ga tijekom prijašnjih suđenja svjedoci teretili, u ponovljenom postupku, svi su oni tvrdili da su na takve iskaze bili prisiljeni. Jedan od takvih svjedoka je bio i Đino Zekan, a njegovu vjerodostojnost na neki je način odlučio propitati Ivan Stanić, Martinovićev odvjetnik. Naime, Stanić se danas zapitao je li Zekan bio svjestan što je govorio na sudu, a svoje pitanje je zatim pojasnio.

- Dok smo pripremali obranu, našao sam psihijatrijsko vještačenje Zekana iz 2002. godine koje upućuje da on nije bio u stanju pratiti sudski postupak jer je od početka 90-ih bolovao od teškog oblika PTSP-a kronične forme s trajnim promjenama ličnosti, teške depresije s psihotičnim simptomima uz stalni rizik od samoubojstva. Stoga mislim da je sasvim legitimno postaviti pitanje je li on mogao shvatiti što govori te može li ga se smatrati vjerodostojnim u tom vremenu - kazao je Stanić.

Svjedok i Miroslav Tuđman

Zekan je u tom iskazu teretio Martinovića, no u ovom postupku tvrdio je da je taj iskaz dao pod prisilom. Stoga je Stanić zatražio da se Zekana ponovo vještači, te da bude ispitan i vještak koji je Zekana tada vještačio, a taj je zahtjev sud prihvatio.

Na sljedećem ročištu svjedočiti će pak Miroslav Tuđman, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku. Obrana je svoj zahtjev obrazložila činjenicom da je Tuđman godinama bio visokopozicioniran pripadnik hrvatske obavještajne zajednice te kao takav zna kako se provodila obrada nad Martinovićem. Tim više što se o Martinovićevom uhićenju raspravljalo i na jednom sastanku Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost održanog u ožujku 1997. godine u Uredu predsjednika, o čemu postoji i transkript.

>> \"Pripadnici SIS-a su me mučili tražeći da lažno teretim Štelu\"

>> \"S tim ubojstvom nemam veze, smrt te žene upropastila mi je život\"

Komentara 3

IO
Iohannes
18:34 11.02.2013.

Daklem, u pitanju je neovisno sudstvo ako se ne varam?

YU
yututu
18:48 11.02.2013.

Tko zna koliko je nedužnih branitelja i generala osuđeno temeljem ovakvih podmetanja lažnih svjedoka i koliko će ih još biti tako osuđeno

MD
mara-danda
23:01 11.02.2013.

da mu daju tisucu godina robije jos bi dobro prosao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije