Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadržan u angoli

Zatočeni hrvatski pomorac: Nemamo mogućnosti napustiti zemlju...

more
Foto: Reuters/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.06.2017.
u 18:55

Prema podacima iz Sindikata pomoraca, dvojici Riječana, prvom časniku palube Vanji Maričiću i zapovjedniku broda Dušku Jelači oduzeti su dokumenti te im je za vrijeme trajanja istrage zabranjeno napuštanje zemlje

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova priopćilo je da hrvatska diplomacija radi na slučaju hrvatskih pomoraca s broda "Suton Tide" koji su zadržani od ožujka u Angoli pod optužbom za krađu goriva, te da će im nastaviti pružati svu potrebnu konzularnu pomoć u cilju što skorijeg rješavanja njihova slučaja. 

"Hrvatski državljanin V.M. koji plovi na brodu MV 'Suton Tide', pod zastavom Vanuatua, obratio se e-mailom veleposlanstvu RH u Portugalu 27. ožujka, navodeći da je s hrvatskim državljaninom D. J. i cijelom posadom broda MV 'Suton Tide' raznih nacionalnosti zadržan u angolskoj luci Soyo te da su im oduzete putovnice", kaže se u priopćenju MVEP-a.

Optuženi za krađu goriva

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske ranije su izvijestili da se radi o pomorcima Vanji Maričiću i Dušku Jelači koji su već tri mjeseca prisilno zadržani u Angoli zbog navodne krađe goriva s broda "Sutton Tide" na kojemu su plovili, ocjenjujući da je riječ o optužbi bez argumenata. Sindikat je pritom optužio hrvatsku diplomaciju "koja na rješavanju sudbine dvojice svojih državljana nije učinila gotovo ništa".

- Mi smo već sad skoro tri mjeseca u pritvoru, nemamo mogućnosti napustiti zemlju. Od informacija što znamo, dva i pol mjeseca nismo imali nikakve točne i službene informacije od ikoga, nikakvi dokumenti nisu postojali. Zadnje što smo dobili prošli tjedan je bio poziv za sud - ispričao je za RTL Maričić.

"To je bilo prvi put da smo dobili potvrdu, službenu dokumentaciju, da smo pozvani na sud. Bili smo obaviješteni službeno. Prije toga nismo imali nikakve komunikacije sa policijom i našom kompanijom", tvrdi.

Prijeti im višegodišnja kazna zatvora

Kako su im rekli odvjetnici, postoji mogućnost da pomorci dobiju do osam godina zatvora ili novčanu kaznu koja do sada nije definirana, no, kako tvrdi, gornji iznos kazne bi mogao biti oko 600 tisuća dolara, a donji oko 100-200 tisuća dolara. 

Tvrdi da se vrlo jednostavno može dokazati da nisu skrivili ono što im se stavlja na teret. "Naš brod je radio 44 dana u Angoli. U ta 44 dana izvršen je pregled tankova tri puta - prvi put kad je došao brod, nakon mjesec dana i kad su nas skinuli s broda. Ta tri puta je izvršen detaljan pregled količine goriva u tankovima. To postoje službene zabilježeni zapisi", objašnjava za RTL. 

Hrvatska diplomacija prati slučaj

MVEP kaže da je veleposlanstvo u Lisabonu nakon primanja e-maila stupilo u kontakt s veleposlanstvom Angole u Portugalu te im od tada uputilo četiri diplomatske note, a da je odgovor stigao tek 7. lipnja. U njemu veleposlanstvo Angole izvješćuje da su dvojica hrvatskih državljana zadržani od 27. ožujka zbog sumnje u krijumčarenje i ilegalnu prodaju goriva te da slučaj vodi
Državno odvjetništvo pri odjelu kaznene istrage Soyo.

Veleposlanstvo RH je o slučaju obavijestilo i počasnu konzulicu RH u Angoli, Albino Assis Africano koja je u kontaktu s lokalnim vlastima te joj je obećano da će biti redovito izvještavana o navedenom slučaju, kaže MVEP.

Dodaje da je veleposlanstvo o slučaju obavijestilo i Delegaciju EU u Angoli "koja će sukladno svojim mogućnostima pomoći u njegovu rješavanju".

Veleposlanstvo je u kontaktu i s predstavnicima vlasnika broda, a u praćenje navedenog slučaja uključeni su i odvjetnik hrvatskog državljanina koji se obratio veleposlanstvu, Stožer za koordinaciju aktivnosti u slučajevima ugroze hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi pri MMPI RH te Sindikat pomoraca RH.

"Djelovanjem djelatnika veleposlanstva RH u Portugalu zajedno s kolegama iz veleposlanstava državljana koji su također zadržani, hrvatskim državljanima i njihovim kolegama vraćene su putovnice. Hrvatski državljani trenutno se nalaze na 'nadgledanoj slobodi', ne smiju napustiti teritorij Angole i obvezni su se jednom tjedno javiti nadležnom sudu do zaključenja postupka", kaže se u priopćenju.

Ministarstvo dodaje da je veleposlanstvo u Lisabonu u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima, "prema kojima se angolske vlasti odnose korektno, a predstavnik brodara i dalje im plaća smještaj i prehranu u hotelu, imaju lokalnog odvjetnika i prevoditelja na hrvatski jezik kao i zdravstvenu skrb".

MVEP putem Veleposlanstva RH u Portugalu i dalje će pružati svu potrebnu konzularnu pomoć hrvatskim državljanima u cilju njihove zaštite i što skorijeg rješavanja njihovog slučaja, dodaje se u priopćenju.

Komentara 7

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
19:40 13.06.2017.

Dakle "cijela posada broda MV 'Suton Tide' raznih nacionalnosti je zadržana u angolskoj luci Soyo" - tu je ipak, da se naslutiti, u igri nekaj više od naslova. Moze se naša diplomacija pretrgnuti, ako je cijela posada zatočena, to bu islo malo teže. Trdnja sdpesticida " jer vlada rh sa svojim predstavnicima u inozemstvu ne čine gotovo ništa, kako u članku i piše" nema veze s vezom.

Avatar aunick
aunick
10:15 14.06.2017.

U strojarskom dnevniku je upisana kolicina goriva kjeg su imali na dan uplovljenja u Angolu. To su imale i vlasti jer su po uplovljenju sondirale tankove. U strojarskom dnevniku se da iscitati koji strojevi su radili i koliko utrosili dan.. Ta potrosnja se odbije od onoga sto je doslu u Angolu i to bi trebalo da se nadsje kod sondiranja prije izlaska iz zemlje. Svaka druga manipulacija sa gorivom nebi mogla biti izvedena brez ukljucenosti upravitelja stroja. Ovo je sve skupa malo nejasno ali ce se dati ne tako tesko pouzdano utvrditi.

Avatar davcro
davcro
20:05 13.06.2017.

sljedeći puta prije krađe dvaput razmisliti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije