Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADOVI vs. RURALNI KRAJEVI

Podjela u Americi je sve veća: Biden nije vratio okruge koje je Obama osvajao

Joe Biden declared winner of the 2020 presidential election
Foto: zz/PA Images/PIXSELL
1/5
10.11.2020.
u 16:57

Kako piše The Atlantic, u Americi se događa polagana depolitizacija rase te brza politizacija mjesta života. Manjine, koje još uvijek naginju demokratima, nešto više nego prije podržavaju republikance.

Američku političku scenu sve više i ubrzanije zahvaća polarizacija i podjele, no Sjedinjene Države nisu podijeljene samo na bijelce i manjine, na muškarce i žene ili pak na bogate i siromašne. Glavna je os razdjelnica postala podjela na urbane glasače u velikim gradovima koji podržavaju Demokratsku stranku i, u ovogodišnjem slučaju, izabranog predsjednika Joea Bidena te na birače u ruralnim krajevima i manjim gradovima koji su glasali za republikance i Donalda Trumpa. Ta je razdjelnica sve snažnija kako prolazi vrijeme, i obje se stranke obraćaju većinom toj svojoj bazi, a što samo doprinosi polarizaciji.

Pobačaj, oružje, imigracija...

Na izborima održanima prije tjedan dana svi su najveći gradovi u zemlji podržali Joea Bidena. Tako je primjerice u Washington D.C.-ju osvojio 93% glasova, u Chicagu ima 82% podrške, jednako kao i u izbornom okrugu u kojem se nalazi Boston. Biden je jedva osvojio Michigan, za samo dva i pol posto glasova, ali je u najvećem gradu Detroitu dobio 94% birača. S druge strane, Trump je osvojio niz malih mjesta, vrlo brojnih okruga u kojima se nalazi po nekoliko tisuća ljudi. Zanimljivo, obojici je to pošlo za rukom i u državama koje se tradicionalno svrstavaju uz njihova protukandidata.

Trump je osvojio Teksas za šest postotnih poena, ali Biden je lagano dobio okruge u kojima se nalaze najveći gradovi u toj državi: u Dallasu ima 65% podrške, u Houstonu 55%, u glavnom gradu Austinu čak 71%. No, u sjevernim okruzima, gdje nema velikih gradova, Trump rijetko koji nosi s manje od 80%. Republikanac je osvojio i Floridu, ali Biden u Miamiju ima 53%. Biden je Kaliforniju osvojio s čak 30 postotnih poena prednosti, ali u nekim sjevernim okruzima te države Trump osvaja i 60-70% glasova. U spomenutom Michiganu Trump je osvojio čak 72 od 83 okruga, i svejedno izgubio jednu od ključnih država.

Trump je na vlast došao 2016. tako što je osvojio 200 okruga koje je 2008. i 2012. pridobio Barack Obama. Riječ je većinom o područjima u kojima živi američka radnička klasa. No, ove godine Biden nije te okruge u tri ključne države, Michiganu, Wisconsinu i Pennsylvaniji, vratio, već je povećao svoj broj birača u velikim gradovima, piše Washington Post i navodi Wisconsin kao primjer. Sve to potvrđuje da podjele na ruralnu i urbanu Ameriku rastu.

“Kako sam putovao kroz zemlju zbog svoje knjige ‘Na cesti u Trumpovoj Americi: Put u srce podijeljene zemlje’, naučio sam da se demokrate sve više vidi u raskoraku sa stanovnicima ruralne i industrijske Amerike zbog njihove pozicije u kulturnim pitanjima”, pisao je u svojoj analizi za Fox News Daniel Allott u listopadu, i kao primjer tih pitanja naveo je pobačaj, oružje, brak, religiju i imigraciju. Današnja Republikanska stranka sliči onome što je Demokratska stranka bila prije 30 godina, rekao mu je jedan stanovnik Iowe.

Birači ruralne Amerike, malih gradova, također su se zgrozili zbog nemira koji su pokrenuti u velikim gradovima na marginama antirasističkih prosvjeda u velikim gradovima tijekom ljeta. Zbog svega toga podrška je za republikance raspršena diljem zemlje, dok se za demokrate koncentrira u velikim gradovima. Hillary Clinton 2016. osvojila je samo 16% okruga, ali je svejedno dobila tri milijuna više birača od Trumpa. Snažna podrška koju demokrati imaju u velikim gradovima omogućila im je da dobiju veći ukupan broj glasova u odnosu na republikance na svim izborima od 1992., s izuzetkom 2004. godine.

Politizacija mjesta života

Živjeti u velikom gradu praktički bez iznimke znači biti liberal ili barem glasati za kandidata Demokratske stranke, a u manjim gradovima birači se ponose da su oni najbolji čuvari američke tradicije i načina života. Zanimljivo, obje stranke vjeruju da trendovi idu njima u korist: republikanci su na izborima zbog dobrih rezultata izbora za Kongres vidjeli poraz krajnje lijevih politika demokrata. Demokrati pak smatraju da će zbog demografskih promjena i sve veće raznolikosti društva dugoročno profitirati.

Kako piše The Atlantic, u Americi se događa polagana depolitizacija rase te brza politizacija mjesta života. Manjine, koje još uvijek naginju demokratima, nešto više nego prije podržavaju republikance. No, sve je više naznaka da je zamalo dovoljno pogledati gdje tko živi pa da se zna za koga će glasati. A ako su većina susjeda u ulici, četvrti te na kraju i gradu birači iste stranke, polarizacija bi mogla samo rasti.

VIDEO: Trump i Melania napali medije: “Kako je moguće da jadni mediji proglase tko je pobjednik?”

Ključne riječi

Komentara 64

Avatar HDZ.LPG.bojna
HDZ.LPG.bojna
17:06 10.11.2020.

Dva SAD-a: Zivi za Trumpa, mrtvi za Bidena

DC
DC
17:32 10.11.2020.

Zasto se Demokrati i Biden toliko boje prebrojavanja i istraga ako je sve bilo po zakonu i transparentno?

DC
DC
17:35 10.11.2020.

Zasto Aljaska i Sjeverna Karolina nisu jos date Trumpu? U obje vodi s nedostiznom razlikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije