Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb Crafts Shop

Dućan u Ilici kao pomoć zagrebačkim obrtima

zagreb crafts shop
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/5
26.09.2019.
u 10:22

Na policama Zagreb Crafts Shopa smjestilo se više od tisuću rukotvorina 30-ak obrtnika iz Zagreba i okolice. Prva je to takva trgovina otvorena u metropoli i jedina u zemlji

Na prostoru od 35 četvornih metara, u prolazu Obrtničke komore u zagrebačkoj se Ilici smjestio Zagreb Crafts Shop, prva trgovina u metropoli koja na jednom mjestu nudi više od tisuću unikatnih rukotvorina 30-ak lokalnih obrtnika. Ručno rađene lutkice punjene lavandom, licitarska srca, šareni privjesci, magneti s motivima metropole, šivane bilježnice, čaše za rakiju, svjećnjaci, etno nakit, torbe i novčanici, autohtona vina, pa i ručno oslikana svilena odjeća tek su dio ponude, pa se slobodno može reći da se u ovoj živopisnoj trgovini može naći baš sve, “od igle do lokomotive”.

Na jednoj od polica smjestilo se i “vinsko ogledalo” koje svim ljubiteljima dobre kapljice ono daje jasnu uputu: “Prije svakog gemišta provjeri svoj odraz – ako se vidiš jasno, nastavi s gemištom”. A svoje je proizvode, među kojima su i čokolade, svjećnjaci, sapuni i majice s motivima metropole te kišobrani, izložila i dizajnerica Đurđica Vorkapić, osnivačica brendova Hippy Garden te sestrinskog From Croatia With Love. Dobitnica je priznanja za ženu obrtnicu grada Zagreba koju dodjeljuje Obrtnička komora Zagreb, njezini su suveniri proglašeni jednim od deset najboljih u zemlji, a pridruživanje ovome projektu, kaže, bio je prirodan nastavak njezinih aktivnosti.

– Ovo je hvalevrijedan projekt, koji ističe i promovira trud zagrebačkih obrtnika. Sve što se nalazi na ovim policama djelo je domaćih ljudi, koji su uložili velik trud da kreiraju nešto originalno vlasittim rukama. Ovakvih bi trgovina svakako trebalo biti više – kazala je Đurđica Vorkapić. Slaže se s njom i Marina Žuljević, vlasnica obrta Olin u kojemu nastaju cvjetne dekoracije “Timeless by Marina”. U Zagreb Crafts Shopu mogu se naći njezini vjenčani buketi i aranžmani, a svaku laticu, objašnjava, šiva ručno. Tu su i cvjetovi sa zagrebačkim grbom, ali i nakit, gumice za kosu, broševi, kopče, privjesci... U svaki od proizvoda, objašnjava, ulaže puno vremena i truda. Marina Žuljević zaposlena je u struci kao inžinjerka grafičke tehnologije, a cvjetnim se dekoracijama počela baviti iz hobija, koji je malo po malo dignula na ozbiljniji nivo.

– Izrađivala sam za svoj “gušt”, a ove sam godine odlučila otići korak dalje i otvoriti vlastiti obrt. Sve sam proizvodila kod kuće, a kupci su za mene i ono što radim najčešće saznavali putem preporuka. Zagreb Crafts Shop izvrsna je prilika da ljudima pokažem ono u što sam uložila dio sebe - kazala je M. Žuljević.

A Zagreb Crafts Shop namijenjen je upravo lokalnim obrtnicima koji si ne mogu priuštiti vlastiti poslovni prostor, ističe predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

– Nakon što smo više od dvije godine proizvode 140-ak obrtnika iz Zagreba i županije promovirali putem istoimene digitalne platforme, odlučili smo da je vrijeme i za “materijaliziranu” verziju. Željeli smo obrtnicima iz Zagreba i županije omogućiti priliku za dodatnom promocijom njihovih rukotvorina, a ujedno promovirati obrtništvo u cijelosti – kazao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

Sve što se nalazi na policama ove trgovine autohtoni je domaći proizvod, ručno izrađen s puno truda i ljubavi, što je izvrsna prilika za promociju naših ljepota, ali i obrtnika među sve brojnijim turistima u Zagrebu, istaknuo je predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar.

– Cilj Zagreb Crafts Shopa je promocija tradicijskih umjetničkih proizvoda naših “lokalaca”. Osim toga, metropola je sve popularnija destinacija među turistima iz cijelog svijeta, a svatko tko kući ponese nešto odavde može biti siguran da je sa sobom odnio “dašak Zagreba”. Naravno, želimo zagrebačke obrtnike i njihove proizvode predstaviti i domaćim ljudima, a ovdje će sigurno svatko naći nešto za sebe – govori A. Trojnar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije