Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problematični eseji
Povratak na članak

Državna matura: Sve nepismeniji, tek 103 učenika za čistu peticu

I ovogodišnji eseji dokazali da je svaka nova generacija nepismenija od prošle

Komentari 115

OB
-obrisani-
09:39 09.06.2011.

heheheheehe to su oni buduci \"strucnjaci i politicari\" koji ce vuci hrvatsku\" ali u nazad hehehehehehe

VL
OB
-obrisani-
11:23 09.06.2011.

tko vodi....obrazovanje....prosvjetu....školstvo......TKO ??? . neko pametan....ili.....HDZ.????...............Prema tome....ZNA SE...

VL
RA
rashomon
13:34 09.06.2011.

a kada dijete iz eseja od jednog ocjenjivača dobije 26 a od drugog 37 bodova kako će ocijeniti treći ocjenjivač????????????

VL
Avatar Dančo
Dančo
20:41 09.06.2011.

maksimalni broj bodova na eseju je bio 80 a ne 40 kak piše u članku

VL
Avatar alien79
alien79
09:09 09.06.2011.

To je u biti i cilj vladajućih struktura, odgajati neznalice i nepismenjakoviće da bi se oni mogli nesmetano održavati na vlasti pljačkajući i porobljavajući OVCE. Nije ni čudo kakva nam je država i kud idemo, mladež nam se opija uz cajke, nema odgoja, nema poštovanja, nikakvih vrijednosti.

VL
BG
bijesna glista
09:17 09.06.2011.

Hm Kakva nam je situacija u zemlji, znanje im je samo teret. Za dilat drogu, orobit banku ili poštu, muljnut firmu, ukrast auto, skupljat socijalu i ostale općeprihvačene poslove u hrvata, ne trebaju ti eseji i slične gluposti. I mladii su to shvatitli. Kad si glup i urokan, život ti je ljubičast i pušiš sve političke fore u isčekivanju boljeg života, EU blagostanja i Godota, naravno.

VL
NO
normalac
09:18 09.06.2011.

Više od toga zabrinjava činjenica da nam gimnazija ima informatiku samo 1 godinu! Ostalo je izborna informatika koju učenici pod pritiskom državne mature sve manje biraju. Moraju se pripremati za matematiku i hrvatski jezik. Nama završavaju đaci skoro pa informatički nepismeni i to će biti velik problem. Živimo u 21. stoljeću, informacijskom dobu, svijetu koji počiva na računalima, a u svoju djecu ne pripremamo za to. Primjerice, tradicionalni predmeti poput recimo povijesti uče se 4 godine! Mi danas svoju djecu pripremamo za prošlost, a ne budućnost. Smatram to daleko većim problemom. I svi se samo čudimo nad sve poraznijim statistikama svaki dan.

VL
OB
-obrisani-
09:19 09.06.2011.

alien79...vec je tvoja generacija 79(ako jesi) bila debelo u minusu u usporedbi sa npr mojom...iz tvoga upisa vidi se da si poremecen...Nikome ne moze biti cilj odgajati neznalice i nepismenjakovice i sama tvoja teorija je teorija sitnozubog kretena...

VL
OB
-obrisani-
09:22 09.06.2011.

Pismeni su nam i novinari a pogotovo forumasi...Kad im kazes da se ime naroda pise velikim slovom oni odgovore da mogu kako hoce jer su na forumu ...bit ce gadno kad ti nepismeni dodu na vlast..bit ce gadno kad dode smjena generacija...a ne obratno kako to mnogi vole tvrditi...

VL
Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
09:27 09.06.2011.

pa normalno je da su slijedeće generacije gluplje kad su od glupljih roditelja napravljeni i od glupljih učitelja učeni.iz svake generacije najpametniji odu van i tako se konstantno vrši negativna selekcija.nažalost.

VL
LI
liburnik
09:33 09.06.2011.

@Normalac, Historia est magistra vite, slazem sa tobom o manjkavom obrazovanji iz informatike - nazalost nece svi postati programeri - a oni koji postanu uglavnom to nauce sami . Sto se tice povijesti tu nisi u pravu - bez njezinogog razumijevanja i pravilnog vrednovanja tesko da mozemo razumijeti buducnost. Samo znaje bilo koje vrste je ustavri sistematizirana povijest .

VL
OB
-obrisani-
09:37 09.06.2011.

heheheheehe prijes am pisao a sad ovaj tekst to dokazuje da : van izlaze skolovani mamlazi, kak bi rekel tetec z gruntovcani ajnc A klase hehehehehehehe

VL
PA
patuljčica..
09:38 09.06.2011.

Naravno. Blagajnice u trgovačkim centrima, konobari i nosači golf palica ne trebaju ne znam kakvo obrazovanje da bi radili svoj posao. A neobrazovanim ljudima lakše se manipulira.

VL
LI
liburnik
09:41 09.06.2011.

Ma dajte ljudi uozbiljite se,nisu djeca gluplja nego su skolski programi losi. Od 1950-tih na oovamo ljudsko se znaje povecalo za onoliko koliko se je znalo do 1950-tih. Mi djecujos uvijek \"zatrpavamo\" kojekakvim podacima tipa kolika je udaljenost izmedju Rijeke i Karlobaga (to je \"ugledni\" gimnazijski profesor iz zemljopisa pitao moju kcer a propustio je lekciju o kretanju Zemlje oko Sunca koja je najbitnija za shvacanje klimatologije i uvjeta zivota na nasem planetu ) Dalje matematika , djeci se odredjeni koncept objasni na najjednostavnijem zadatku da bi se na ispitu dao najtezi moguci zadatak koji pokriva to podrucje. itd..

VL
PA
patuljčica..
09:44 09.06.2011.

crvenimak Što te konkretno smeta u ovom mok vrlo kratkom postu? Odnosno, zar zaista misliš da blagajnice u trgovačkim centrima, konobari i nosači golf palica trebaju znati povijest, zemljopis, a od matematike ne trebaju znati niti računati, kase im sveve izračunaju čak i koliko novaca trebaju vratiti kupcu. Dakle, trebaju znati brojati. Da je neznalimaca lakše maniupulirati valjda ti ne treba objašnjavati? Dakle, što je krivo?

VL
Avatar Robinzon
Robinzon
09:47 09.06.2011.

Standardna pismenost bit će sve upitnija.Kada čovijek sluša kako se taj mladi svijet izražava, dođe mu da zaplače.Još je žalosnije kada slušam zvanične spikere i profesionalne novinare. Po dalmatinskom naglasku lako je zaključiti kako je većina TV voditelja i \"spikera\" sa dalmatinskog govornog područja.

VL
OB
-obrisani-
09:47 09.06.2011.

patuljcica se je krivo do temelja kaj si napisala, samo jadem ekstra mamlaz moze napisat to kaj si ti napisla, pa onda nije ni treba skola, onda mozete doma po tvojem zivjet ko muslimanke u afganistanu, iranu, iraku-netreba skola, a pogledaj mamlaz jaden indoneziju gdje su isto muslimani kud su otisli, imaju preko 50% mladih sa fakultetom a ti velis- yebes skolu: blagajnicarke, konobariri, tvornicki radniki, domacice, poljoprivrednici i ostali ne treba im skola, fujjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

VL
TI
timemachine
09:48 09.06.2011.

Ovakav je senzacionalistički naslov krajnje neprikladan za novine u kojima nerijetko osvanu rečenice bez predikata. Nadalje, eseji nisu samo stvar pismenosti, već postoje smjernice koje opisuju očekivane odgovore. Tj., i onaj najpismeniji treba u zadanom broju riječi napisati sve što se od njega očekuje ili gubi bodove. Da mi je vidjeti kako bi se drugi snašli na takvom testu! A da ne spominjemo da se mnogo mladih buni na način ocjenjivanja jer se navodno ocjene dvaju ocjenjivača razlikuju za po 50%.

VL
OB
-obrisani-
09:50 09.06.2011.

robinzon-vv cemu je problem kad velis \"kako se izrazavaju\", da si vani onda bi znao da vani i na tv spikeri govore dijalektom kak se govori u toj drzavi, republici ili kak vec ko to zove, pisu knjizevni a govore dijalektom

VL
EZ
ezelic
15:25 09.06.2011.

Kolko uče tolko i znaju........................

VL
« 1 2 3 4 5 6 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.