Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upravljanje imovinom

Država ima 900 stanova za azilante, u 4000 stanova su zaštićeni najmoprimci...

azilanti
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
26.12.2016.
u 23:27

Dio stanova, njih 105, prodano je 2015. i 2016. za 14 milijuna kuna

Hrvatska u vlasništvu ima ukupno 5765 stanova, koji se nalaze u gotovo svim gradovima, kojima upravljaju Ministarstvo državne imovine te Državne nekretnine d.o.o. No u oko 4000 stanova su zaštićeni najmoprimci, građani koji ih koriste u službene svrhe ili plaćaju za njih povoljan ekonomski najam, zatim osobe koje te stanove bespravno koriste...

No ne može se reći da se država može okoristiti od iznajmljivanja stanova jer, kako su nam odgovorili iz Ministarstva državne imovine, iznos mjesečne najmnine i naknade za državne stanove iznosi tek oko 1,2 milijuna kuna. Dio državnih stanova prodan je 2015. i 2016. (ukupno 105 stanova), na njima je država uprihodila samo 14 milijuna kuna. Ti stanovi za koje je bilo ukupno zabilježeno 911 zahtjeva ponuđeni su u otkup odlukom Vlade iz studenog 2013. najmoprimcima i članovima njihovih užih obitelji po povoljnim uvjetima. Prosječna cijena prodanih državnih stanova ove godine i lani iznosila je samo 650 eura po kvadratnom metru. Iz Ministarstva državne imovine napominju da dijelom stanova u vlasništvu države upravljaju i druga ministarstva te Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Kad je riječ davanju u najam građanima državnih stanova, Državne nekretnine d.o.o su kroz 13 javnih natječaja građanima u najam ponudile oko 200 stanova, i to po najmanjoj postignutoj cijeni od 15,07 kuna po kvadratu, a najviša je bila 196,73 kune po kvadratnom metru.

S obzirom na povoljnu cijenu, ne čudi što je na posljednjem natječaju za najam 20 državnih stanova pristiglo više od 300 ponuda. I dalje će se, kažu nam iz Ministarstva državne imovine, javnim natječajima građanima nuditi državni stanovi u najam. Iako je u vlasništvu države trenutačno praznih 919 stanova, Ministarstvo državne imovine većinu tih stanova ponudilo je Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje za smještaj azilanata. Na upit namjeravaju li državne stanove ponuditi u najam mladima u ovoj zemlji iz Ministarstva državne imovine odgovoreno nam je da imaju mali broj stanova za takve potrebe, a u skladu s propisima državni stanovi se moraju nuditi u najam putem natječaja svim zainteresiranim građanima. Ali kad bi se razmatrala opcija da mladi dobiju prioritet, to bi, kažu u Ministarstvu državne imovine, zahtijevalo izmjenu propisa i (ili) suradnju s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

>> Armenka iz Sirije koja zna razliku između 'č' i 'ć'

Komentara 8

Avatar babas
babas
01:02 27.12.2016.

Mlade Hrvate prisiljavaju na emigriranje,a stanove dijele politički podobnima i Afrikancima-Azijatima.

BA
babanko
09:39 27.12.2016.

Država tj.oni koji je vode..to su KRVNICI hrvatskog naroda.

DU
Deleted user
11:06 27.12.2016.

I ovih 4000 treba izbaciti van i naseliti emigrante. Treba pokazati humanost, nije valjda da vam treba dodatni poticaj nogom iz Brisela...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije