Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTJERALI PRAVDU

Država Emi napokon osigurala pripadajuću osobnu invalidninu

kuzle
Michael Palijan / VLM
19.10.2011.
u 19:50

Roditelji Kuzle nadaju se da će do Emina polaska u školu od invalidnine uspjeti prikupiti oko 100.000 kuna koliko je potrebno za funkcionalnu protezu.

Nakon trogodišnje borbe s državnom administracijom daruvarska obitelj Kuzle napokon se uspjela izboriti za osobnu invalidninu 4,5-godišnjoj kćeri Emi, koja je rođena bez lijeve podlaktice.

Naime, iako mnoga druga djeca s istim problemom u Hrvatskoj bez problema dobivaju pripadajuću osobnu invalidninu u iznosu od 1250 kuna mjesečno, komisija daruvarskoga Centra za socijalnu skrb nekoliko je puta obitelji Kuzle davala odbijenice s objašnjenjem da njihova kći nema pravo na naknadu.

– Od početka smo tvrdili da smo u pravu i nismo posustajali sa žalbama.

Naime, tvrdili smo da postojeća komisija nije relevantna jer u njoj nisu bili specijalisti pa smo tražili da kćer pregleda defektolog i fizijatar – kaže Berislav Kuzle, otac malene Eme. Tako je obitelji nakon posljednje žalbe pružena mogućnost da ta dva specijalista pregledaju njegovu kćer te je defektolog za tjelesna oštećenja u Bjelovaru u nalazu izričito ustvrdio da dijete treba dobivati osobnu invalidninu. Njegovo je mišljenje komisija Centra uvažila.

Roditelji su već ranije tvrdili da nisu pohlepni za novcem, već jednostavno žele da njihova kći, koja se zbog urođenog nedostatka izrazito teško sama odijeva, održava osobnu higijenu i teško obavlja i neke druge aktivnosti, dobije što joj pripada.

Berislav i Tanja Kuzle sada se nadaju da će od invalidnine, zajedno sa zaostacima za proteklih godinu i pol, do polaska kćeri u školu uspjeti prikupiti oko 100.000 kuna koliko je potrebno za funkcionalnu protezu koja bi Emi i te kako pomogla za razliku od estetske kakvom se sada služi. Potvrdu da je doneseno pozitivno rješenje za Emu Kuzle dao nam je i ravnatelj Centra Zvonko Kovačić.

>>Trogodišnjakinji bez ruke država ne da invalidsku naknadu

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar oprosnica-za-kriminalce
oprosnica-za-kriminalce
21:04 19.10.2011.

baš, zašto to ne bi bilo u redu jer i jedno i drugo dijete su invalidi i treba im ta novčana pomoć E sad, da li je u redu da dobiju tako malo dok se sanaderove kćeri vucaraju i j.....vajuu po kojekakvim party-ima i troše milijune koje je stari pokrao od vlastitog naroda, to je već jedna sasvim druga priča.

DU
Deleted user
01:10 20.10.2011.

Kada vidim ovakvo dijete, nije mi ni sekunde žao što će se iz moje plaće izdvajati za to dijete. To nije šteta nikome. Šteta je kada se iz moje plaće uzima za saborske mirovine.

BA
baš
20:07 19.10.2011.

Uz svo razumijevanje obitelji i problema, po važećim propisima Ema nema pravo na osobnu invalidninu. Sasvim druga priča je jesu li propisi koji reguliraju ovu materiju u redu. Ovdje se radi o popuštanju pod pristiskom. Javnost je sklona vršiti pritisak na ljude koji rade svoj posao bez obzira na to je li ispunjen zakonski uvjet (ili podzakonski) ili nije. Ministarstva inako donose nelogične odluke. S jedne strane viču kako treba nešto raditi kako treba, a kada se to roadi onda u najbolju ruku šute i ne štite svoje ljude. Po poropisima Ema ima sada pravo na osobnu invalidninu do kraja života, osim u slučaju ostvarenja prihoda. Svakako da je dobro da je dobila invalidninu i da se može pomoći s tim iznosom novaca ali taj iznos bi dobilo i dijete s cerebralnom paralizom u kolicima, Je li to isto? Možda bi smo trebali razmisliti kako skrbimo o osobama koje imaju dodatne potrebe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije