Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra namjera, ali..

Država dužnicima nudi nagodbu, no uvjete ne ispunjava nitko!

'dogovor'
''
23.04.2011.
u 12:00

Uvjeti: da su dugovi posljedica krize, da od listopada 2008. nisu isplaćivali dobit te da u 2011. redovito plaćaju porez?!

Dobra namjera Vlade da dužnicima omogući otplatu poreznog duga na više rata zapela je već na prvom koraku.

Zapeli na početku

U srijedu je stupio na snagu novi Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga, ali tvrtke koje su pokušale skupiti potrebnu dokumentaciju i ući u nagodbu s državom zapele su već na prvoj stepenici. Država se odlučila nagoditi samo s tvrtkama čiji su porezni dugovi posljedica gospodarske krize te u razdoblju od 1. listopada 2008. nisu isplaćivale dividende i dobit. Ključni uvjet za nagodbu je taj da tvrtka dužnik redovito plaća svoje porezne obveze u 2011. godini!

Porezni stručnjaci koji su tijekom četvrtka i petka pokušali prikupiti 'papire' za predaju zahtjeva tvrde da je ta odredba kontradiktorna te da nikome ne omogućuje da se nagodi. Osnovno je porezno pravilo u odnosu s državom da se novi dug može platiti samo ako se podmiri stari. Time se štiti položaj vjerovnika i sprečava preskakanje plaćanja obveza. Čak i ako su imale neke porezne uplate tijekom 2011. tvrtke ne mogu dokazati da su time platile ovogodišnje porezne obveze jer su one automatski išle na otplatu starog duga, prema vremenskom redoslijedu.

Kada se donosio zakon, Vlada ga je opravdala potrebom da olakša poziciju dužnika. U dvije godine neplaćeni računi tvrtki su se udvostručili, deseci tisuća tvrtki u blokadi su i zapravo malo tko kome plaća na vrijeme. Vlada se sa svoje strane odlučila na popuštanje pritiska prema dužnicima, ali sročenim zakonskim rješenjima onemogućila je provedbu zakona, što, nadati se, ipak nije bio cilj. U poreznoj upravi jučer se radilo do 13 sati tako da nismo mogli dobiti tumačenje i interpretaciju zakona. Tvrtkama je dana mogućnost da zatraže nagodbu idućih 90 dana, tako da se svaka nedorečenost stigne ispraviti.

30 rata i 8% kamata

Činjenica je, međutim, da Vlada nije objavila kolika su ukupna porezna potraživanja države od tvrtki, a kolika su potraživanja novijeg datuma i rezultat gospodarske krize. Esdepeovac Slavko Linić procjenjuje da je riječ o iznosu od 13 milijardi kuna – što je desetina vrijednosti državnog proračuna.

Vladin najnoviji zakon nudi obročnu otplatu poreznog duga na 30 rata i uz približno 8 posto kamata na dug, što je poboljšanje u odnosu na staro rješenje iz Općeg poreznog zakona koji dopušta otplatu duga na 10 rata i uz previsokih 14 posto kamata.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
14:19 23.04.2011.

dužnicima oduzeti svu imovinu i ono obiteljsku,a državni činovnici koji su trebali prije zatvoriti poslovanje gibitničkih firmi dati otkaz momentalni

TI
tintilinic100
15:43 23.04.2011.

Ne razumijem kako država uopće dopušta otplatu na kredit i slično. Ljudi moji, ovi imaju firme, voze dobre aute, varaju državu na svakom računu, izdaju svaki drugi račun, i ne plačaju svoje obaveze, i mi im još dajemo mogučnost da plate na kredit???? Pa gdje to ima. Ako porez nije plačen, ima da se sjedne na privatnu imovinu i izvrši momentalna ovrha. Neka zatvore firmu ali nedopustivo je varanje države.

Avatar @veNLO
@veNLO
13:12 23.04.2011.

Povlačenje novca iz optjecaja, bilo gomilanjem na računima onih koji ostvaruju profit, bilo plaćanjem roba iz uvoza, bilo mjerama HNB - zakonito dovodi do ovoga - neplaćanja na svim razinama. Glavni uzrok ove krize je u monetarnoj sferi i tiskanjuu novca kao dug. Tamo je i glavno rješenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije