Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon izbora

Austrija dobila novi parlament s dva gradišćanska Hrvata

austrija (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.10.2013.
u 14:46

Od 183 zastupnička mjesta u parlamentu, SPÖ drži 52, ÖVP 47, FPÖ 40, Zeleni 24, TS 10 od čega jedan mandat drži bivša direktorica austrijskog radija i televizije ORF Monika Lindner

U Beču je u utorak održana konstituirajuća sjednica novog parlamenta. Na početku sjednice svečano su prisegnula 183 zastupnika šest parlamentarnih stranaka, čime je službeno započeo novi petogodišnji mandat saveznog Nacionalnog vijeća, kojem je to 25. saziv.

Prvi puta nakon Drugog svjetskog rata zastupnički mandati podijeljeni su između šest parlamentarnih stranaka: Socijaldemokratske (SPÖ), Narodne stranke (ÖVP), krajnje desne Slobodarske (FPÖ), Zelenih, Teama austro-kanadskog milijardera Franka Stronacha (TS) i Neosa, a povijesna je i do sada „najmršavija“ parlamentarna većina od 99 mandata dviju desetljećima najjačih austrijskih stranaka SPÖ-a i ÖVP-a.

Od 183 zastupnička mjesta u parlamentu, SPÖ drži 52, ÖVP 47, FPÖ 40, Zeleni 24, TS 10 od čega jedan mandat drži bivša direktorica austrijskog radija i televizije ORF Monika Lindner u svojstvu „divlje“ zastupnice obzirom da je istupila iz Stronachovog tima, ali mu nije htjela vratiti svoj mandat na raspolaganje te Neos 9.

Nakon prisege, austrijski su parlamentarci, među kojima je trećina novih, tajnim glasanjem izabrali za novu predsjednicu parlamenta socijaldemokratkinju Barbaru Prammer, koja je i do sada obnašala tu dužnost. Prammer je parlamentarcima zaželjela „svako dobro“ i „mnogo uspjeha“.

Za drugog i trećeg predsjednika parlamenta izabrani su narodnjak Karlheinz Kopf i slobodnjak Norbert Hofer.

U novom sazivu parlamenta su i dva gradišćanska Hrvata, narodnjak i dosadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva, okoliša i vodnog gospodarstva Nikolaus Berlakovich i socijaldemokrat i bivši ministar obrane i sporta, a potom voditelj saveznih poslova SPÖ-a Norbert Darabos.

Konstituirajućoj sjednici novog parlamenta bio je nazočan i austrijski predsjednik Heinz Fischer.

 >> Socijaldemokrati pobijedili u Austriji, ali slave i krajnji desničari

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije