Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODZEMNI MISTERIJ

Drevni šumski svijet otkriven 180 metara ispod zemlje: Izgleda kao nešto iz fantastičnog filma

CHINA-GUANGXI-LEYE-GEOPARK (CN)
Foto: Cao Yiming/XINHUA
1/5
25.08.2023.
u 11:02

Istraživači su rekli da bi primitivna šuma mogla biti dom dosad neidentificiranih biljnih i životinjskih vrsta

Ogroman drevni šumski svijet otkriven je 180 metara pod zemljom u velikom ponoru u Kini. Na podzemni misterij u kineskom 'Geoparku' naletio je tim znanstvenika za istraživanje špilja u svibnju prošle godine, piše Daily Mail. Fenomen je u Kini poznat i kao 'tiankeng' ili 'rajske jame'. UNESCO-ov globalni geopark Leye Fengshan, u kojem je pronađena vrtača nalazi se u autonomnoj regiji Guangxi Zhuang u  jugozapadnoj Kini. 

Geopark je opisan na web stranici UNESCO-a kao 'prvenstveno sedimentan s više od 60% 3000 m debelih devonskih do permskih karbonatnih stijena'. Poznat je po tome što je "područje špilja i najdužeg prirodnog mosta na svijetu". Istraživači su rekli da bi primitivna šuma mogla biti dom dosad neidentificiranih biljnih i životinjskih vrsta, no divovske vrtače nisu neuobičajene za ovakva područja u Kini.

Državna novinska agencija kineske vlade, Xinhua, objavila je službeno izvješće u kojem stoji da je novim otkrićem broj vrtača u zemlji porastao na 30. Zhang Yuanhai, viši inženjer na Institutu za geologiju krša Kineskog geološkog instituta, također je za Xinhuu rekao da nalazište ima 'dobro očuvanu primitivnu šumu na dnu' i tri špilje u zidovima. Dodali su da je vrtača duga 306 m, široka 150 m i duboka 192 m, a obujam joj prelazi 5 milijuna kubičnih metara, što znači da se službeno može kategorizirati kao velika vrtača.

CHINA-GUANGXI-LEYE-GEOPARK (CN) (200419) -- LEYE, April 19, 2020 (Xinhua) -- Aerial Photo taken on April 19, 2020 shows a Tiankeng, or giant karst sinkhole, at Leye-Fengshan Global Geopark, south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region. The Leye-Fengshan Geopark was added to the UNESCO's Global Geopark List in 2010. The geopark contains large subterranean rivers, natural bridges and extensive cave systems. (Xinhua/Cao Yiming) Cao Yiming Photo: XINHUA/PIXSELL
Foto: Cao Yiming/XINHUA

VEZANI ČLANCI: 

Chen Lixin, vođa tima špiljske ekspedicije Guangxi 702, rekao je da gusta sjena biljaka doseže do ramena i rekao je da su drevna stabla koja rastu na dnu visoka gotovo 40 metara. Špiljsku ekspediciju dovršio je tim koji se spustio užetom više od 100 metara i 'pješačio nekoliko sati kako bi došao do dna jame.' Krajolik u Geoparku je krško područje, što znači da se sastoji od vapnenca.

Vrtače obično nastaju otapanjem stijenske podloge podzemnom vodom i česte su na tom području. Međutim, jedinstvena šuma pronađena na dnu je neobična - izgleda kao nešto iz fantastičnog filma. Šuma je mogla rasti zahvaljujući obliku rupe, dopuštajući dovoljno svjetla da uđe dok je još uvijek bila duboka.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar lola lola
lola lola
02:21 26.08.2023.

Da, ima nesto slicno u Ohiju, zove se Old man's cave. Dakle, kao neka duboka otvorena rupa u zemlji u kojoj je vodopad I na golim stijenama dolje raste drvece. Nesto skroz neobicno I za tropsko podrucje a kamoli Ohio. I apsolutno predivno, kao iz neke fantazije.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:00 25.08.2023.

Ima ih 2 milijarde, rekao bi čovjek - nema tu više ništa skriveno, nije to Sibir, ali evo. Samo otkud ovi putevi okolo? A i kuća se vidi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije