Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KANDIDAT DOMOVINSKOG POKRETA

Drele kreće u bitku za župana Krapinsko-zagorske: U Zagorju želim zelenu i digitalnu industriju

Davor Dretar Drele
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
18.02.2021.
u 19:30

Govoreći potom o programu iznio je svoju viziju Zagorja, vjerujući da će je imati priliku i ostvariti. Navodeći i važnost razbijanja duopola HDZ-SDP

Saborski zastupnik Davor Dretar Drele bit će kandidat Domovinskog pokreta za župana Krapinsko-zagorske županije, a svoju će kandidaturu predstaviti danas. 

– Prije sedam mjeseci došao sam kao zastupnik u Sabor, radim tamo i kako sam prolazio kroz procese brzinskog političkog školovanja shvatio sam da nam je neophodna jedna radikalna i kvalitetna promjena na razini cijele države. Svi smo svjesni da nitko nije zadovoljan kako se vodi naša zemlja, osim možda vladajućih i Andreja Plenkovića. A kako sam, iako rođen u Zagrebu, skoro cijelo djetinjstvo, svake ferije, provodio kod baka i djedova u Zagorju, u maminom selu Maloj Ertenji i tatinoj Bednji, smatram se Zagorcem i zato sad želim što više pomoći tom kraju – otkrio nam je Dretar danas razloge svoje kandidature za krapinsko-zagorskog župana. 

Govoreći potom o programu iznio je svoju viziju Zagorja, vjerujući da će je imati priliku i ostvariti. Navodeći i važnost razbijanja duopola HDZ-SDP, dviju stranaka koje se svako malo smjenjuju na vlasti i tako “desetljećima lijepo žive u simbiozi, što kao posljedicu ima to da je cijelo vrijeme zapravo sve isto”, Dretar za Zagorje, kako sam reče, nudi ozbiljan politički, gospodarski i kulturni program te poziva Zagorce da se izbore kako bi mogli živjeti u lijepom, čistom i bogatom Zagorju.  

– Zalagat ću se za moderne, zelene digitalne tehnologije. Ne želim u Zagorju tešku zagađivačku industriju. Ne želim tvornice koje će onečistiti zemlju, vodu i zrak. Želim čiste industrije, razvoj tehnologija budućnosti kroz ulaganja u informatičke znanosti i uz njih vezanu svu prateću industriju. Ne želim elektrane na ugljen ili naftu. Želim korištenje zagorskih termalnih izvora, kojih imamo u izobilju, za proizvodnju ekološki čiste električne energije i za grijanje gradova, općina i poljoprivrednih postojenja, kao što su staklenici, plastenici. Zagorje je poljoprivredni kraj, ali nikada neće biti regija velike poljoprivrede kao Slavonija jer nemamo takvu konfiguraciju terena. Želim da zagorska poljoprivreda bude uklopljenja u Zeleni plan Zagorja koji podrazumijeva da je Zagorje samodostatno u proizvodnji hrane te da s tom hranom snabdjeva lokalne potrošače. Da zagorski seljak koji uzgraja rajčicu, papriku, mrkvu, salatu, pajceke i pure sve to prodaje u lokalnim hotelima, termalnim lječilištima i kongresnim centrima u koje ću također ulagati. Mi moramo biti butik-regija, kao što je Istra. Imamo vrhunske proizvode koje treba plasirati kroz vrhunsku turističku ponudu te onda na kraju dobiti i vrhunski zadovoljnog gosta koji će se vratiti i u goste nam poslati još nekoga – naveo je Dretar dodajući da na isti način u razvoj Zagorja treba uključiti i zagorske vinare. 

– Trebamo postići samodostatnost. Želim promijeniti taj izuzatno negativni utjecaj stranih i domaćih interesnih lobija. Lakše je uvesti stranu robu, mrkvu, celer i peršin iz neke druge zemlje. Država će uzeti PDV i njoj je novac siguran. Posrednik u tom poslu uzet će svoju proviziju. No naš mali seoski proivođač time je uništen i ide raditi u veliki trgovački lanac ili u neku stranu firmu za tri i pol tisuće kuna, ostavši tako i bez novca i bez dostojanstva. Ja tu sramotnu praksu želim dokinuti – obvezuje se Dretar ne zaboravljajući ni kulturne sdržaje. Podsjetivši da je Zagorje regija velike i duboko ukorijenjenje kulture poručuje da će se kao budući župan truditi sustavno razvijati kajkavsku tradiciju i kajkavski jezik, omogućujući ulaganja u razne kulturne sadržaje. Pružat će potporu i zagorskim muzejima, a posvetit će se i obnovi sakralnih objekata, kao i razvoju vjerskog turizma. Također, pobrinut će se i za veća ulaganja u županijske ceste. 

– Založit ću se i za povratak Zagorskog cuga, vlaka kojim bi ljudi opet mogli putovati i u Zagorje i iz Zagorja – poručio je Dretar.

Komentara 8

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
00:48 19.02.2021.

Vidi ti HDZ-ovaca. Draži im i SDP - samo da nije Domovinski pokret. Ta sektaška malicioznost i kod koje je privrženost vođi ispred Hrvatske.

DH
dalibor.hren
08:55 30.04.2021.

Odi u svoju županiju i tam zahebavaj narod!

SE
senijor121
23:46 18.02.2021.

Zagerci zasta zaslužuju ovakav format maloumnog lakrdijaša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije