Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI VRH POTRESEN NAPADOM

'Mora se napraviti analiza i sigurnosna procjena kako bi se donosile daljnje odluke'

Foto: Sandra Simunovic//Patrik Macek//PIXSELL
24.07.2019.
u 16:08

Premijer je istaknuo da je žrtva Josipa Briškog podnesena u časnoj i plemenitoj dužnosti, koju je on obavljao hrabro i požrtvovno pod hrvatskom zastavom, što mu hrvatski narod i Vlada nikada neće zaboraviti.

Vijest o smrti hrvatskog vojnika uzdrmala je ne samo hrvatsku javnost, nego i cijeli državni vrh. Izrazi žaljenja, ali i osude napada pristižu sa svih strana.

 "Poštovana obitelji Briški, s velikom sam tugom primio vijest o tragičnom stradanju Vašega Josipa, našeg hrabrog mladog vojnika u Afganistanu, nakon bezumnoga terorističkog napada na vozilo u kojem su bili pripadnici Hrvatske vojske. Cijela Hrvatska u mislima je s vama nakon prvog napada ovakvih razmjera u proteklih 16 godina koliko su pripadnici Hrvatske vojske prisutni u Afganistanu u okviru operacija NATO-a", stoji u obraćanju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića obitelji preminulog Josipa Briškog.

Istaknuo je i da je njegova žrtva podnesena u časnoj i plemenitoj dužnosti, koju je on obavljao hrabro i požrtvovno pod hrvatskom zastavom, što mu hrvatski narod i Vlada nikada neće zaboraviti.
 
 "Molim vas da, u ime Vlade  Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti", zaključuje Plenković.

Sućut obitelji izrazio je i predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan (SDP) kazavši pritom kako takav tragičan događaj nikoga ne ostavlja ravnodušnim, no mora se napraviti analizu i sigurnosnu procjenu stanja kako bi se donosile daljnje odluke.

"To je rizično područje i sve su te misije rizične, žalosno je da se ovakvi nesretni slučajevi mogu dogoditi često. Ne bih žurio s odlukama, vjerujem da će se napraviti analiza s obzirom da je ovo bio napad, a ne nesreća. Napravit će se sigurnosna procjena trenutnog stanja", rekao je Dragovan novinarima na Markovu trgu.

Unatoč tomu što su svi svjesni rizika kod takvih vrsta operacija, rekao je Dragovan, tragičan događaj koji se dogodio nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a sigurno ostavlja prostor za preispitivanje odluka u budućnosti.

"Bez obzira što smo u Afganistanu prisutni već duže vrijeme, od 2002. godine, te nije bilo ozbiljnijih incidenata do ovoga slučaja, sigurno će odgovorni ljudi analizirati svu i trenutnu sigurnosnu situaciju te sve što će se može događati u budućnosti, vezano za ovaj nesretni događaj", kaže Dragovan.

Podsjetio je da Hrvatska vojska sudjeluje u mnogim misijama, a i Hrvatska je sama bila primatelj takve vrste pomoći. 

"U tom postupku rade pripadnici Oružanih snaga, u sprječavanju vojnih sukoba, i vjerujem kako je naš doprinos bio izuzetno visok, što potvrđuju i naši partneri", dodao je. Odluku što treba napraviti sutra ne bi donosio, kaže, a nije htio odgovoriti niti trebaju li se hrvatski vojnici povući iz Afganistana.

 

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
17:25 24.07.2019.

Slati hrvatsku vojsku u tu daleku zemlju ...u ratna podrucja...gdje je pogibelj svakodnevna pojava....a sada biti potresen i iscudavati se ne ide skupa....itd

VA
vadis
16:50 24.07.2019.

Ne mozes samo nesto dobiti, moras i dati ako dobivas. Nesto se dobije ako si u NATO ali nesto moras i uloziti ukljucujuci nazalost ponekad i ljudski zivot.

FE
fefellerunt
16:59 24.07.2019.

Baš me zanima što će izanalizirati ti vrhunski vojnici od Dragovana do Plenkovića, oni će raditi sigurnosnu procjenu u Kabulu , je li to neki vic? Svaki tjedan neki vojnik koalicijskih snaga pogine u Afganistanu, ali oni nisu sposobni napravtiavti sigurnonu procjenu ? Činejnica da su najviše pogibeljnim situacijama izloženi oni koji obučavaju ANA, jer je ANA najlepči cilj talibana, češći i od američke vojske , što je i logično, cilj je što više odvratiti afganistance da pristupaju u "legzkarn" vojsku ,a stranci će otići kad-tad, otišli su britanci, otišli sovjeti, otići će i NATO a tad opet oni preuzimaju svu vlast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije