Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAO IH BOMBAŠ

Tko su vojnici stradali u napadu u Afganistanu? MORH: Dvojica ranjenih su izvan životne opasnosti

Automobil uništen u napadu u Afganistanu
Foto: MORH
1/11
24.07.2019.
u 17:55

Bombaš samoubojica zaletio se motociklom s tri kotača u automobil u kojem su se nalazili hrvatski vojnici. Incident se dogodio oko 8.45 sati.

Josip Briški, pripadnik specijalnih snaga rođen 1992. godine, preminuo je oko podneva od teških ozljeda opasnih po život koje je zadobio u napadu u Afganistanu. Drugi vojnik pati od loma bedrene kosti, trećem je ozlijeđena ruka. Bit će zbrinuti u Hrvatskoj što prije bude moguće. MORH je izvijestio kako su obojica stabilno i izvan životne  opasnosti.

Vojnik koji je preminuo iz Sesveta je i u sustavu je Hrvatske vojske pet godina te mu je ovo bila prva međunarodna misija. Druga dvojica ranjenih iz Osijeka su i Vinkovaca. Jedan je 1987. godište i u sustavu HV-a je 12 godina, dok je drugi također rođen 1992. godine te je pet godina u vojsci.

– HV i dalje će se snažno boriti za demokratske vrijednosti i mir u svijetu. Naše su misli i molitve uz naše vojnike – rekao je ministar Damir Krstičević.

Podsjećamo, bombaš samoubojica zaletio se motociklom s tri kotača u automobil u kojem su se nalazili hrvatski vojnici. Incident se dogodio oko 8.45 sati.

Svečani ispraćaj 10. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO-ovu misiju potpore miru "Odlučna potpora" (Resolute Support) u Afganistan održan je 1. ožujka u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke pukovnik Dirk Andreas Bocklet i predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora te pripadnici albanskih oružanih snaga. Hrvatski kontingent brojio je 104 vojnika.

Video: Kuća poginulog vojnika u Sesvetama

Dvojica ozlijeđenih vojnika stabilno i izvan životne opasnosti

"Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. Hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu, koji su stradali rano jutros 24. srpnja 2019. godine tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, stabilno su i izvan su životne opasnosti", priopćio je MORH.

"Riječ je o pripadnicima specijalnih snaga koji su u Afganistanu bili angažirani na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga. Svi ostali pripadnici 10. Hrvatskog kontingenta su dobro i ne nalaze se u neposrednoj opasnosti.

Tijekom dana, o izvanrednom događaju i stanju u području misije potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov razgovarali su sa zapovjednikom NATO misije „Resolute Support“ generalom Austinom Scott Millerom koji je izrazio sućut povodom stradavanja hrvatskog vojnika.

Također, razgovarali su o ozlijeđenim pripadnicima Hrvatskog kontingenta koji se nalaze na oporavku u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu. Razgovarali su i o intenzivnim pripremama za transport poginulog pripadnika i dvojice ozlijeđenih pripadnika Hrvatske vojske u Hrvatsku.

Tijekom sutrašnjeg dana u Afganistan će krenuti tim Ministarstva obrane i Oružanih snaga na čelu sa zapovjednikom Zapovjedništva specijalnih snaga briganim generalom Pericom Turalijom kako bi posjetio ozlijeđene pripadnike te pružio podršku ostalim pripadnicima Hrvatskog kontingenta", navodi MORH u svom priopćenju.

Izvor: N1 televizija

 

Komentara 55

DE
desnoispravno
14:07 24.07.2019.

U ime zloga na usnama explodirao ubojica jer Bog zabranjuje ubijanje.Amen.Saučešče braći Hrvatima.

DU
Deleted user
13:38 24.07.2019.

Sućut obitelji.HV povući iz Afganistana,nemaju tamo što tražiti.Nije to naš rat već američki i britanski,francuski.Legija stranaca pa nek idu tamo braniti interese Francuske.

Avatar Ponikvarac
Ponikvarac
15:47 24.07.2019.

Sućut obitelji Briški.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije