Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ STRUČNJAKA Dr. Nikola Bartulica, hrvatski psihijatar koji je ispitivao vidioce

Dr. Nikola Bartulica: Siguran sam, vidioci nisu lagali

nas-01-lb2.jpg
import
13.08.2006.
u 20:15

Dr. Nikola Bartulica odavno je načistu da međugorski fenomen nije prijevara. Splićanin, koji već 47 godina živi u SAD-u gdje je specijalizirao psihijatriju, jedan je od prvih stručnjaka koji je ispitivao vidioce u listopadu 1981. godine. Kad psihijatar čuje da netko ima viđenja, najprije se upita je li ta osoba duševno normalna. Stoga sam Vicku detaljno ispitao. Odgovarala je spontano, bez straha i okolišanja, vidjelo se da je riječ o odlučnoj, posve normalnoj osobi prisjeća se dr. Bartulica susreta s Vickom.

U psihijatriji, kaže, možete brzo ustanoviti je li osoba iskrena. No kad je riječ o Vicki, nije imao nikakve sumnje. Dr. Bartulica ponovno 1989. godine razgovarao s Marijom, Ivanom, Vickom, Mirjanom i Ivankom.
- Svakog sam ispitivao po pola sata. Ne trebate biti stručnjak da vidite da su to iskrena djeca i da njihovo iskustvo nije izmišljeno što su i pokazala znanstvena testiranja napominje psihijatar. Dr. Bartulicu bio je u Međugorju 20-ak puta, pa je zanimljivo kako psihijatar gleda na činjenicu da su mostarski biskupi među najvećim osporavateljima Međugorja?

Ne vjerujem da je biskup Žanić, koji je u početku bio oduševljen ukazanjima, promijenio mišljenje pod pritiskom Udbe. Zaokret se dogodio nakon slučaja franjevaca Ivice Vege i Ivana Prusine. On ih je optužio za neposluh, a vidioci su mu prenijeli Gospinu poruku da su nevini. Tada postaje gotovo paranoidan te zaključuje da ga fratri žele zbaciti uz pomoć Gospe. Govorio je kako mu je misija "ugušiti" Međugorje objašnjava Bartulica i podsjeća da je Vatikan 1993. utvrdio kako Vego i Prusina doista nisu bili krivi. Biskup Perić pak ne odjeljuje međugorski fenomen od hercegovačkog slučaja tvrdi Bartulica.

Time je veoma frustriran, što je i razumljivo. Dok u župi mora dijeliti svetu potvrdu i održati misu u kapelici, bivši župnik, izbačen iz reda kontrolira crkvu. Poznato je da jake emocije utječu na objektivno rasuđivanje i to bi moglo biti razjašnjenje stava biskupa Perića o Međugorju. Malo je čudno da s vidiocima nikada nije ni razgovarao zaključuje hrvatski psihijatar iz St. Josepha.


I prijevara bi bila fenomen

Dr. Bartulica je 1985. godine Vicku u ekstazi promatrao s pola metra. Bila je jako izražajna. Gledao sam kako miče usnama, kima glavom. Pomišljate, je li moguće da nas vara pitate se. Bilo bi moguće, ali kad bi to bio slučaj sa svih šestero vidjelaca kroz ovih 25 godina, bio bi to fenomen sam po sebi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije